Świeżynek
![]() |
|
Witam
Mam zamiar otworzyć szwalnie która bedzie wykonywała zlecenia producentów wózków dziecięcych (szycie tapicerki). Mam nadzieję ze uda mi sie pozysakc dotacje z Funduszu Pracy. Co prawda nie mam ani wyksztalcenia w tym fachu, ani dośawidczenia, ale moja mama jest szwaczka i co nieco sie orientuje. Wkładu własnego też niestety nie mam. Lokal mam zamiar wynająć, a maszyny i wszystko potrzebne kupic za pieniążki z urzędu. Czy to się uda to nie wiem, ale złozenie wniosku mnie nic nie kosztuje ![]() Mam w związku z tym kilka pytan. 1. orientujecie się może Panie i Panowie jakie może być wynagrodzenie od wózka (bez żadnych posredników)? Wiem że przedstawia sie to procentowo od wartosci wózka. Raz słyszałam że jest to 10% a raz, że 30%. Do wniosku musze zrobić prognoze i dlatego pytam. 2. czy starając sie o taką dotacje moge zatrudnic szwaczki na umowe zlecenie/o dzielo? Wiem, że to wyzysk bo sama pracowalam w oparciu o tą formę umowy, ale od czegoś trzeba zacząć 3. czy jest sens ujmować w biznes planie informacje o tym, że mam zamiar tylko szyć tapicerke do wózków czy może lepiej nie zamykać sie na jeden rodzaj i dopisać że np. mam zamiar szyc (jeśli oczywiscie bedzie zlecenie na to) również jakąś posciel, torby i inne podobne rzeczy? Z góry dziękuje za informacje |
|
Świeżynek
![]() |
|
Hmmm, nie wiem na jaką skalę chcesz działać, ale za pieniądze z PUP raczej nie kupisz wszystkiego
![]() --- Ostatnio edytowane 2015-03-08 14:32:33 przez zuziagola --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
zycze powodzenia
zwlaszcza,ze nie masz udokumentowanej pracy w krawiectwie,watpie zebys dodtala dofinansowanie na szycie samych wozkow w biznes planie musisz ujac wszystko co chcesz robic,im wiecej tym lepiej a z tymi umowami nie jest takie hop siup ![]() Zuzia,a skad wiesz,ze ta praca z krojownia bedzie sie ukladala wzorowo? dodalas 2 posty i w kazdym juz cos reklamujesz --- Ostatnio edytowane 2015-03-08 15:27:24 przez roksanitka --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Pewnie umowa zlecenie dla szwaczek zostanie na stałe w Twojej firmie, nie ma się co łudzić. ZUS zabiera wszystko. Ryzykowna inwestycja. Ale to tylko moje zdanie.
Ostatnio kuzynka mnie pyta, dlaczego to tak jest, jak dyrektorem jest obcokrajowiec, to są dodatki do pensji, premie, a jak tylko polak dorwie się do stanowiska dyrektora, to zaraz cięcia robi zabiera wszelkie dodatki do pensji, kombinuje i robi wszystko, żeby pracownik zarabiał jak najmniej. I to Polak Polakowi robi ![]() ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Świeżynek
![]() |
|
nie mam zamiaru zeby umowa zlecenie została na stałe, chciałam na poczatku w ten sposób zmniejszyc koszty.
Mam jednak cichą nadzieje że dostane dotacje bo teraz jest program w którym sawai sie na mlodych i w dodatku jestem w grupie osob którym powiino sie pomagac wg testu PUP-u. Póki co mam zamiar kupic tylko podstawowe maszyny. Nie mam zmiaru nic kroić. Z tego co sie do tej pory zdązyłam zorientowac producenci wózków dostarczaja juz wykrojone elementy, trzeba je tylko zeszyc. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ale jak możesz stworzyć biznes plan, jak nawet nie wiesz ile Ci za to zapłacą? Masz już potencjalnych klientów? Najlepiej przy dotacjach mieć już wstępne umowy podpisane.
I wcale nie uważam, że warto wszystko pchać - daj kilka najbardziej sensownych rzeczy żeby biznes plan wyglądał spójnie i rzeczowo, a że przy późniejszej działalności będziesz się łapać innych fuch to naprawdę w niczym nie przeszkadza ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.