Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam, posiadam maszynę łucznik tur 2 i mam problem z plątaniem się nici z dołu materiału, z góry ścieg jest prawidłowy. W takim wypadku nitkę w bębenku należy bardziej podkręcić czy popuścić?(dodam, że mam bębenek wahadłowy) Czy może jest jakaś inna przyczyna tego ? Z góry dziękuje za odpowiedź :)

--- Ostatnio edytowane 2015-08-13 12:52:56 przez adi1525 ---
Stara Gwardia
W takim przypadku należy dobrze założyć górną nitkę. Napisz jak to robisz, a może znajdziemy przyczynę plączącej się nitki w bębenku. I załóż dwa kolory nitek, na górę inną, na dół inną.

Bębenka na razie nie reguluj.
Świeżynek
Dodaje zdjęcia z założoną górną nicią, w tym problem, że maszyna szyła dobrze, tylko że czasem szła za luźno i trochę regulowałem bębenek i pokrętło od regulacji górnej nici i teraz dół źle szyje.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Tak jest prawidłowo, porównaj, sama nie mogę tak zakrzywić wzroku, żeby to zobaczyć:
http://ekrawiectwo.net/site_media/media/images/2961/19500.JPG.800x600_q85.jpg

Ta maszyna bardzo mi przypomina mojego Łucznika 466 z silnikiem tur 2.

Pytanie: rozkręcałeś naprężacz górnej nitki (rozbierałeś go na części) czy tylko kręciłeś śrubką na bębenku?
Świeżynek
Miałem źle założoną nitkę górną, już poprawiłem. Tylko kręciłem śrubką w bębenku. I chciałbym żebyś mi doradziła, który numer do jakiej grubości nitki i jak regulacja bębenka wpływa na regulację górnej nitki ??

--- Ostatnio edytowane 2015-08-13 14:25:44 przez adi1525 ---
Stara Gwardia
Żeby nie zakładać nowego wątku podepnę się tutaj.
Mój Singer 834 był w naprawie i przez pewien czas wszystko działało ok. Niestety w pewnym momencie okazało się, że wszystkie 4 zębatki stożkowe są połamane /ze starości/ i do wymiany. Nie zanosiłam już jej do mechanika lecz kupiłam części w sklepie przez internet i mąż mi je założył.
Wszystko było by dobrze lecz coś się zmieniło w jakości szwu.:bezradny: :mysli:
Zaznaczam, że górna nitka jest zakładana prawidłowo i naprężacz też działa dobrze.
Jednak dolny ścieg jakby był za mocno naprężony i przeciąga górną nić.
Nie chcę kręcić w bębenku w prawo czy w lewo dopóki nie wypowie się jakiś fachowiec, których na naszym forum jest wielu.:)
W załączeniu fotki szwu.

Będę wdzięczna za pomoc :kwiatek:

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
dolny szew dolny szew górny szew górny szew
Stara Gwardia
To dobrze, że poprawiłeś. A możesz zrobić zdjęcie naprężacza - takie ujęcie, jak u mnie. Nitkę górną wprowadza się do naprężacza przy podniesionej stopce, wtedy talerzyki naprężacza są otwarte. Jak opuścisz stopkę, talerzyki się zwierają.

Zrób test bębenka - test opuszczenia, tak jak np. tutaj:
http://ekrawiectwo.net/board/thread/33767/problem-z-nitka/?page=1#post-33772

Pomiędzy naprężeniem górnej i dolnej nitki powinna być równowaga. Wtedy łączenie ściegu następuje dokładnie po środku.
Naprężenie reguluje się metodą prób. Ustaw po środku i sprawdzaj, jak wygląda ścieg. Gruba nitka to wyzwanie dla naprężacza. Czasami zaleca się, aby na dół założyć cieńszą - taką jak do szycia ubrań, wtedy łatwiej uzyskać prawidłowy ścieg.
Chciałeś szyć coś dwoma grubymi nićmi?

Jak już będzie wszystko sprawdzone, spróbuj szyć.
Stara Gwardia
Mamomarto, ołówkiem można zaznaczyć położenie śrubki na koszyczku, aby wiedzieć od jakiego miejsca zaczniesz regulację i spróbować odrobinę poluzować blaszkę (1 mm w lewo, 2 mm...). I po tym zabiegu przeszyć na próbę.

Niefachowiec Fides
Stara Gwardia
Dziękuję Fides :) :)
Ja jednak śmiem twierdzić, że jesteś fachowcem.:kwiatek::kwiatek:
O tyle trudniej jest regulować ponieważ w rotacyjnym trzeba za każdym razem trzeba odkręcić i przykręcić koszyczek. No i jest tam dwie śrubki. :) Spróbuję ...

--- Ostatnio edytowane 2015-08-13 18:01:51 przez mamamarta ---
Świeżynek
Pomogło poprawne zamontowanie górnej nici na naprężarce i regulacja. Dzięki wielkie za pomoc ;)

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.