Świeżynek
![]() |
|
Witam, posiadam maszynę łucznik tur 2 i mam problem z plątaniem się nici z dołu materiału, z góry ścieg jest prawidłowy. W takim wypadku nitkę w bębenku należy bardziej podkręcić czy popuścić?(dodam, że mam bębenek wahadłowy) Czy może jest jakaś inna przyczyna tego ? Z góry dziękuje za odpowiedź
![]() --- Ostatnio edytowane 2015-08-13 12:52:56 przez adi1525 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W takim przypadku należy dobrze założyć górną nitkę. Napisz jak to robisz, a może znajdziemy przyczynę plączącej się nitki w bębenku. I załóż dwa kolory nitek, na górę inną, na dół inną.
Bębenka na razie nie reguluj. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dodaje zdjęcia z założoną górną nicią, w tym problem, że maszyna szyła dobrze, tylko że czasem szła za luźno i trochę regulowałem bębenek i pokrętło od regulacji górnej nici i teraz dół źle szyje.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak jest prawidłowo, porównaj, sama nie mogę tak zakrzywić wzroku, żeby to zobaczyć:
http://ekrawiectwo.net/site_media/media/images/2961/19500.JPG.800x600_q85.jpg Ta maszyna bardzo mi przypomina mojego Łucznika 466 z silnikiem tur 2. Pytanie: rozkręcałeś naprężacz górnej nitki (rozbierałeś go na części) czy tylko kręciłeś śrubką na bębenku? |
|
Świeżynek
![]() |
|
Miałem źle założoną nitkę górną, już poprawiłem. Tylko kręciłem śrubką w bębenku. I chciałbym żebyś mi doradziła, który numer do jakiej grubości nitki i jak regulacja bębenka wpływa na regulację górnej nitki ??
--- Ostatnio edytowane 2015-08-13 14:25:44 przez adi1525 --- |
|
Stara Gwardia
|
|
Żeby nie zakładać nowego wątku podepnę się tutaj.
Mój Singer 834 był w naprawie i przez pewien czas wszystko działało ok. Niestety w pewnym momencie okazało się, że wszystkie 4 zębatki stożkowe są połamane /ze starości/ i do wymiany. Nie zanosiłam już jej do mechanika lecz kupiłam części w sklepie przez internet i mąż mi je założył. Wszystko było by dobrze lecz coś się zmieniło w jakości szwu. ![]() ![]() Zaznaczam, że górna nitka jest zakładana prawidłowo i naprężacz też działa dobrze. Jednak dolny ścieg jakby był za mocno naprężony i przeciąga górną nić. Nie chcę kręcić w bębenku w prawo czy w lewo dopóki nie wypowie się jakiś fachowiec, których na naszym forum jest wielu. ![]() W załączeniu fotki szwu. Będę wdzięczna za pomoc ![]() ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To dobrze, że poprawiłeś. A możesz zrobić zdjęcie naprężacza - takie ujęcie, jak u mnie. Nitkę górną wprowadza się do naprężacza przy podniesionej stopce, wtedy talerzyki naprężacza są otwarte. Jak opuścisz stopkę, talerzyki się zwierają.
Zrób test bębenka - test opuszczenia, tak jak np. tutaj: http://ekrawiectwo.net/board/thread/33767/problem-z-nitka/?page=1#post-33772 Pomiędzy naprężeniem górnej i dolnej nitki powinna być równowaga. Wtedy łączenie ściegu następuje dokładnie po środku. Naprężenie reguluje się metodą prób. Ustaw po środku i sprawdzaj, jak wygląda ścieg. Gruba nitka to wyzwanie dla naprężacza. Czasami zaleca się, aby na dół założyć cieńszą - taką jak do szycia ubrań, wtedy łatwiej uzyskać prawidłowy ścieg. Chciałeś szyć coś dwoma grubymi nićmi? Jak już będzie wszystko sprawdzone, spróbuj szyć. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mamomarto, ołówkiem można zaznaczyć położenie śrubki na koszyczku, aby wiedzieć od jakiego miejsca zaczniesz regulację i spróbować odrobinę poluzować blaszkę (1 mm w lewo, 2 mm...). I po tym zabiegu przeszyć na próbę.
Niefachowiec Fides |
|
Stara Gwardia
|
|
Dziękuję Fides ![]() ![]() Ja jednak śmiem twierdzić, że jesteś fachowcem. ![]() ![]() O tyle trudniej jest regulować ponieważ w rotacyjnym trzeba za każdym razem trzeba odkręcić i przykręcić koszyczek. No i jest tam dwie śrubki. ![]() --- Ostatnio edytowane 2015-08-13 18:01:51 przez mamamarta --- ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Pomogło poprawne zamontowanie górnej nici na naprężarce i regulacja. Dzięki wielkie za pomoc
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.