Świeżynek
![]() |
|
Witam Serdecznie!
Mam nadzieję, że piszę w dobrej grupie (jeśli nie będę wdzięczna za info) ![]() Mam pytanie o tworzenie konstrukcji odzieży. Po kilku latach szycia z Burdy, postanowiłam wykonać swój pierwszy wykrój podstawowy bluzki na własnych wymiarach. Wyszło jakoś strasznie koślawie.. Niby „najprostsza rzecz na świecie”, a i tak udało mi się zepsuć ![]() Najbardziej martwi mnie ta różnica między talią a biodrami.. Talia: ¼ wymiaru, biodra: ¼ wymiaru + 2cm. Czy ja czegoś nie rozumiem czy wyjaśnienie w książce zawiera błędy...? A może (co gorsza) ja tak wyglądam...? Jakby nie patrzeć to chyba nie to. Będę wdzięczna za wszelką radę i pomoc jak to poprawić. Próbowałam działać ołówkiem obok głównej linii, ale nie wiem czy to dobra droga. Dodatkowo, w instrukcji zaszewka pionowa przechodzi przez środek gorsu (jestem początkująca, ale tak się chyba nie robi...)? Pozdrawiam! Mila |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witaj Milo,
Mogłabyś napisać według jakiej książki narysowałaś bluzkę? Czy mierzyłaś się sama? |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję za odpowiedź!
Książka nie jest bardzo naukowa - "Co za szycie". Mikołaj przyniósł i postanowiłam się "pobawić".. ![]() Mierzyłam się z pomocą drugiej osoby, raczej wszystko powinno być ok. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witaj Mila. Coś tu na pewno jest nie tak! Podzieliłaś obwód tali na 4 i nie dodałaś żadnych dodatków konstrukcyjnych na te dużą pionowa zaszewkę w przodzie i teraz jak to wytniesz i zszyjesz zaszewke tak jak jest narysowane to na pewno nie zmieścisz się w tę bluzeczkę w tali , to że zaszewka jest na środku przodu to czasem się tak robi i wykorzystuje do konstrukcji żakietu czy sukienki na bazie przedłużonej bluzeczki, ale ważny jest tez obwód klatki piersiowej, ponieważ do tego obwodu też należy dodać 4 cm luzu ( czyli dodatku konstrukcyjnego) inna rzecz się ma jeśli chcesz szyć bluzeczkę z dzianiny elastycznej takiej bardzo dopasowanej wtedy szukasz sobie wzoru na bluzeczkę bez zaszewki piersiowej lub modelujesz zaszewkę piersiowa przenosząc ja troszkę na szyję a troszkę na pachę i nie dodajesz tych dodatków konstrukcyjnych w ogóle, dodajesz tylko dodatki na szwy.
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
wbrew pozorom nie jest taka łatwa ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
ta ksiazka z tego co mi sie o uczy obilo zawiera troche bledow, ale nie mialam jej w reku wiec nie potwierdze.
Taka konstrukcja wg tego opisubedzie wygladac dosc karykaturalnie, wez porzadna ksiazke i wg neij zrob konstrukcje sobie, wg wymiarow. takie skoki od talii do bioder i inne kwiatki to bardziej wyglada jak kostium karnawalowy. |
|
Stara Gwardia
|
|
Tak wygląda konstrukcja z książki? O ratunku. Chyba zajrzę do niej w księgarni, bo ciężko uwierzyć, że ktoś dał coś podobnego na poważnie. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Konstrukcja bluzki to ani trochę nie jest najprostsza rzecz na świecie.
|
|
Stały Bywalec
|
|
Również zrobiłam wykrój tej bluzki. Jest w nim trochę błędów.Ania szyła na filmiku z tego wykroju bluzkę bez tej pionowej zaszewki i wtedy się zmieścisz, ale jest b.ciasno i trzeba dodać jeszcze na jakiś luz. Natomiast gdy chcesz mieć tę zaszewkę w przodzie to musisz dodać szerokość zaszewki na bokach plus dodatek na luz.Ponadto przy konstrukcji pachy w książce dodaje od 0,7 do 1 cm w dół a na filmie w górę. Zmierz swój wykrój i porównaj ze swoimi wymiarami. Nie wiem, czy jasno wszystko wyjaśniłam.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję bardzo!
![]() W całej swojej naiwności sądziłam, że jak już ktoś wydaje książkę na tak trudny temat to wie o czym pisze.. Błędy faktycznie są. Obiecałam sobie, że prawdziwa pierwsza konstrukcja jaką zrobię, będzie oparta na bardziej fachowej literaturze ![]() ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.