Wersja do druku

3 strony: < 1 2 3 >

Stara Gwardia
Nooooo:) super Brumm,super
Narobiłaś mi apetytu.... wielkiego muszę przejrzeć moje 3 jakie mam Burdy a jutro.... jutro spodziewam się kolejnej więc może tam znajdę coś prostego co uda mi się szybko uszyć
Mam zamiar uszyć sobie płaszcz zimowy i tak sobie przeglądam, i czytam mądre rzeczy co by mi porządny wyszedł. I w tym wątku zainteresowała mnie wzmianka o usztywnieniach. Nie jestem bardzo doświadczona - szyłam tylko jeden płaszcz i to bardziej jesienny, i usztywnień nie używałam. Chodzę w nim już z rok i nie widzę jakichś zniekształceń ani wypychań.
Czy usztywnienie jest konieczne? Zwłaszcza w zimowym płaszczu gdzie tkanina sama z siebie jest grubsza i sztywniejsza niż na płaszcze jesienne.

--- Ostatnio edytowane 2015-10-17 04:45:58 przez kaś ---
Wkład nie tylko usztywnia - zwłaszcza jeśli jest dość miękki :-) Jak dla mnie to główną zaletą podklejania jest mniejsza podatność materiału na gniecenie się - dużo bardziej widoczne na przodach niż tyle, więc podklejam :-) Płaszcz dłużej wygląda świeżo.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
No proszę. Taka prozaiczna cecha, ale jak istotna! Nigdzie się z dotąd nie spotkałam z wymienieniem takiej cechy, ale faktycznie, można to zaobserwować w podklejonych ubraniach. Dzięki wielkie! :)

--- Ostatnio edytowane 2015-10-19 00:08:52 przez kaś ---

--- Ostatnio edytowane 2015-10-19 00:09:47 przez kaś ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Podejrzewam, że był to standardowy dół w kształcie litery A i wymodelowano potem na nim te zakładki.
Świeżynek
No tak. Najprościej. Dzięki!
Chociaż nie wiem dlaczego korci mnie żeby spróbować to zrobić z półkola. Są jakieś przeciwwskazania? ;)
Zwróć uwagę na boczne szwy, w które zostały wpuszczone kieszenie, a także na dłuższy tył płaszcza. Przy okrągłej formie to może poważnie skomplikować nie tylko obliczenia, ale i samo szycie. Poza tym po środku tyłu jest pełna kontrafałda, natomiast pozostałe zaszewki to "rybki" z obniżonym otwarciem fałdy o kilka cm od linii odcinania, a w dodatku dosyć głębokie. Wiążą się z tym strasznie skomplikowane obliczenia obwodów, żeby układały się dobrze po uszyciu... To przecież gruby materiał plus podszewka, a nie cieniutka spódniczka...
Raczej forma typu "A" byłaby tu najwdzięczniejsza do krojenia i szycia.
Ale oczywiście to tylko sugestia, bo ja nie jestem specem "płaszczologiem".:)
Jeśli masz ochotę na eksperyment - realizuj! Świat należy do odważnych! :)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Świeżynek
Też doszłam do wniosku, że trochę szkoda cennej wełny na jakieś pochodne koła. Poza tym właśnie ta tylna przedłużona kontrafałda dla tak początkującego konstruktora jak ja, jest nie do rozgryzienia. Studia przewidują jakieś rysunki techniczne, a to jest dopiero inżynieryjny problem! ;)
W każdym razie wykroiłam zgodnie z sugestiami typowe "A". Ale i tak nie układa się tak ładnie jak na zdjęciu... Co z tym zrobić? Zaprasować? Nie chce mieć takich ostrych krawędzi, które wyłażą, a dół układa się jak mu się podoba. A może po prostu trzeba umieć i taki ze mnie iron man jak krawiec konstruktor?

--- Ostatnio edytowane 2015-10-27 20:57:53 przez kaś ---
Nie do końca rozumiem :) A na razie próbowałaś bez zaprasowania? Jasne, że one zaprasowane są. Poza tym bierz pod uwagę, że materiał materiałowi nie równy. Może wrzuć jakieś foto to łatwiej coś będzie doradzić?

3 strony: < 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.