Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
...że nie wspomnę o obrażaniu tych, którzy siedzą w domu z jedną maszyną typu łucznik kupioną na allegro za 200 zł - ale mają sto razy więcej wyobraźni i umiejętności, niż niejeden "dyplomant" po kursach...
Prawda jest taka, że "gdzie indziej" bardziej liczą się umiejętności i talent niż kolejny papierek na ścianie. Ania --- Ostatnio edytowane 2012-04-26 12:51:30 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
1 problem.
60 godzin za 4200zł? Niezrozumiałam.Trzeba wziąć jeden i drugi kurs.Ten na 25 godzin i na 35? A jak sie weżmie tylko jeden 25 godzin to co?Lub drugi 35 godzin to co? 2 problem. Piszesz o zakładzie produkcyjnym.Myślę ,że tutaj to nie produkcja,a raczej pojedyncze sztuki przewazaja. 3 problem. Nie ma tego nigdzie w Polsce w systemie edukacyjnym? A gdzie Ty się tego nauczyłeś? Czy można kupić ten program w Polsce?Jeżeli tak, to gdzie i za ile? Na czym ja mogę potrenować ,żeby się wprawić,jeżeli nie będę miała programu ? Czy nawet te 60 godzin wystarczy do zawodowego przygotowania? Poważnie pytam. --- Ostatnio edytowane 2012-04-27 02:44:18 przez malgosia --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
O właśnie.
"....Dopiero własna jazda uczyni cie wprawnym kierowcą". Rozumię,że muszę kupić auto. Pytam więc o program,gdzie i za ile. Prawo jazdy jest amatorskie i zawodowe.Czy w tym przypadku też?Czy są programy amatorskie i zawodowe.Chyba trening amatorski nie wymaga ciężarówki.Jeżeli dałeś takie porównanie to wyjaśnij jak to wygląda. Poważnie. --- Ostatnio edytowane 2012-04-27 02:45:47 przez malgosia --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
i wlasnie o to mi chodizlo, ze pan mysli ze znajdzie naiwnych a na kilka konkretnych pytan odpowiedzi dac nie umie, juz pomijajac to ze nagabuje na roznego rodzaju forach bo kursantow brak, a to juz mowi samo za siebie. Wiec tak jak mowilam, kursik on-line, dyplomik wiadomo czego wart.
zyczymy powodzenia ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dzień dobry,
To już 2 lata minęło od poprzedniego postu! Wiele doświadczeń i pracy w międzyczasie! Ruszyła nowa strona o tematyce "komputerowe szkolenia projektowania odzieży": http://szkoleniacad.com/ jest ona odpowiedzią na powyższe pytania, mniej i bardziej zasadne... gdyż odpowiedzi można znaleźć na stronie www, znajduje się tam pełna lista oprogramowania. Dobra wiadomość jest taka, że aby wsiąść udział w szkoleniu, nie trzeba kupować software'u gdyż koszt przekraczałby 30tys zł, pełny dostęp online oznacza PEŁNY DOSTĘP tzn kursant ĆWICZY a nie "patrzy". Kursant uczy się wszystkiego pod kierunkiem profesjonalisty. Tematyka szkolenia: Komputerowo wspomagane projektowanie – konstruowanie odzieży Program szkolenia "komputerowo wspomagane projektowanie – konstruowanie odzieży" obejmuje następujące moduły: - modelowanie szablonów dla typowych elementów odzieży - tzw. "basic blocks" - cyfrowe modelowanie płaskie i przestrzenne 3D - digitalizacja (tworzenie reprezentacji cyfrowej szablonów papierowych) - stopniowanie szablonów - zaawansowane konstrukcje odzieży tzw "advanced creations" w programach CAD - interaktywne i automatyczne generowanie planów rozkroju Szkolenie prowadzone w jednym (lub kilku wybranych) systemach CAD: Optitex, Lectra, Gerber, Investronica, Gemini Osoby zainteresowane prosimy o kontakt. PS: pani Flower, z całym szacunkiem, to co pani pisze oznacza po prostu brak kultury. To prawda, że szkoła jest nowa, dlatego że opiera się na najnowszej technologii, i dopiero WY jako kursanci stworzycie jej RENOMĘ. Czy nie lepiej wziąć próbną lekcję i przekonać się po prostu samemu? Pierwsza sesja on-line przecież nic nie kosztuje! Dyplom Szkoły, czyli tzw "papier" oznacza, że można np starać się o pracę w firmach odzieżowych produkujących odzież, gdzie takowe oprogramowanie się znajduje. cena kursu 2500zł moduł podstawowy 3500zł z modułem zaawansowanym standardowo 30 godzin na demonstracje i ćwiczenia pod kierunkiem nauczyciela i NIEOGRANICZONA ilość godzin na własne ćwiczenia. POZDRAWIAM SERDECZNIE! ![]() --- Ostatnio edytowane 2014-04-27 15:14:25 przez mtmconsultant --- |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Otóż ja ze swojej strony się wyrażę, bez całego szacunku, że sam popisałeś się brakiem kultury;
kultura osobista to znajomość literatury, obyczajów, historii itd... Możność nawiązania dyskusji na każdy temat i w pewien sposób ograniczona tolerancja dla zachowań innych ludzi. A tak poza wszystkim - CAD jest z innej bajki; Computer Aided Designing został wymyślony dla ludzi, którym brakuje wyobraźni przestrzennej, a to jest wybitnie najważniejsze w projektowaniu ubiorów. Sam program jest przeraźliwie upierdliwy i nie ma NIC wspólnego z radością kreacji, szycia i tworzenia według podpowiedzi serca! Nie damy z siebie zrobić cyborgów! CAD nadaje się do projektowania instalacji ciepłowniczych, ale NIGDY nie do ubiorów!!! Zapamiętnijcie to sobie raz na jutro! --- Ostatnio edytowane 2014-04-27 22:16:02 przez Zibiasz --- ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Z tym "papierem" można starać się o pracę, ale czy jest szansa by ją dostać?
Działam w innej branży ale to nie ma znaczenia, poszukując chętnego do poważnej współpracy szkoda mojego czasu nawet na rozmowy z osobą po kursie na odległość, chyba że kurs jest tylko drobnym niewiele znaczącym dodatkiem do posiadanych kwalifikacji. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witajcie
Więc pytanie do mtmconsultant Jeżeli bym chciał poznać każdy z tych programów które sć podane na stronie to jakie były by to wersje programów i ile by to kosztowało. A dla ścisłości programy CAD są do wspomagania produkcji w zakładzie i do tworzenia konstrukcji odzieży, układów kroju, dokumentacji tehcnicznej. Do wiadomości mtmconsultant w szkołach czyli technikach takie oprogramowanie jest i uczniowie też mają styczność z takimi programami od lat 90-tych obecnie to juz jest we wszystkich szkołach. Do wiadomości forumowiczów Tego typu kurs Online to mogę przeprowadzić osobiście za 1/4 ceny. Tylko dziwi mnie to że kurs przeprowadzony w siedzibie firmy lub u klienta jest duzo tańszy od tego kursu Online. --- Ostatnio edytowane 2014-04-29 10:55:57 przez Vestiarius --- |
|
Stara Gwardia
|
|
Eeee 4 tys za kurs, po którym przy dużej dozie szczęścia znajdzie się pracę za 1500 zł to chyba trochę za dużo ![]() Co do oprogramowania CAD - jak się zasady konstrukcji zna wystarczy darmowy Solid Edge Drafting ![]() Fakt, nie zrobi niczego automatycznie, ale przy dobrym wykorzystaniu zmiennych może pewne rzeczy znacznie przyspieszyć. Tylko trzeba znać teorię konstrukcji (żeby w ogóle zacząć zabawę). Obawiam się, że 60h to za mało na opanowanie jednego i drugiego (czyli konstrukcji odzieży + obsługa programu) i że ten kurs ma sens jedynie dla osób, które w temacie konstrukcji siedzą i mają potrzebę opanować dane oprogramowanie żeby sprostać wymaganiom zakładu. Fakt, pracy konstruktora raczej nie dostanę bawiąc się w Solid Edge ale szczerze mówiąc zorientowałam się trochę w temacie pensji konstruktorów i możliwości rozpoczęcia takiej pracy nie mając doświadczenia i jednak szkoda zachodu. A i jeszcze coś - nie rozumiem dlaczego firma głosi, że ten kurs uczy w kierunku projektowania odzieży .. projektowanie odzieży to zupełnie inny etap, konstrukcja to już wykonanie konkretnego projektu. Do projektowania jednak lepiej posłuży tradycyjna technika rysowania ręcznego + talent i pomysły ![]() --- Ostatnio edytowane 2014-05-04 20:24:41 przez Mrau --- ________________________________________________________
http://ciuchotworstwo.blogspot.com/ - moje szycie i początki konstrukcji ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
No jak to po co - przecież tyle jest osób, którym się marzy wizja siebie jako projektanta... Media podkręcają to popularnymi programami - i na zasadzie "chęci szczerej" ludziska pchać się będą drzwiami i oknami... ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.