Wersja do druku

3 strony: < 1 2 3 >

Stara Gwardia
Bardzo mi miło . :*
ładny aniołek
zdradzisz przepis?:)
Zaaklimatyzowany
dubelek:-S

--- Ostatnio edytowane 2010-01-28 16:25:31 przez Allicja ---
Stara Gwardia
Oto przepisy ja wybrałam ten z klejem do tapet .
Ważne wypiekanie zaczęłam od 90 stopni skończyłam na 180 .

Przepisu na idealną masę solną nie ma, wszystko zależy od proporcji jakich użyjemy aby masę zrobić.W tym artykule znajdziecie Państwo parę przykładów przepisów na masę solną- tradycyjną, a także na masę solną z dodatkami, dzięki którym masa będzie mniej lub bardziej kleista, mniej lub bardziej twarda itd.
Przy pracy z masą liczą sie przede wszystkim proporcje, nie możemy jednak zapominać o włożeniu w nią calej swojej duszy.Pamiętać należy także o tym iż tak naprawdę jaka będzie masa- zależy od nas samych.
Przepisy na masę solną:

Podstawowy przepis:
- 1 szkl. mąki,
-1 szkl. soli,
- ½ szkl. wody (mniej więcej)
Mąkę i sól mieszamy i powoli dolewany wody. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie zwarte i elastyczne. Pod koniec możemy dolać 1-2 łyżki oleju.

Przepis na masę gotowaną:
- 1 filiżanka mąki,
- 1 fikliżanka soli,
- 1 filiżanka wody.
Wszystkie składniki mieszamy, wlewamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie, kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolita masę. Studzimy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut.

Przepis na masę z wikolem (klejem winylowym, stolarskim):
- 1 filiżanka wikolu,
- 1 filizanka mąki,
- 1 łyzka stołowa soku z cytryny,
- 1 łyzka stołowa wazeliny (najlepiej wcześniej rozpuszczonej).
Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie, gdy wszystkie składniki się połączą w jednolita masę. Studzimy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut

Przepis na masę z klajstrem:
Klajster:
- 1 szkl. wody,
- 1-2 łyżki mąki
Ze szklanki wody odlewamy małą ilość i mieszamy w niej mąkę. Pozostałą ilość wody wlewamy do garnka i gotujemy. Do wrzącej wody wlewamy wymieszaną mąkę z wodą i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Tak otrzymany klajster studzimy i przecieramy przez sitko.
Masa:
- 2/3 szkl. klajstru
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. soli,
- 1-2 łyżki gliceryny.
Mąkę, wodę i klajster łączymy ze sobą, ugniatając na ciasto. Pod koniec dodajemy glicerynę i chwilę
Wyrabiamy

Przepis ma masę z klejem do tapet 1:
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. soli,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyzka oleju,
- 1 łyzka kleju do tapet (w proszku)
-½ szkl. wody (mniej wiecej).
Wszystkie składniki łączymy i dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przepis na masę z klejem do tapet 2:
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. kleju do tapet (wcześniej rozrobionego z wodą),
- 1 łyzka oleju.
Wszystkie składniki łączymy, wkładamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystko połączy się w jednolita masę, zestawiamy z ognia i studzimy, a następnie przez kilka minut wyrabiamy. Możemy w trakcie wyrabiania dosypywac maki (jeśli konsystencja jest za rzadka).

Jejku pokłony Ci za te przepisy :angel:
Teraz to już muszę spróbować :)
Chodzą mi anioły po głowie na choinkę, więc mam na to trochę czasu
Przez rok mogę narobić całe zastępy aniołów :)
Stara Gwardia
Proszę :)
Oglądałaś link z kursami w moim pierwszym poście ?
Jeśli nie to zajrzyj.
A przepraszam bardzo ale aniołek już pomalowany?? :> :D

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Lepienie, rysowanie, malowanie... to wszystko jest bardzo relaksujące, a przede wszystkim rozwija kreatywność i naprawdę poprawia naszą pomysłowość w każdej dziedzinie życia. Ja kiedy bawię się kolorami i jeszcze słucham do tego muzyki to zapominam o całej szarej rzeczywistości. Z plastyki orłem nigdy nie byłam i moje "dzieła" nigdy nie będą na wystawie, ale to nie o to chodzi. Chodzi o to, że ja dobrze się bawię. :D
Jakiś czas temu miałam wenę na malowanie haftów na szkle. Załączam obrazki i polecam każdemu w ramach relaksu. :)

--- Ostatnio edytowane 2010-01-30 11:50:59 przez Jagoda ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
A przepraszam bardzo ale aniołek już pomalowany?? :> :D
Nie .
Nadal czekają na mnie :)
Lepienie, rysowanie, malowanie... to wszystko jest bardzo relaksujące, a przede wszystkim rozwija kreatywność i naprawdę poprawia naszą pomysłowość w każdej dziedzinie życia. Ja kiedy bawię się kolorami i jeszcze słucham do tego muzyki to zapominam o całej szarej rzeczywistości. Z plastyki orłem nigdy nie byłam i moje "dzieła" nigdy nie będą na wystawie, ale to nie o to chodzi. Chodzi o to, że ja dobrze się bawię. :D
Jakiś czas temu miałam wenę na malowanie haftów na szkle. Załączam obrazki i polecam każdemu w ramach relaksu. :)

--- Ostatnio edytowane 2010-01-30 11:50:59 przez Jagoda ---
Śliczne te kwiaty .
Zgadzam się z tym co napisałaś ,i nie ważne jak tyko co to dla nas znaczy .:)
Ja najwięcej jednak energii tracę na wycieczkach rowerowych ,do pracy też pomykam rowerem .I czekam z utęsknieniem na wiosnę :)

3 strony: < 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.