40 stron: « < 34 35 36 37 38 39 40 >
Świeżynek
![]() |
|
Kochani czy junior model elektroniczny brać po uwagę. Już prawie zdecydowałam się na singera 9960, ale tylko 2 lata gwarancji i cena... Zresztą kupiłam oberka i uznałam, że nie wykorzystam tyłu funkcji. Biorę też pod uwagę 525 Janome, ale brakuje mi wyboru dziurek choćby z junior i cena trochę za duża za w sumie prostą maszynę. Uwielbiam ściegi ozdobne...
Pomóżcie, proszę.. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Oczywiście zamiast junior miało być juno Janome😀
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Witam po długiej przerwie i pozdrawiam serdecznie
![]() Chyba zrobię doktorat zanim kupię maszynę ![]() No więc chyba jestem już blisko decyzji ![]() Chcę wybrać pomiędzy Janome TXL607 a DM7200, zależy mi na polskich czcionkach. Czy ktoś miał okazję szyć na jednej i drugiej? Nie szyję codziennie po kilka godzin, ale potrafię wymyślić trudne do uszycia rzeczy. Dlatego zaczęłam zastanawiać się nad DM7200. Kiedyś chciałam uszyć dziecku papucie i rozwaliłam maszynę. Nie takie tam złamanie igły. Urwało się to coś w środku co podnosi całą część z igłą. Nie szyłam szybko,założyłam igłę do skóry (2 warstwy filcu i cienki zamsz), ale łupnęło i spadło i koniec, tzn. naprawa ![]() ![]() Dlatego zastanawiam się nad delikatnością TXL607. Ile np. warstw jeansu czy filcu daje radę przeszyć? Oczywiście przy odpowiedniej igle. Ktoś ma doświadczenie? I czy faktycznie nie daje rady uszyć od krawędzi materiału? Bo w opisach właśnie zachwalają specjalny transporter, który gwarantuje szycie od brzegu. I czy to prawda, że DM7200 nie ma lustrzanego odbicia ściegów? Wydaje mi się to dziwne, bo niższe modele to mają. Proszę o poradę ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Najlepiej przetestować samemu. Dla mnie TXL 607 wydawała się bardzo delikatna i kupiłam inną. Idź do sklepu z maszynami Janome i poproś o możliwość wypróbowania obu - będzie Ci łatwiej - nie wiem skąd jesteś, ale mogę polecić dwa miejsca, w Łodzi i w Warszawie. Wtedy będziesz też mogła sprawdzić czy rzeczywiście nie ma możliwości odwracania ściegu, czy po prostu nikt o tym nie pisze. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
No właśnie z tym jest problem. Mieszkam w Szczecinie. Znalazłam tu pracownię, gdzie robią warsztaty i mogłam spróbować, ale mieli tylko Janomki XL601 i proste Juki. Tam właśnie zdecydowałam, że jednak Janome a nie Juki. Ale wyższego modelu już nie mieli. A sprowadzać, pewnie nie sprowadzą, tym bardziej obydwu, bo to drogie maszyny, a ja wiem, że będę zamawiać przez internet (dodatkowe gratisy mnie kuszą). To by było nie fair.
Czytałam, że dziewczyny szyły na tych maszynach, ale może miał ktoś doświadczenie szyć na obydwu i chciałby się podzielić swoim wrażeniem. Ogromnie żałuję, że wyprowadziłam się z Łodzi. Pod względem "hand made-owym" to był raj. ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam miłośników Janome
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Żeby sprawdzić czy DM72000 ma lustrzane odbicie trzeba by dorwać instrukcję w jakimś języku. Może DM72000 jest następcą 607, bo one się prawie niczym nie różnią.
Mam 607 i nie da się szyć od początku materiału. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A jaka masz płytkę ściegową? Ja mam dwie (jedna jest z malutkim oczkiem i tylko do ściegu prostego - i przy tej daje się szyć od początku, ale nie bardzo cienkie materiały - te zawsze wsysa pod spód ![]()
Ja mam owerloka Janome i nie mogę na niego powiedzieć złego słowa. Wolne ramię w owerloku to trochę jak wolne ramię w cowerloku niby jest ale nie wiadomo do czego bo i tak nie da się z tego skorzystać - ale to moje zdanie. Berniny znam tylko z widzenia ![]() ![]() ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W 607 jest tylko jedna płytka ściegowa.
W owerloku wolne ramię nie sprawdza się. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Instrukcja po angielsku: Janome M7200 - chyba różni się oprócz braku litery "D" w nazwie, innym kolorem tła przycisków, ale poza tym to chyba to samo...
|
40 stron: « < 34 35 36 37 38 39 40 >
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.