Stara Gwardia
![]() |
|
Pytanie do osób które używają FOLII:
w jaki sposób radzicie sobie z przerysowaniem zakładek etc. i przekopiowaniem ich na materiał? Wycinacie otwór w folii? Na próbę kupiłam folię budowlaną-ale właśnie...zaczynają się problemy, bo folia mi się albo "naciąga" (zakładka w sukience bardzo długa i b. cienka); albo nie zachowuje kształtu po wycięciu. Próbowałam na różne sposoby, i na razie nie znalazłam dobrego rozwiązania. NB. ja używam b. ciekiego papieru drukarskiego w rolkach (kupiony na ebay). ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Świeżynek
![]() |
|
ja kupiłam brązowy papier, który używają studenci architektury, ale szczerze mówiąc jest do kitu. może i półprzezroczysty, ale strasznie się gniecie i jest nieporęczny. jak pytałam w papierniczych o półpergamin to patrzyli na mnie jak na kosmitę, ale będę próbować dalej :P w każdym razie brązowego papieru nie polecam
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Pestis -Półpergamin jest do kupienia (przynajmniej w Polsce, Czeremcha/Ania podawała linki); ale moje pytanie jest skierowane do osób używających FOLII budowlanej. Mam fachowców w domu (czytaj remont); dopytałam się kupiłam, usiłowałam użyć -z mizernym jak na razie skutkiem ![]()
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Aniu może kupiłaś zbyt cienką folię, takie malarskie cienizny są dobre do osłaniania mebli na przykład i to na jeden raz, lepiej sprawdziłaby się folia paroizolacyjna sprzedawana też pod nazwą folii pod panele (te raczej do tanich nie należą od 1,20zł/m2 i tutaj z kolei trzeba by wybrać możliwie najcieńszą). Takie folie są przeźroczyste (żółte lub bezbarwne czasami niebieskie i nie przeźroczyste) sprzedawane albo w płachtach albo cięte z rolki. Spokojnie można po nich pisać mazakiem do płyt CD, starczą na wiele "użyć" nawet przy wykorzystaniu radełka. Ja jednak jestem "konserwa" i pomimo posiadania takiej foli na stanie, zakupiłam rolkę papieru półprzeźroczystego 50 x 1m. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie mam Obi w okolicy, bo skusilabym sie na tę folię, którą polecacie.Ja do tej pory kupowalam zwykly pergamin i odbijalam za pomoca kalki, ale to byla masa pracy. Spróbuje z folią. Tylko jaką wybrać. Bo widze z tego co piszecie, ze budowlana nie jest dobra. ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Moniko, folia paroizolacyjna, pod panele, kubełkowa, malarska i co tam jeszcze to wszystko folie budowlane ![]() ![]() http://ekrawiectwo.net/board/thread/3283/jak-wstawic-podszewke-do-gotowego-wyroby/?page=1#post-3301 Mnie konkretnie chodziło o taką folię: http://folnet.pl/towar/folia-paroizolacyjna-zolta-pe-typ-200-2m-x-50m --- Ostatnio edytowane 2012-07-28 15:15:34 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja używam papieru do pakowania kwiatów, którego jest u mnie w domu mnóstwo. jego wadą jest to, że czasami, gdy jest za ciemny albo ma małe wzorki nic nie widać. Ale jest dość wytrzymały i nie zajmuje dużo miejsca. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Ja robię konstrukcje dokładnie na takim Papierze jak Stefcia ale do odrysowywania wykrojów się też nada jeśli jest przeźroczysty, a jeśli nie to wystarczy podłożyć kalkę. Na pewno zaletą jest to że jest na rolce więc jest łatwy do przechowywania i długo się nie kończy ![]() Ja swój kupiłam na allegro ________________________________________________________
http://www.annapietrzykowska.pl/
http://twoj-projekt.pl Nie ma rzeczy łatwych, ani trudnych. Są tylko rzeczy które potrafimy zrobić lub nie. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Agaaffek -Dziękuję pięknie- za wszystkie wskazówki ![]() Folie mam dwie: tę malarską -nie do użytku, i właśnie grubszą -ale ta z kolei wydaje mi się "za gruba" -daje się odrysować wykroje, ale już wbicie w nią zwykłych szpilek to nie lada wyzwanie. Innych folii w sklepach -w pobliżu-po prostu nie ma. Nic to, na razie mam jeszcze trochę papieru z ebay...a jak się skończy, to zacznę się martwić. Może w międzyczasie znajdę jakiś inny sklep budowlany?!
Stara Gwardia
![]() |
|
Skoro mi nie wyszło z folią, budowlańcy po tym jak dowiedzieli się do czego potrzebna mi była folia, zaproponowali użycie "agro-włókniny". W cenie ok 38zl za płachtę 4x5 m. (U mnie jest trochę inaczej pakowana, w zwojach o średnicy 1.5). Jest toś podobnego do naszej krawieckiej fizeliny, ale jest w różnej "gramaturze" i część jest może nie przeźroczysta, ale na tyle prześwitująca, że daje się przez nią zobaczyć wykrój papierowy.
Spróbuję kupić i odrysować -dam znać, biorąc pod uwagę cenę papieru u mnie, jeśli faktycznie zdałaby egzamin, to byłoby świetnie. Oczywiście podzielę się na forum wynikiami "eksperymentów" ![]() ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.