Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
To może być pomysł, byle nie czarna ![]() ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dokładnie nie wiem jak wygląda folia malarska, ja od wielu lat urzywam foli i nic się nie naciaga ale jest to folia ogrodniccza ta która służy do budowania tuneli foliowych . Nawinięta na rolkach po 6 lub 8 m ma jasno niebieski lub jasnozielony kolor, po rozłorzeniu zupełnie przeźroczysta. Kupuję zwykle taką folię 1m i mam kawałek 8x1m zwijam sobie w rulon i gotowa do użycia . Maluję na niej zwykłym markerem . Do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym. Polecam , nie wyograżam sobie teraz pergaminu i to jeszcze przy tych gęsto malowanych wykrojach a na tym maluje się jak przez szkło ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-08-03 09:09:58 przez ITA --- --- Ostatnio edytowane 2012-08-03 09:13:32 przez ITA --- ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Pokażę Wam jakiej folii używam i jest bardzo dobra w dobrej cenie.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
A tak wygląda ta folia
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Przy okazji podpowiem jakich mydełek krawieckich używa " stara krawcowa" . Nie pamiętam skąd ten pomysł ale myślę ,że to czasy komunistyczne wymuszały na nas różne pomysły.
Mydełek krawieckich nie kupuję tylko jeżeli mydło toaletowe będzie prawie zużyte i pozostanie taki cienki kawałek jak na zdjęciu w poprzednim moim temacie.Nie wyrzucam go , używam jako mydełko krawieckie. Bardzo dobrze jest zaostrzone i świetnie rysuje na tkaninie kolorem białym. Być może znacie ten wynalazek ale może komuś sie przyda. ![]() |
|
Stały Bywalec
|
|
Ja używam papieru półpergaminowego. Na szczęście mam w mieście hurtownie papierniczą i mają takie wynalazki. O taki papier też warto pytać na stoiska z pakowaniem prezentów i papierami do pakowania. A kiedyś jak byłam w nagłej potrzebie, to skleiłam ze sobą kilka arkuszy papieru śniadaniowego i też dało radę.
Dobre, chodź też staromodne rozwiązanie to kalka. ________________________________________________________
Moda w praktyce - senczyna.com |
|
Niespodzianka
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Odrysowuje na półpergaminie, to chyba najlepszy wybór bo folia jak się pogniecie a chcemy wykorzystać drugi raz ten sam wykrój to się nie da wyprasowac a pergamin owszem. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Moniko, ja to wiem! ![]() Pytałam jednak z zupełnie innego powodu, o tę nieszczęsną folię: ten "mój" papier z ebay mi się kończy, i nie mam gdzie kupić nowszego. Półpergamin jest upiornie drogi (rolka w przeliczeniu ok. 300zl!). Dla tego pytałam o folię -jako alternatywę. Ta, którą podał Artur tzn. koszulki foliowe na gotowe ubrania; też tu jest dostępna, ale niestety b. droga; więc odpada. Budowlana -nie nadaje się - jest zupełnie inna niż dostępna w Polsce. Pozostaje jeszcze ta agrowłóknina; stosunkowo niedroga, i "wielokrotnego użytku". Oprócz tego -polecam (drogie, ale dobre); "Swedish tracing paper" to nazwa własna, nie chodzi o kraj pochodzenia, i wreszcie -pewnie wszyscy "patchworkowcy " to znają " freezer paper". Ten ostatni jest TANI w USA/Kanadzie, a drogi w Europie...
--- Ostatnio edytowane 2012-08-04 08:59:26 przez Anna-Maria --- ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Macie jakieś pewne źródło internetowe półpergaminowe? no i w normalnej cenie? Moga być arkusze i role.
Moje źródło umarło, a nie mam w okolicy żadnego normalnego sklepu papierniczego tylko takie z produktami szkolnymi. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.