Świeżynek
![]() |
|
![]() moja maszyna pochodzi z 1964r. staram się ją uruchomić ręcznie bo kabel do silnika jest urwany ![]() nitkę górną mam przewleczoną przez prowadniki a dolna jest w bębenku, który nawinęłam ręcznie (bo nawijać go na maszynie nie mogę choć próbowałam tzn. unieruchomiłam igle itp. i kręciłam pedałami ale nic się nie dzieje) dzięki filmikom w necie umiem wyjmować nić z bębenka, trzymam obie nitki z tyłu , przyciskam tkaninę stopką i "szyję" bo materiał na górze ma ładny ścieg ale pod spodem to jest multum nitki porwanej, pokłębionej, różnej długości;( czy wiecie może co robię źle , macie gdzieś instrukcje do tego modelu, pomóżcie mi choć nawinąć ten bębenek maszynowo bo w to że coś uszyje już zaczynam wątpić;(( doradźcie coś tylko nie fachowym językiem bo się za bardzo nie znam |
|
Niespodzianka
![]() |
|
Witaj mam tylko chwilkę
Zobacz na zdjęciu jak powinna być nawleczona górna nić Jesli bedzie dalej robić petle pod spodem to dokręcaj pokrętło w prawo-jest to miejsce z tzw dwoma talerzykami z przodu Twojej maszyny Pamiętaj nie wolno Ci się na samym początku zrażać do tej maszyny Uwierz w swoją siłę ![]() ![]() Artur ________________________________________________________
Artur
|
|
Świeżynek
![]() |
|
człowieku , dzięki, jesteś wielki, jest postęp ale jeszcze ta nitka pod materialem jest jakos tak luzna;/ nie wiem czy tak ma byc
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Ozncza to, że naprężenie nici górnej jest zbyt małe w stosunku do naprężenia nici dolnej. Proponuję rozpocząć regulację naprężenia nici od nici dolnej, wyciągamy bębenek ze szpulką i podnosimy trzymając za nić, przy lekkim podszarpywaniu nić ma się wysnuwać z bębenka - brak wysnuwani nici za mocno naprężona, wysnuwanie już przy podnoszeniu za mało naprężona. Naprężenie dolnej nici regulujemy dokręcając lub odkręcając wkręt z boku bębenka, taką regulację wykonujemy sporadycznie ale jest istotna, gdyż przy nieprawidłowym naprężeniu nici dolnej prawidłowe naprężenie górnej może okzać się niemożliwe. Na codzień regulujemy naprężenie nici górnej w/g zasady luźny splot ściegu pod materiałem za mało naprężona, luźny splot ściegu na górze materiłu za mocno naprężona.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Maszyna jest bardzo dobra.Powinna świetnie szyć.
Artur zaznaczył,że masz żle nawleczoną górną nitkę. Wiem,że już poprawiłaś,ale zrób fotkę,czy napewno teraz jest wszystko dobrze nawleczone.Zrób też fotkę bębenka ze szpuleczką. Maszyna jak długo stała wymaga teraz dobrego oliwienia i pognać ją trochę na lużno.Niech się rozjeżdzi. Mnie się ta maszyna podoba i będziesz z niej BARDZO zadowolona. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zrób zdjęcie igły.
Igła powinna być zwrócona rowkiem do przodu i nawlekana z przodu,nie z boku. Prawdopodobnie też wymaga dokręcenia natężacz górnej nitki. Nitka w bębenku powinna pracować tak. Jak założysz nitkę do bębenka,powinnaś nitką podnieść bębenek do góry.A jak lekko trzepniesz bębenkiem trzymając za nitkę to bębenek powinien opadać. Sorry,Bogdan własnie to Ci opisał. --- Ostatnio edytowane 2012-07-19 00:25:29 przez malgosia --- |
|
Niespodzianka
![]() |
|
nie ma sprawy
kombinuj z naprężeniem jeszcze górnej nitki rób tak jak bogdan i małgosia napisali 3m się ![]() ![]() ________________________________________________________
Artur
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
jesteś pewna że rowkiem do przodu ???? aż tak się nie znam ale zauważyłam że jak bębenek wkładany jest z boku to igłę nawleka się z boku a jak z przodu od siebie wkłada się bębenek to wówczas od tej strony nawleka się igłę ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jestem pewna w 99,9% że igła musi być okręcona rowkiem w te stronę z której wkłada się bębenek
http://serwismaszyn.republika.pl/chwyt.html ________________________________________________________
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
W każdej maszynie wcięcie w igle tuż nad oczkiem musi być skierowane w stronę chwytacza, na wysokości tego wcięcia ząb chwytacza załapuje nić, rowek igły w stronę przeciwną. W omwianej maszynie Łucznik klasy 86 jest chwytacz rotacyjny napędzany poprzez przekładnię kontową i chwytacz jest zamontowany prostopadle do osi maszyny. Najprościej, siadając do szycia rowek w igle musi być skierowany w stronę szyjącego. Nić do igły wkładamy zawsze od strony rowka.
--- Ostatnio edytowane 2012-07-19 10:58:15 przez bogdan --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.