Wersja do druku

3 strony: < 1 2 3

Świeżynek
Udało mi się sfotografować "zablokowaną" nitkę w bębenku. Jak się stamtąd wyrwie - to potem są od spodu takie gigantyczne supełki.
Chyba jednak faktycznie bez mechanika się nie obejdzie...

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Mistrzyni Krawiectwa
Jeśli możesz bez oporu przeciągać nitkę przez maszynę /górny "labirynt" ;-)/, to pewnie jest uszkodzony system naprężania nici. Wtedy i ścieg jest luźny, i górna nitka plącze się w bębenku.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Nie mogę przeciągać nitki luźno przez maszynę.
Mogę tylko wyciągnąć cały luz powstały wskutek opuszczenia w dół części określonej w instrukcji jako "11. Podciągacz nici" (w momencie opuszczania igły w materiał, na nitce robi się nieraz sporo luzu).
Szpec od maszyn
Nie mogę przeciągać nitki luźno przez maszynę.
Mogę tylko wyciągnąć cały luz powstały wskutek opuszczenia w dół części określonej w instrukcji jako "11. Podciągacz nici" (w momencie opuszczania igły w materiał, na nitce robi się nieraz sporo luzu).
Minimalny luz nie jest szkodliwy, nadmierny może stwarzać problemy. Przyczyną ndmiernego luzu nici może być niesprawna sprężynka napinająca nić przy naprężaczu, lub nieprawidłowe poprowadzenie nici górnej. Sugeruję sprawdzić działanie w/w sprężynki i porównać z instrukcją prowdzenie nici (instrukcja porównywalnego Łucznika 834 dostępna na forum).

--- Ostatnio edytowane 2012-09-05 23:24:30 przez bogdan ---
Świeżynek
Nie wiem czy problem jeszcze aktualny, ale może komuś się przyda:
miałam ten sam problem - pętelkowanie, rwanie nitki, kołtun w bebenku i do tego niezależnie od ustawienia naprężenia górnej nitki nieprawidłowy ścieg.
Bardzo ważne jest żeby nawlekać nitkę przy podniesionej stopce, jesli stopka jest opuszczona , to chwytacz górnej nitki jest " zamknięty" i nitka może nieprawidłowo zostać przewleczona i potem się rwie.
Druga rzecz to prawidłowe włożenie bębenka - na bębenku i obudowie bębenka są zaznaczone kropeczki (albo strzałki)i one muszą być naprzeciwko siebie- wtedy jest pewność, że bębenek jest dobrze włożony.
To są niby oczywiste rzeczy, ale sama złapałam się na tym , że w pośpiechu źle włożyłam bębenek i zakładałam nitkę przy opuszczonej stopce i stąd te problemy. Odkąd o tym pamiętam, maszyna szyje bez szwanku.

"Błogosławieni, którzy potrafią śmiać się sami z siebie, albowiem będą mieć ubaw do końca:)"
Świeżynek
W moim przypadku pomogła wymiana zębatki transportera na nową, zgodnie z instrukcją z tego forum

Stara rozsypała się w drobny mak kilka dni po moim poprzednim poście.

3 strony: < 1 2 3

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.