Wersja do druku

39 stron: « < 19 20 21 22 23 24 25 > »

Administrator
Moja maszyna to już zalicza się do tych starszych i czasem ma fochy przy szyciu niektórych tkanin. Eko skóry w życiu nie uciągnię - teflonowa stopka jest niezbędna.

* Susanna szyje - mój blog :)

Krawiec-Filozof
Ja tam zmniejszam tylko docisk stopki przy większej ilości warstw i idzie fajnie chociaż nie wszystkie maszyny to mają :)
Ja też luzuję nacisk do grubszego szycia, ale przed samym zgrubieniem nie odkręcam dodatkowo. Przeciągam na "ręcznym" napędzie kółkiem pasowym i czasem przepuści jedną, czy dwie pętelki.
U mnie nie ma regulacji skokowej, tylko dokręcanie śrubą na wyczucie. Dlatego nigdy nie próbowałem odkręcać w trakcie szycia, bo nie wiadomo zupełnie, ile obrotów należy popuścić...:mysli: A w ferworze szycia mogę łatwo zapomnieć dokręcić z powrotem i narobić sobie bidy...:dobani:
Czyli - jak widzę - z tym dociskiem stopki są dwie szkoły? Czy może więcej?
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
Ja na zgrubieniach też ręcznie przeważnie przekręcam. A z mniejszym dociskiem stopki mi się szyje dużo wygodniej niż z górnym transportem, więc jakoś tak metodą prób i błędów zostałam przy takim sposobie :) Na szczęście u mnie jest płynna regulacja docisku i mam pokazane "gdzie jestem" w danym momencie :P

A co do ekoskór to chyba też zależy jakie, ja szyłam nawet na starej maszynie i dawało radę bez stopek, na nowej też bez niczego szyję, ale to taka grubsza ekoskórka była :)

--- Ostatnio edytowane 2013-07-17 19:30:08 przez Gosia ---
Administrator
Na zgrubieniach też luzuję docisk i kręcę kołem ręcznie ale i tak lubi przepuszczać ściegi.

Krawiec-Filozof
Susanko, a jakiego typu kłopoty miałaś z szyciem eko-skór? Bo przyznam, że jestem trochę zdziwiony...
Ja miałem z nimi najwyżej taki problem, że się marszczyły i ściągały, ale nie taki, żeby maszyna nie dawała im rady! Jak to rozumieć? Że igła nie ma mocy się przebijać, czy coś innego?
Administrator
Po prostu stopka w ogóle nie sunęła po tkaninie. Eko skóra ją hamowała.

Krawiec-Filozof
Po prostu stopka w ogóle nie sunęła po tkaninie. Eko skóra ją hamowała.
Aha, czyli normalny kłopot z tym rodzajem materiału:)
Wtedy luzuję troszkę docisk stopki. Można lekko schować ząbki transportu, jeśli masz płynną regulację.
Trochę też pomaga lekkie posmarowanie szwu wazeliną, albo oliwką dla dzieci. Ale leciutko, na palcu.
O szyciu przez bibułkę to wiesz sama. Dobre do tego były takie zwykłe, cienkie serwetki barowe, bo w wodzie rozmiękały łatwo i nie zostawiały strzępków i kłaczków, poza tym były lekko przezierne.
No i to tyle sposobów... Więcej grzechów nie pamiętam :)

Pozdrowienia dla Was! Trochę tu nam brakuje Twojej obecności, ale jesteś usprawiedliwiona.:)

Zbych
Administrator
Oj wtedy to jeszcze nie wiedziałam o tej oliwce i bibułce - podwijałam koleżance tę sukience daaaawno temu i wyszła katastrofa ale uprzedzałam ją, że tak może być ;)

Oj ja bym też chciała być tutaj z wami częściej ale dopadają mnie jakieś doły i szczerze mówiąc na ogół leżę i czytam książki. Poza tym wygodniej mi na boku niż na plecach (jak teraz) a tak ciężko pisać na lapku.

Stara Gwardia
Oj wtedy to jeszcze nie wiedziałam o tej oliwce i bibułce - podwijałam koleżance tę sukience daaaawno temu i wyszła katastrofa ale uprzedzałam ją, że tak może być ;)

Oj ja bym też chciała być tutaj z wami częściej ale dopadają mnie jakieś doły i szczerze mówiąc na ogół leżę i czytam książki. Poza tym wygodniej mi na boku niż na plecach (jak teraz) a tak ciężko pisać na lapku.
Więcej na forum bywaj to nie będzie dołów :P Ale już chyba nie dużo Ci zostało, więc jakoś wytrwasz. Trzymaj się cieplutko (a może chłodno) tam :)
Krawiec-Filozof
szczerze mówiąc na ogół leżę i czytam książki. Poza tym wygodniej mi na boku niż na plecach (jak teraz) a tak ciężko pisać na lapku.
W takim razie czytaj na głos i w ten sposób już zaczniesz akcję "poczytaj mi Mamo":D
Tak sobie pod nosem, cichutko, ale pimpek i tak usłyszy, bo ciało ma świetny rezonans:)
Trzymajcie się!

39 stron: « < 19 20 21 22 23 24 25 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.