Stara Gwardia
|
|
Witam dzisiaj są imieniny Marcina i od paru lat promuję się hasło gęsina na św. Marcina czy macie drodzy forumowicze jakieś fajne przepisy na ową gęsinę ![]() ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Piękna tradycja. U nas na śląsku gęsi jada się regionalnie a chyba częściej kaczki. Niestety nigdy nie przygotowywałam gąski, nie potrafię podać żadnego, sprawdzonego przepisu ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
och, uwielbiam gęsi i kaczki... jeść. Mam doświadczenie w przygotowywaniu piersi kaczych w sosie pieprzowycm (który uwielbiam) .
|
|
Administrator
![]() |
|
Pajesiu podasz przepis?? Może wypróbuję ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W potrawie tej wykorzystałam dwa przepisy z Nowej Kuchni Polskiej "Spotkania przy stole", wydanej przez wydawnictwo Agora SA /Gazeta Wyborcza/ . Załączam skany - bo za dużo byłoby przepisywania, a ze zdjęciami szybciej ślinka napływa
![]() Z przepisu na kaczkę w mango wzięłam sposób na usmażenie mięsa i podałam z sosem pieprzowym (pikantny - pycha, uwielbiam). Nam bardzo smakowało to połączenie. Nie próbowałam, ale apetycznie wygląda mrożone jabłko z pieprzem. Kolorowy pieprz nie jest tak palący jak czarny. zamiast porto używałam białego wina, jeśli akurat było w domu. taki dodatek naprawdę zmienia i "uszlachetnia" smak sosu --- Ostatnio edytowane 2012-11-14 10:26:31 przez pajesia --- |
|
Administrator
![]() |
|
Pajesiu lupę założyć?? ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
i jeszcze te
|
|
Administrator
![]() |
|
Zdecydowanie ![]() E-maila Ci wysłałam ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
no i najważniejszy obrazek: kaczka
![]() --- Ostatnio edytowane 2012-11-14 20:46:23 przez pajesia --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.