Szpec od maszyn
![]() |
|
- Schmetz
- Organ - Groz-Beckert - Lammertz Pokazały się podróbki markowych igieł, są kiepskiej jakości, z wyglądu niechlujne wykonczenie bardziej matowe (orginały bardzo gladkie, wręcz wypolerowane). Do przetestowania maszyny faktycznie mogą być tańsze Abra, lub porównywalne TNI. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Co to oznacza w przypadku tej maszyny?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
czy taki zestaw jest ok?
Igły SCHMETZ standard, do tkanin. 10 szt. - 2 x grubość 70, 3 x grubość 80, 3 x grubość 90, 2 x grubość 100. czy może taki (bo 100 mam 3szt): Igły SCHMETZ do pikowania i patchworków. 5 szt. - 3 x grubość 75, 2 x grubość 90. i znalazłam jeszcze taką informację: Kolory igieł - w celu łatwiejszego rozpoznania wyjętych z opakowania igieł do maszyn domowych, firma SCHMETZ stosuje kolorowe oznaczenia na stożku kolby. UNIVERSAL (STANDARD) - bez oznaczeń BALL POINT (Z KULKĄ - do jersey'u i dzianin) - bez oznaczeń STRETCH - kolor żółty JEANS/DENIM - kolor niebieski MICROTEX (do mikrofazy i jedwabiu) - kolor fioletowy EMBROIDERY (z większym oczkiem do haftu) - kolor czerwony OUILTING (do pikowania i patchwork'ów) - kolor zielony SP SUPER STRETCH - kolor pomarańczowy znacie się na tym? Dorota |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Znamy się i wiemy, że nie musi to być jednolite oznakowanie dla wszystkich producentów ![]() W dalszym ciągu wyrzuciłabym igły setki i zastąpiłabym je 90 do jeansu. Pomagają maszynie lepiej wiązać szwy, łatwiej przechodzą przez materiał, pozostawiają mniejsze dziurki i są trwalsze. I koniecznie - igły do dzianin! Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Dzięki mocnej konstrukcji jest w stanie znieść przeciażenia niszczące przeciętną nową maszynę domową. Jest możliwość zamontowania silnika o mocy sporo większej od standardowo montowanych w maszynach domowych i uzyskanie zwiększonej siły wkłucia. Duża sprawność chwytacza daje poprawnie wiązane szwy przy róznych prędkościach. Nie ma konieczności przerw w pracy dla "odpoczynku maszyny", chyba ze silnik zagrzeje sie lub zmęczy szyjący.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Próbowałam wypatrzyć moc silnika, poza marką "Tur" nic nie widzę. Na pedale jest więcej parametrów (max 20W) Silnik poza okablowaniem ma gniazdo własne zewnętrzne.
Dorota |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Silniki TUR mają moc 80W stary typ i 90W nowy typ. Występują również silniki TUR o zwiększonej mocy 120W pod nazwą TUR 90 stary typ i ASN 22-12 nowy typ. Napisy na pedale dotyczą parametrów pedała, a nie silnika.
Gniazdo zewnętrzne na wtyczkę bez uziemienia miały niektore stare silniki TUR o mocy 80W. --- Ostatnio edytowane 2013-01-20 20:42:15 przez bogdan --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
To przypuszczam, że to ten najstarszy typ 80W
Bogdan - szacun i ukłon za wiedzę i kompetencje Pewnie za jakiś czas będę miała kilka pytań do Łucznika z lat 60-tych w oryginalnej pełnej zabudowie, sprawnej, natomiast w dziewiczej mechanicznej wersji. Moja druga babcia (żyjąca) pełną gębą i całe życie krawcowa jak usłyszała o mojej pasji to już mi oddaje swoją maszynę. Babcia ma 90 lat, ale z zamiłowania sobie "poszywa" ale zdrowie odmawia współpracy. Babcia szczęśliwa, że ktoś się zechce zaopiekować miłością jej życia. Nie odmówię...ale narazie chcę, żeby się babcia tak ochoczo nie pozbywała sprzętu, bo uważam, że to dla starszego człowieka coś bardzo ważnego |
|
Świeżynek
![]() |
|
Z doświadczenia wiem, że babcie są najszczęśliwszymi osobami na świecie jak wiedzą, że ich kochane sprzęty trafiają w dobre ręce
![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Witaj ![]() Piękny prezent - taka maszyna z duszą, kto by nie chciał ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.