Wersja do druku

8 stron: « < 2 3 4 5 6 7 8 >

Stara Gwardia
Generalnie pokój do szycia i dobre światło to jest to. przez moją wadę wzroku często jak wysypią mi się szpilki mimo że siedzę na podłodze i zbieram część zbiera później mój facet bo po prostu nie widzę. Pomijając że jestem uzależniona przy szyciu ciemnych materiałów od światła słonecznego <w półmroku nie poszyje>.
Wiem co to oznacza bo mam ten sam problem. :tak::bezradny:
Stara Gwardia
Moim zdaniem trzeba się starać szyć jak najszybciej, czyli sprawdzony model uszyć od razu w kilku wersjach. Szyć seryjnie, czyli od razu skroić 5 T-shirtów, a potem seryjnie je szyć na maszynie i owerloku. Poza tym mieć zapasy wkładów, suwaków, nici, gum itp., żeby nie tracić czasu na odwiedziny w pasmanterii.
Niedosyt szycia będzie zawsze, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia, natomiast można się postarać jako tako wypełnić luki w garderobie.
Administrator
Moim zdaniem trzeba się starać szyć jak najszybciej, czyli sprawdzony model uszyć od razu w kilku wersjach. Szyć seryjnie, czyli od razu skroić 5 T-shirtów, a potem seryjnie je szyć na maszynie i owerloku. Poza tym mieć zapasy wkładów, suwaków, nici, gum itp., żeby nie tracić czasu na odwiedziny w pasmanterii.
Niedosyt szycia będzie zawsze, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia, natomiast można się postarać jako tako wypełnić luki w garderobie.
Dobry pomysł. Z tym, że ja robię tak, że szyję w zależności od nici w overlocku. Nie chce mi się za każdym razem przekładać nici i lawirować pomiędzy jasnymi ciuchami a ciemnymi więc jak mam jasne nici to dawaj - wszystko jasne przynajmniej obszywam a jak ciemne to szyję ciemne ciuchy :) Generalnie patrzę na kolory.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Moim zdaniem trzeba się starać szyć jak najszybciej, czyli sprawdzony model uszyć od razu w kilku wersjach. Szyć seryjnie, czyli od razu skroić 5 T-shirtów, a potem seryjnie je szyć na maszynie i owerloku.
Ja bym tak nie mogła. Padłabym chyba z nudów szyjąc to samo, lub prawie to samo seryjnie.
Też staram się szyć hurtem wg kolorów. Niestety nie mam szansy uszyć kilku rzeczy pod rząd bo nie dysponuję taką ilością czasu. Natomiast jak nawlekę białe nici to kilka dni pod rząd szyję białe. To wygodne :)
Świeżynek
A ja mam inaczej...
Przeszywam , odchodzę, analizuję, pruję...
Zbieram siły...
Kłócę się z bliskimi (bo przesuwają wykroję i niszczą koncepcję :)
Przekładam, zmieniam miejsce.
Sprzątam, bo przychodzą goście :)
Zszywam - bo nieoczekiwanie wpadło w ręce.
Euforia, bo to moję dzieło (mimo,że koślawe).
...I opowieść toczy się od początku...

--- Ostatnio edytowane 2013-09-30 21:26:23 przez mrowa ---
Stara Gwardia
Hej, czy ktoś ma trochę czasu do sprzedania? To ja chętnie zakupię....
Odnosząc się do tytułu wątku, wykrojów jakoś specjalnie mi nie przybyło, ale za to materiałów i koncepcji "na zaś" ,że ho ho ho
"na zaś" mnie zgubi....:bezradny:
A jak już się zdecyduję, to z kolei zaczyna się kombinowanie, jak pogodzić to z następną - w sensie oszczędnego krojenia, doboru gatunkowego kawałków itd...:D I w taki sposób mam rozgrzebanych kilka rzeczy naraz.:bezradny:
Jak nie urok, to wyrok...:D
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
Doszłam do wniosku, że czas myśli przekuć w czyn i pozbierać materiały, które, w dziwny sposób, rozpierzchły się po domu. Złapałam 2 godziny( kosztem rodziny oczywiście) ( -Tato, ty zmywasz!?- mój starszy syn,mocno zdziwiony; - Jak mama zmywać będzie , to ja ci kurtki nie uszyję.- padła odpowiedź)
Był to czas, który spędziłam na monologu z maszyną, która za nic nie chciała dać się przekonać do szycia materiału, który jej zapodałm.
Przypuszczam ,że to była zemsta za tak długie odstawienie na boczny tor.
Stan na dziś: 1 maszyna szyjąca!!!! 1 kurtka w kawałkach, brak czasu ....:yyyy:
Dobry pomysł. Z tym, że ja robię tak, że szyję w zależności od nici w overlocku. Nie chce mi się za każdym razem przekładać nici i lawirować pomiędzy jasnymi ciuchami a ciemnymi więc jak mam jasne nici to dawaj - wszystko jasne przynajmniej obszywam a jak ciemne to szyję ciemne ciuchy :) Generalnie patrzę na kolory.
Czy to znaczy że za każdym razem od nowa zakładasz nici do overloka???????????? :-S Przecież wystarczy tylko ładnie dowiązać nowy kolor nitki i szyć dalej bez całego tego zakładania na nowo. Zdarza się że jak supełek dojdzie do chwytacza to się zerwie ale jak jest ładnie zawiązany to przejdzie i można szyć dalej.

8 stron: « < 2 3 4 5 6 7 8 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.