Świeżynek
![]() |
|
Witajcie,
mam nadzieję, że nie powielam pytania, ale przejrzałam ok 15 stron tematów wstecz i nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie. Rzuciłam się dzisiaj trochę na głęboką wodę - jako, że nie lubię nadmiaru teorii. Planowałam uszyć spódnicę z pełnego koła, jednak okazało się, że jest za mało materiału na taką więc zdecydowałam się na bluzkę. Nie spodziewam się cudów, po prostu potrzebuję uczyć się na czymś żywym i sensownym. Od czego robią się takie supełki z dolnej nici? Czy to jest spowodowane brakiem jednostajnego tempa szycia? (noga mi jeszcze trochę lata na pedale), czy coś jest nie tak z naprężeniem? Mam ustawione na 4 i nic z nim jeszcze nie kombinowałam, ale niestety początkowo zapominałam opuścić stopkę, więc mogłam sobie rozregulować... ![]() ![]() Dodatkowo dzieje mi się dziwna rzecz - na razie używam innego koloru nici dolnej i innego nici górnej by widzieć co się dzieje z którą nicią. I dziwna rzecz się dzieje, bo zarówno od dołu jak i od góry na ściegu mam jeden kolor... Czasem to się zmienia - przez chwilę odpowiedni kolor (bardzo kiepsko to widać na poniższym zdjęciu, ale widać - nagle na chwilę ciemny kolor, po czym znowu jasny niebieski..) , po czym znowu ten dolny na górze... Znowu naprężenie? ![]() I ostatnie pytanie. To co widzicie na zdjęciu to jest na mojej maszynie ścieg A, najprostszy z najprostszych, to się chyba nazywa stebnowy i rozmiar 4... Mam wrażenie, że kupiłam niestety wadliwy model bo nie zmienia mi się nic jak przekręcam rozmiar ściegu i szyje drobniutko oczko przy oczku. Dodatkowo jak naciskam przycisk do szycia wstecz nie szyje wstecz ![]() Przepraszam, że taki rozległy ten post i wylewny ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-08-02 22:30:10 przez elwirra --- --- Ostatnio edytowane 2013-08-02 22:33:31 przez elwirra --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
no jak stopke masz w gorze to pewnie,ze robi supelki
jak sie szyje na dzianinie to tak jest,wez jakas zwykla szmatke i zobacz to pokretlo po prawej u gory do czego sluzy? jaki masz ustawiony nr? ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
a czy próbowałaś szyć np. na płótnie, bądź innym materiale, który się nie rozciąga? Bo z tego co widać na zdjęciach to jest dzianina albo lycra
![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
No właśnie, skok na głęboką wodę może skończyć się tym, że się utopisz albo nauczysz rewelacyjnie pływać (nie bez problemów oczywiście) ![]() Najpierw zrób test na zwykłym płótnie bawełnianym,zapoznaj się z maszyną, możesz delikatnie zmieniać naprężenie nici (zapisz sobie ustawienia początkowe). Wtedy zobaczysz jak wyglądają ściegi, jak maszyna się zachowuje. Najpierw ustawiaj ścieg na kawałku szytej tkaniny (przynajmniej dopóki nie nabierzesz wprawy) Może zacznij od bardziej przyjaznej tkaniny A teraz jeżeli chcesz szyć dzianinę to: - zmień igłę na igłę do dzianin - w przypadku Twojej maszyny do tkanin elastycznych używaj wąskiego zyg-zaka szer. 2 mm, skok 2,5mm Z tego co widzę to może być problem właśnie w igle potem sprawdzałabym naprężenie. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję wam za odpowiedzi.
Wcześniej szyłam na różnych skrawkach materiału, ćwiczyłam ściegi, też ćwiczyłam na zupełnie nie rozciągliwym i zwęziłam sobie za dużą spódnicę z nie najgorszym efektem, więc to nie jest tak, że to jest moje pierwsze zderzenie z maszyną. Teraz już nie szyję ze stopką w górze, tak mi się zdarzało przy kilku pierwszych próbach i obawiam się, że mogłam rozregulować (przeczytałam tutaj na forum, że to możliwe). Pierwsze kilka ściegów było idealne (przynajmniej tak wyglądało) a potem zaczęły się problemy... ![]() Odnośnie ustawień jakie mam: ![]() Utopić się nie utopię ![]() Dziękuję agaaffek za wskazówkę z tą igłą i ściegiem zygzakiem. Spróbuję! Nadal mnie jednak martwi brak zmiany długości ściegu w mojej maszynie ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-08-03 10:39:16 przez elwirra --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
a to poktetlo po prawej co jest 4?
czytalas instrukcje? gdzie jest dlugosc sciegu? --- Ostatnio edytowane 2013-08-03 11:11:21 przez roksanitka --- ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Oczywiście, że czytałam instrukcję, ale nie ma w niej za wiele. To pokrętło z 4 to jest właśnie długość ściegu, to jest najdłuższy i zaraz potem jest ścieg SS, jednak jak widać na załączonych obrazkach maszyna szyje oczko przy oczku, nie wydłuża długości ściegu...
![]() --- Ostatnio edytowane 2013-08-03 13:56:54 przez elwirra --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
a na 1 jak szyje? ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Tak samo
![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
a gdzie jest docisk stopki? ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.