Wersja do druku

2 strony: < 1 2

Stara Gwardia
Też jestem na etapie zastanawiania się czy korzystać z lnu z domieszką. Wczoraj kupiłam gotową, letnią spódnicę len z wiskozą pół na pół. Wygląda jak len, ale jest w tym jakoś tak bardziej gorąco niż w czystym lnie. Ale może nie jest to generalna zasada.
To logiczne sam len by chłodził, wiskoza pewnie odpowiada za to grzanie.

Wiskoza nie grzeje, to musi być coś innego (splot, gęstość?).
Też jestem na etapie zastanawiania się czy korzystać z lnu z domieszką. Wczoraj kupiłam gotową, letnią spódnicę len z wiskozą pół na pół. Wygląda jak len, ale jest w tym jakoś tak bardziej gorąco niż w czystym lnie. Ale może nie jest to generalna zasada.
To logiczne sam len by chłodził, wiskoza pewnie odpowiada za to grzanie.

Wiskoza nie grzeje, to musi być coś innego (splot, gęstość?).
A ja nawet w bluzce "mgiełce" z wiskozy jestem latem cała zlana...
Stara Gwardia
Ja jestem ostatnio zlana niezależnie co założę :D
Widze luke do wypelnienia na rynku - tkaniny termochlodzace, ktore pod wyplywem podwyzszonej temperatury ciala zaczynaja chlodzic. :D z tego co wiem, tkaniny reagujace na temp ciala juz istnieja, wiec to kwestia dodania drugiej funkcjonalnosci :D
Szczerze mówiąc polskiego lnu już nie ma, bo i z czego go prząść? Obecnie powierzchnia upraw lnu to ok. 1 500ha lnu włóknistego i ok. 1 700ha lnu oleistego. W latach 70-tych, a więc wtedy, kiedy byliśmy potęgą było to 130 000 ha. Surowiec na tzw. "Polski len" jest sprowadzany głównie z Brazylii.
Ja jestem ostatnio zlana niezależnie co założę :D
Widze luke do wypelnienia na rynku - tkaniny termochlodzace, ktore pod wyplywem podwyzszonej temperatury ciala zaczynaja chlodzic. :D z tego co wiem, tkaniny reagujace na temp ciala juz istnieja, wiec to kwestia dodania drugiej funkcjonalnosci :D
Aire, według mnie nie ma takiej luki;
naturalną obroną organizmu przed przegrzaniem jest pocenie. Dlatego jeśli cienka przewiewna bluzeczka zwilży się potem - to przy najlżejszym podmuchu zaczyna chłodzić.
Oczywiście źle wyglądają mokre plamy pod pachami, ale są tkaniny, na których tej naturalnej wilgoci nie widać, jak np. tetra, cienkie płótna, batyst, wzorzyste żorżetki i mnóstwo innych.:mysli:
Tylko nie bójmy się spocić! Nie wolno hamować tej naturalnej funkcji organizmu! Przecież świeży pot nie cuchnie, tylko dopiero stary, kilkudniowy. Wystarczy się myć i to wszystko:)
Poza wyjątkowymi przypadkami, kiedy wskutek zaburzeń równowagi hormonalnej pot ma intensywny zapach, spocenie nie jest niczym obleśnym, a wręcz objawem czystości i dbałości o higienę, bo oznacza, że dziewczyna się myje, a nie psika antyperspirantami.:oczko:
Przynajmniej tak to widzi facet:)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Mistrzyni Krawiectwa
dziewczyna się myje, a nie psika antyperspirantami.:oczko:
Eee, jedno nie wyklucza drugiego...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Ludziom podatnym na udary cieplne pocenie może nie wystarczyć. ;)
Aire, według mnie nie ma takiej luki;
naturalną obroną organizmu przed przegrzaniem jest pocenie. Dlatego jeśli cienka przewiewna bluzeczka zwilży się potem - to przy najlżejszym podmuchu zaczyna chłodzić.
Oczywiście źle wyglądają mokre plamy pod pachami, ale są tkaniny, na których tej naturalnej wilgoci nie widać, jak np. tetra, cienkie płótna, batyst, wzorzyste żorżetki i mnóstwo innych.:mysli:
Tylko nie bójmy się spocić! Nie wolno hamować tej naturalnej funkcji organizmu! Przecież świeży pot nie cuchnie, tylko dopiero stary, kilkudniowy. Wystarczy się myć i to wszystko:)
Poza wyjątkowymi przypadkami, kiedy wskutek zaburzeń równowagi hormonalnej pot ma intensywny zapach, spocenie nie jest niczym obleśnym, a wręcz objawem czystości i dbałości o higienę, bo oznacza, że dziewczyna się myje, a nie psika antyperspirantami.:oczko:
Przynajmniej tak to widzi facet:)
kurcze, a ja tylko nieśmiało o materiał zapytałam ;-)
Nie no, spokojnie, przecież tu nie ma żadnej kłótni, tylko zwyczajna wymiana zdań. Czyli działanie forum w swojej funkcji zgodnej z założeniem.:)
Aire - mam nadzieję, że nie poczułaś się dotknięta osobiście? Wszak nie taki był mój zamysł... Wręcz przeciwnie!:)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
Nie poczułam się dotknięta :) Przecież sobie spokojnie gaworzymy :)

2 strony: < 1 2

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.