Wersja do druku

4 strony: 1 2 3 4 >

Administrator
Wątek utworzony na podstawie posta Manuskrypta.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Batyst. Zastosowanie: bielizna dziecięca i damska, sukienki, bluzki, fartuszki.
Nansuk. Stosowana na bieliznę damską i dziecięcą
Zefir. Stosowana na koszule męskie i bluzki damskie.
Etamina. Zastosowanie: sukienki damskie i dziecięce, bluzki.
Perkal. Stosowana na koszule męskie, fartuchy szpitalne.
Kreton. Stosowana na sukienki damskie i dziecięce, plażówki, fartuszki.
Popelina. Stosowana na koszule męskie, bluzki i sukienki damskie, płaszcze letnie, wiatrówki.
Ryps. Zastosowanie: sukienki, garsonki, płaszcze letnie.
Rogóżka. Stosowana na koszule męskie, garsonki, wdzianka
Satyna. Stosowana na sukienki, bluzki, podomki.
Gofra, inaczej zwana korą. Jednobarwna drukowana, stosowana na sukienki damskie i dziecięce, koszule, piżamy.
Pika. Stosowana na sukienki, garsonki, bluzki damskie.
Gabardyna. Zastosowanie: letnie ubrania męskie, spodnie, garsonki, płaszcze.
Drelich. Przeznaczony na bieliznę i fartuchy robocze, nosi nazwę dymki.
Flanela. Stosowana na koszule zimowe męskie i chłopięce, piżamy, sukienki, bluzki i ubranka dziecięce.
Barchan. Stosowana na ciepłe szlafroki, bluzki sukienki i ubrania dziecięce
Baja. Zastosowanie: ciepłe szlafroki, kaftaniki, podomki.
Welwet. Używana na sukienki, ubranka dziecięce.
Wiadomość skomentowana przez Susanna :
Ta wiadomość została przeniesiona z wątku Wszystko o bawełnie.
Stara Gwardia
Jedwab
Bardzo niewiele tkanin w tej grupie wytwarza się z jedwabiu naturalnego. Większość stanowią tkaniny z jedwabiu wiskozowego i octanowego oraz jedwabiu poliamidowego (Stilon)
Chiffon - cienka tkanina z jedwabiu naturalnego, sztucznego lub syntetycznego o splocie płóciennym. Bywa gładko barwiona lub drukowana.
Fular - tkanina z jedwabiu naturalnego lub sztucznego o splocie płóciennym, lekka cienka, nieprzezroczysta, o gładkiej powierzchni. Stosowana na suknie bluzki, apaszki, szale.
Mongole - tkanina z jedwabiu sztucznego o splocie płóciennym. Stosuje się na podszewki lekkich okryć.
Tafta - tkanina o splocie płóciennym, ścisła, gęsta, sztywna. Wyrabiana z jedwabiu naturalnego. Używana na suknie bluzki, pokrycia na parasolki.
Clocque - mięsista tkanina podwójna o powierzchni silnie skrepowanej, jakby namarszczonej. Używana na suknie i garsonki.
Stara Gwardia
Grupa tkanin czysto lnianych, stosowanych do wyrobu odzieży jest stosunkowo nieliczna. Obejmuje płótna oraz drelichy w kolorze naturalnym płótna barwione oraz kolorowo tkane.
Tkaniny lniane są stosowane na sukienki, garsonki, wdzianka męskie, ubrania robocze, fartuchy, koszule sportowe. W coraz szerszym zakresie są produkowane tkaniny odzieżowe lnianopodobne z mieszanek lnu z włóknami chemicznymi, np. elanolniane. Osobną grupę tkanin stanowią płótna nie bielone, tzw. krawieckie, stosowane jako sztywniki.
Stara Gwardia
Panama - splot panama. Zastosowanie: kostiumy, płaszcze, ubrania męskie.
Georgette - Jednobarwna lub drukowana. Stosowana na strojne suknie i bluzki.
Krepa - Używana na ubrania męskie wizytowe, sukienki, garsonki.
Fresko - Stosowana na kostiumy i ubrania męskie.
Tropik - lekka tkanina w typie freska z cienkiej przędzy. Używana na kostiumy, ubrania męskie letnie.
Boston - Używana na sukienki, kostiumy, mundurki szkolne.
Tenis - Charakterystyczna cechą jest występowanie podłużnych prążków w innym kolorze niż tło. Używamy na ubrania męskie i kostiumy.
Szewiot - Stosowana jest na kostiumy, mundurki szkolne, ubrania męski.
Gabardyna - tkanina o wyraźnie widocznych na powierzchni skośnych prążkach. Stosowana na kostiumy, ubrania męskie, płaszcze.
Flanela - Używana na kostiumy, ubrania męskie.
Kaszmir - Prawdziwy kaszmir jest wyrabiany z wełny z kóz tybetańskich. Zastosowanie: sukienki, szale,
Boucle - tkanina o wątku z nitek ozdobnych boucle, wskutek czego powierzchnia tkaniny jest pokryta pętelkami. Używana na płaszcze damskie, sukienki.
Fil a fil - tkanina o splocie skośnym. Efekt wzorniczy wynika z zastosowania w osnowie i wątku dwóch kolorów przędz o dużym kontraście. Stosowana na ubrania męskie i kostiumy.
Tweed - tkanina z przędzy luźno skręconej, miękka, ale o dość ścisłej strukturze, dość gruba, sploty skośne, barwnie tkana, odznacza się dużą wytrzymałością na działanie czynników mechanicznych w czasie noszenia.
Diagonal - grubsza tkanina o wyraźnych prążkach przebiegających skośnie. Stosuje się na płaszcze damskie i męskie, kostiumy, marynarki.
Jodełka - splot skośny łamany. Tkanina może być jednokolorowa lub kolorowo tkana.
Flausz - Obustronnie drapana, folowana; okrywa dość wysoka, ale mniej ścisła niż w welurze. Stosuje się na płaszcze kurtki.
Sukno - Tkaniny tego rodzaju są zwykle jednobarwne lub melanżowe. Stosuje się je na mundury, płaszcze damskie i męskie.
Szetland - W procesie folowania powstaje zmierzwiona okrywa włosowa nie zakrywająca splotu. Stosuje się na płaszcze damskie i męskie.
Mohair - Na powierzchni tkaniny występuje długi lśniący włos. Stosowana na zimowe płaszcze damskie i męskie.
Stara Gwardia
Matulu kochana a ja myślałam ,ze już nikt nie operuje normalnymi nazwami tkanin Dzięki za ten watek
Stara Gwardia
Przypadkiem trafiłam na stronkę z fajnym opisem tkanin i do niektórych są nawet zdjęcia może się przydać :) mi pomogło trochę rozszyfrować nazwy i rodzaje tkanin wypisywanych w Burdzie
-> OPIS TKANIN <-

--- Ostatnio edytowane 2011-05-10 20:45:53 przez sallma ---
Administrator
Przypadkiem trafiłam na stronkę z fajnym opisem tkanin i do niektórych są nawet zdjęcia może się przydać :) mi pomogło trochę rozszyfrować nazwy i rodzaje tkanin wypisywanych w Burdzie
-> OPIS TKANIN <-
Fajna strona :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Postępuję w tej kwestii zupełnie nieprofesjonalnie ;) sugeruję się najczęściej kolorem i wzorem tkaniny. Intuicja krawiecka mnie chyba prowadzi, bo jakoś nigdy nie zaliczyłam katastrofy. Pamiętam w głębokim komunizmie, gdy była dostawa tkanin do naszych osiedlowych "resztek", jak panie w kolejce pytały "a na co to się nadaje?" :) ja brałam nie pytając i szyłam.
Suknię studniówkową uszyłam z kryształku - takiego jak wstążka :P wszycy byli pod wrażeniem; poszło tego 8mb a było tanie jak barszcz :D
Materiałoznawstwo jako przedmiot w szkole zdałam na 5 ale uważam, że to bardzo nudny przedmiot!
Stara Gwardia
Oj sporo brakuje... jakoś technicznych nie widze

4 strony: 1 2 3 4 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.