Wersja do druku

15 stron: 1 2 3 4 5 6 7 > »

Krawiec-Filozof
Dziewuszyska i chłopaczyska! Mundurowi i cywile! Ładni i brzydcy! I babcia też! :) A co?! :D

Jako się już wcześniej opowiedziałem - pracuję w drukarni wielkoformatowej, gdzie drukuje się na wszystkim, co może sobie wymyślić człowiek. Ale najczęściej na materiałach standardowych, konfekcjonowanych: hips, polipropylen, pcv, pianki, plexi etc...
Otóż ból polega na tym, że zostaje nam sporo ścinków o wymiarach na tyle przytomnych, że można je wykorzystać np. do archiwizacji form wykrojowych, bądź do odrysowania powtarzalnych form. Do cięcia nie za bardzo się nadają, ponieważ są podatne.
Żal po prostu to wywalać do hasioka, ale mamy tych ścinków już tyle, że musimy. A to szkodzi środowisku...:)
Jeżeli zatem są chętni na takie materiały - zgłaszajcie, proszę!
Nie chcemy za to pieniędzy, tylko to zabierzcie!!!

Takie formy np. z PP 05 można sobie postawić za szafą i się nie pogną, nie zrolują, mole ich nie zeżrą...
No brać i wiać! :)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
Jestem tą babcią wymienioną na końcu i nie mam zielonego pojęcia o czym piszesz i co chcesz opchnąć żeby postawić sobie za szafą?:bezradny::szok:
Na pewno wynika to z mojego niedouczenia no i wieku, jednak proszę rozjaśnij mi troszkę w głowie:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Jak chłop krowie w rowie:D:rotfl:

--- Ostatnio edytowane 2013-11-10 14:51:56 przez mamamarta55 ---
Krawiec-Filozof
Otóż, Szanowna Babciu, ostatnio ktoś pytał dla naprzykładu o stelaże do plecaków - to świetnie nadające się materiały.
Są to arkusiki (ścinki) w rozmaitej wielkości. Niektóre są długie i wąskie, a niektóre to pół formatki, czyli B5.
PP o grubości od 0,3 do 0,8 mm to tworzywo plastyczne o delikatnie fakturowanej powierzchni, hips to podobne tworzywo, ale o gładkiej, lśniącej powierzchni, PCV i plexi to już według zamówienia. Mamy zarówno gładkie, jak i piaskowane (szronione).

TO WAŻNE!!!
Nie chcemy tego opchnąć!!! Chcemy się tego pozbyć i mieć z głowy!!!

--- Ostatnio edytowane 2013-11-10 15:02:04 przez Zibiasz ---
Stara Gwardia
Dziękuję Zibiaszu za odpowiedź:) Już wszystko jasne:) Przepraszam za "opchnąć". To takie uogólnienie.
Na prawdę jestem babcią dwójki wnucząt:)
Lubię czytać jak piszesz, bo to dzisiaj trudno usłyszeć taki piękny, barwny i soczysty ale nie wulgarny język.
Krawiec-Filozof
Wulgaryzmy też mogą być przyjazne! Uwierz mi!
Pamiętam z dzieciństwa, jak się kłócili dryndziarze z węglarzami - to był zaprawdę koncert!
Można kląć z fasonem, albo używać tego zamiast przecinków....
Stara Gwardia
Na lekcjach łaciny to myśmy legalnie wulgaryzmy odmieniali przez przypadki, bo w tym języku mają całkiem niewinne znaczenie ;) Np. słówko na "k" po łacinie oznacza "krzywa'. I co w tym może być złego? :D
o plexi... jakie to kolory i grubosci by byly? duze te "scinki" są? dały by rade posluzyc np za obudowe zasilacza albo jakiegos podobnego urzadzenia?jak cos to chetnie przygarnę ;-)
pzdr
asia
Na lekcjach łaciny to myśmy legalnie wulgaryzmy odmieniali przez przypadki, bo w tym języku mają całkiem niewinne znaczenie ;) Np. słówko na "k" po łacinie oznacza "krzywa'. I co w tym może być złego? :D
W mojej branży no co dzień używa się pojęcia "skurwienia" fontów, czyli zamiany czcionek na krzywe wektorowe, bo pomiędzy systemami zdarzają się problemy z ich odczytem.
Al nie mówię już nawet o takiej translacji międzyjęzykowej, tylko o zwyczajnym przeklinaniu, złorzeczeniu;
u mnie np. popularnym swego czasu było przekleństwo "kurwów sześć!" zamiast pospolitego "... mać".
I brzmiało to jakoś inaczej... :)
Krawiec-Filozof
Zibiaszu, a mozesz mi tutaj odpowiedziec to co pytałam?
o plexi... jakie to kolory i grubosci by byly? duze te "scinki" są? dały by rade posluzyc np za obudowe zasilacza albo jakiegos podobnego urzadzenia?jak cos to chetnie przygarnę ;-)
pzdr
asia
Ścinki są przeróżnej wielkości, ale mówię tylko o tych, które nadadzą się do wykorzystania w krawiectwie. Jakieś tam pojęcie o tym mam i nie plótłbym od rzeczy, gdyby się nie nadawały.:)
Plexi akurat jest najmniej, ponieważ to dosyć drogi materiał i na ogół jest traktowany bardzo oszczędnie. Dlatego jest wykorzystywany do granic.
Przeważnie mamy plexi bezbarwną, czyli tzw. plexi-glas.

Na obudowę do urządzenia nie wiem, czy się nada, a to z powodu temperatury. Ale jeśli zasilacz się nie grzeje za mocno - można atakować.:)
Stały Bywalec
Zibiaszu, a mozesz mi tutaj odpowiedziec to co pytałam?
pzdr
asia
Ścinki są przeróżnej wielkości, ale mówię tylko o tych, które nadadzą się do wykorzystania w krawiectwie. Jakieś tam pojęcie o tym mam i nie plótłbym od rzeczy, gdyby się nie nadawały.:)
Plexi akurat jest najmniej, ponieważ to dosyć drogi materiał i na ogół jest traktowany bardzo oszczędnie. Dlatego jest wykorzystywany do granic.
Przeważnie mamy plexi bezbarwną, czyli tzw. plexi-glas.

Na obudowę do urządzenia nie wiem, czy się nada, a to z powodu temperatury. Ale jeśli zasilacz się nie grzeje za mocno - można atakować.:)
to ja sie pisze na te resztki plexi ;-)
prosze o szczeg co i jak ;-)

15 stron: 1 2 3 4 5 6 7 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.