Wersja do druku

2 strony: < 1 2

Świeżynek
Udało mi się zrobić takie zdjęcia. Proszę powiedzcie czy da się to naprawić czy lepiej by było gdybym ją sprzedała

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Mistrzyni Krawiectwa
Jak chcesz sprzedawać niesprawną maszynę to chyba na części. Z boku ramienia masz chyba taką małą dźwignię przesuń ją delikatnie i z wyczuciem i zobacz czy ząbki wychodzą ponad płytkę ściegową
Właśnie o to chodzi że nie wiem czy ona jest niesprawna, bo gdy kupowałam sprzedawca zapewniał mnie że jest po przeglądzie, dlatego dziwię się że stopka nie działa...
Zrobiłam tak jak mi poleciłaś. Przy poruszaniu pokrętłem ząbki "chodzą" góra, dół
Stara Gwardia
Przeczytałam Twoje wpisy i rozumiem, że wiesz, gdzie jest regulacja docisku stopki (środkowe zdjęcie).

Jak sprawdzić czy jest nacisk stopki?
(...) opuść stopkę i chwyć ją w dwa palce mniej więcej tam gdzie jest mocowanie stopki do trzpienia, następnie staraj się ją podnieść(dość delikatnie) do góry, jeżeli przy kręceniu śrubką zauważysz wyraźną różnicę w oporze jaki daje stopka to masz regulację, jeżeli nie to nie. Krzywdy tym testem maszynie raczej nie powinieneś zrobić.
(cytat z wątku Re: regulacja docisku stopki czy też nie?)

Fides

--- Ostatnio edytowane 2014-01-13 15:13:23 przez Fides ---
Stara Gwardia
Nelzo, napisałaś, że transporter chodzi góra - dół.
Gdzie jest, gdy jest w górnym położeniu - nad płytką ściegową?
Długość ściegu - jak jest ustawiona?

Fides

--- Ostatnio edytowane 2014-01-13 15:19:45 przez Fides ---
Szpec od maszyn
Przy poruszaniu pokrętłem ząbki "chodzą" góra, dół
Ząbki powinny wysunąć się do góry ponad płytkę ściegową, przesunąć do tyłu (przy szyciu wstecznym do przodu), dopiero po tym przesunięciu schować pod płytkę ściegową. Praca ząbków tylko góra - dół, oznacza ustawienie zerową długość ściegu, lub niesprawny transport.
Świeżynek
Dziekuje wszystkim za pomoc. Bylam dzisiaj u specjalisty. Otworzyl maszyne i... okazalo sie ze w srodku czesci sa przepalone, maszyna szyje tylko do tylu a nadomiar zlego ktos ja wczesniej rozkrecal zle poskladal i szyla tylko sciegami elastycznymi. Ciesze sie ze znalazlam tylu zyczliwych ludzi, dzieki Wam nie zniechecilam sie do szycia, ale niestety pewnie to troche potrwa zanim wyegzekwuje pieniadze i kupie nowa dlatego tez postanowilam ze przez ten czas nie bede siedziala bezczynnie. Uzupelnie braki czytajac rozne watki forum, a byc moze moja wiedza komus sie przyda. Jestem Wam bardzo wdzieczna i zycze wszystkim aby Wasze maszyny byly bezawaryjne! Pozdrawiam
Stara Gwardia
Jeżeli naprawa tej maszyny jest nieopłacalna, to życzę Ci, aby kolejny zakup był zdecydowanie szczęśliwszy i żebyś mogła wreszcie powyżywać się twórczo.
Grześ
P.S. A wszystkim cwaniakom życzę, żeby ich spotkało to samo, co sami robią innym.

--- Ostatnio edytowane 2014-01-13 20:48:30 przez Grześ ---

2 strony: < 1 2

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.