Szpec od maszyn
![]() |
|
--- Ostatnio edytowane 2014-03-31 10:49:22 przez bogdan ---
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Hallo Bogdan,
naturalnie mozna zwiekszyc moment obrotowy silnika nie zmieniajac jego obrotow, mowie to o silniku szeregowym prądu przemiennego, jaki zastosowany jest w maszynach do szycia, - poczytaj sobie o falownikach w ktorych stosuje sie modulację szerokości impulsów (PWM). Kazda drozsza maszyna ma taka regulacje (Pfaff, Husqvarna, Bernina) juz od ponad 25 lat! pozdrawiam |
|
Świeżynek
|
|
Bardzo Wam dziękuję za pomocne informacje. Próbowałam, kombinowałam, ale chyba sama w domu problemu nie rozwiążę. Nie pozostaje mi nic innego, jak wybrać się do serwisu i przekonać się czy wina leży po stronie maszyny, regulatora czy może człowieka (wielce prawdopodobna opcja ![]() ________________________________________________________
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Nie zgadzam się z tą opinią, są tu mieszane pojęcia.
Przedmiotowy temat dotyczy maszyn domowych, w których nie są stosowane falowniki. Zastosowane w maszynach domowych rozwiązania są znacznie prostsze i tańsze, nie pozwalają na wysoki moment obrotowy przy niskich obrotach, najwyżej na lepszą sprawność przy małej mocy. Falowniki mają zastosowanie wyłącznie w maszynach przemysłowych i faktycznie wpływają na parametry silnika, ale to zagadnienie do odrębnego tematu. --- Ostatnio edytowane 2014-03-31 15:05:22 przez bogdan --- |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
W mojej Wifamie pedał regulatora jest na szczęście tak prosty, że nie ma co się w nim zepsuć - to zwykły solenoid nawojowy ze ślizgowym łącznikiem, a przy największym docisku trzpień solenoidu przejmuje przewodzenie "na skróty" poprzez widełki, aby uniknąć strat energii na zwojach solenoidu.
Może poszukaj gdzieś podobnego pedału? W końcu Wifama to fabryka z Widzewa, a nie z Marsa i wtyczki mogą być podobne, jak w Łuczniku..? ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Świeżynek
|
|
Pytałam w serwisie i powiedziano mi, że do mojego modelu maszyny pasuje tylko ten regulator, który obecnie mam.
A co do samego regulatora - sprawdzili go w serwisie i jest sprawny, także to nie to. Sprawdzę też samą maszynę, choć dowiedziałam się wczoraj, że niektóre Łuczniki tak po prostu mają. Hmm... ________________________________________________________
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
--- Ostatnio edytowane 2014-04-04 20:12:14 przez bogdan ---
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.