Świeżynek
![]() |
|
Witajcie, wczoraj zakupiłam moją nową wymarzoną, wyczekaną maszynę
![]() Po przeczytaniu w internecie wszelkich możliwych komentarzy nie spodziewałam się żadnych problemów... Przygotowany wykrój już czekał, a tu okazało się, że ciągle rwie mi górną nić i co jakiś czas przepuszcza ścieg!!! Nie chcę dopuszczać myśli, że to z maszyną jest coś nie tak ![]() Ale co źle robię? Staram się robić wszystko dokładnie zgodnie z instrukcją, skupiłam się już właściwie tylko na podstawowych ściegach (prosty, zygzak) bez żadnego kombinowania, z sugerowanymi przez maszynę ustawieniami o ile na najniższej prędkości jakoś szyje, to przy przechodzeniu na wyższy bieg zaraz zrywa nić ![]() (przedtem jest jakby takie minimalne "chrobotnięcie") |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Skąd słychać chrobotnięcie? Od strony koszyczka bębenka? Ścieg jest wiązany prawidłowo? Na razie myślę, że to może być niewłaściwe naprężenie nici górnej.
Przepuszczanie ściegów - nieprawidłowo dobrana igła do tkaniny lub uszkodzona igła, krzywa. Nawet nowe igły mogą mieć wady. Założona jest prawidłowo, prawda? Fides |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeszcze jedna rzecz, nici - czy kupowałaś nowe, czy może używasz starych zapasów. Ja "dzięki" niciom kupiłam nową maszynę, bo wydawało mi się, że stara już się do niczego nie nadaje, a to tylko nici były bardzo kiepskie. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Świeżynek
![]() |
|
dziękuję za odzew
![]() 1. lekkie "chrobotnięcie" słychać od strony bębenka 2. igły wymieniałam 2 razy, zresztą po b.dokładnym obejrzeniu każdej nie zauważyłam żadnej nieprawidłowości... 3. nici mam takie zwykłe z pasmanterii (2 rodzaje) może to faktycznie to? bo po wyciągnięciu zerwanej nici końcówka przeważnie była taka "zmechacona" czy muszę się zaopatrzyć w specjalne nici? tych mam sporo i na starym (pożyczonym niestety) Singerze szyłam nimi bez problemu ivona |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
a jaka tkanine szyjesz? ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
próby robiłam na starym bawełnianym prześcieradle
![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
dobrze masz zalozona nic w bebenku? ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
wkładanie bębenka jest tak proste, że chyba nie da się tu nic zepsuć...
ale mimo to sprawdzałam/wkładałam go kilka razy no nic, wieczorem jeszcze na spokojnie spróbuję wszystko posprawdzać i ew. spróbować znaleźć jakąś lepszą nić i w razie czego zadzwonię do sklepu |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Moim zdaniem, naprężenie górnej nitki ustawia się w ten sposób - wyższy numer mocniej naprężona nitka, niższy numer słabiej naprężona nitka. (W instrukcji jest chyba błąd.) Może luzując naprężenie górnej nitki tak naprawdę napinałaś nitkę mocniej?
Nie napisałaś, czy ścieg powstaje prawidłowy. Można pomylić kierunek odwijania się szpuleczki i przez to włożyć szpuleczkę nieprawidłowo do bębenka. Samą szpuleczkę można nawlec nierówno i zbyt luźno. Obie te rzeczy mogą być przyczyną zrywania się nici – tak, jak wspominają to w instrukcji. Na razie to wszystko. Zakładam, że sam koszyczek bębenka ustawiony jest prawidłowo i dobrze blokowany. Fides |
|
Świeżynek
![]() |
|
szpuleczka jest na 100% dobrze włożona (sprawdzałam krok po kroku
![]() ![]() ścieg również nie jest prawidłowy, tzn. od czasu do czasu przepuszcza |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.