Wersja do druku

3 strony: < 1 2 3

Stara Gwardia
Jak sobie teraz poradzić z tym problemem ? :mysli:
....kupic nowe nici z nadzieja , ze twoja maszyna je polubi :oczko:

pozdrawiam Masza
Świeżynek
Konkretny Aleksie77,

Gdy patrzysz na szpulkę, w którą stronę odwija się nitka - przeciwnym do ruchu wskazówek czy zgodnym z ruchem wskazówek?

Fides
Koleżanko Fides.
Nitka odwija mi się w przeciwnym stronę do ruchu wskazówek zegara.

--- Ostatnio edytowane 2014-07-16 21:29:45 przez alex77 ---
Krawiec-Filozof
Konkretny Aleksie77,

Gdy patrzysz na szpulkę, w którą stronę odwija się nitka - przeciwnym do ruchu wskazówek czy zgodnym z ruchem wskazówek?

Fides
Kolego Fides.
Fides to koleżanka! :D:D:D I to dosyć twarda, surowa "w obejściu"! :D:D:D

Fides! Proszę w imieniu całego forum - nie bij od razu! Najpierw wytłumacz...:D:D:D
https://www.facebook.com/Zibiasz
Świeżynek
Obstawiam jedną z dwóch przyczyn :
1. Sposób splatania nici uniemożliwia stosowania jej w danej maszynie.
2. Skręcanie nici jest spowodowane nieprawidłowym odwijaniem ze szpuli. Duże nawoje nici przeznaczone są do maszyn przemysłowych, szpula stoi nieruchomo a nić wysuwa się do góry, przechodzi przez oczko i dopiero kieruje się do maszyny.
Kolego Bogdan.
Jak już pisałem koleżance Fidesowi nici odwijają się w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara , szpulka stoi na stojaku (mam zrobiony podobny jak ten: http://szycieuli.blogspot.com/2011_02_01_archive.html

--- Ostatnio edytowane 2014-07-16 21:30:05 przez alex77 ---
Świeżynek
Miałem kiedyś podobny problem, przez który znienawidziłem nici Gutermann, bo na nie spadło całe odium winy za plątanie i zrywanie.
Tymczasem winna była igła, która miała niewłaściwie wyfazowane ucho, przez co nacinała omotkę nici i w końcu doprowadzała do jej zerwania, a przedtem zapchania uszka igły.

http://ekrawiectwo.net/board/thread/68895/ja-i-wifama-czyli-jednak-sztama/?page=2#post-68994

Weź igłę pod lupę, albo spróbuj z jakąś inną, innej marki. Polecam igły Schmetz.
Kolego Zibiasz.
Sugestie ze zmianą igieł przerabiałem (inna firma inny rozmiar) , to nie ten trop. Co się tyczy "niewłaściwie fyfazowanego ucha" , to myślę ,że problem występował by przy szyciu grubszą nicią (używam zamiennie 30 poliestrowych ) i przy tych niciach ten problem nie występuje.

--- Ostatnio edytowane 2014-07-16 21:37:31 przez alex77 ---
Stara Gwardia
Aleksie77,
Odwróć szpulkę w takim razie do góry nogami, tak, aby nitka rozwijała się zgodnie z ruchem wskazówek.

(Przeczytałam kiedyś radę, aby przy niciach do haftowania, pilnować, aby nić rozwijała się w przeciwną stronę do wskazówek zegara, aby uniknąć skręcania nici i w rezultacie ich rwania. A ja proponuję Ci, zrób odwrotnie, jak wcześniej napisałam. )

(Mam nici Coats Epic 5000 m 120 rozwijają się zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara. To tak na marginesie i być może nie ma związku.)

Fides

Stara Gwardia
Konkretny Aleksie77,

Fides
Kolego Fides.
Fides to koleżanka! :D:D:D I to dosyć twarda, surowa "w obejściu"! :D:D:D

Fides! Proszę w imieniu całego forum - nie bij od razu! Najpierw wytłumacz...:D:D:D
Zibiaszu,

Jak możesz przy takich temperaturach sugerować, że jestem surowa! Jestem jak najbardziej u g o t o w a n a.

Fides

PS. Przepraszam za zaśmiecanie wątku, Aleksie77.

Świeżynek
Aleksie77,
Odwróć szpulkę w takim razie do góry nogami, tak, aby nitka rozwijała się zgodnie z ruchem wskazówek.

(Przeczytałam kiedyś radę, aby przy niciach do haftowania, pilnować, aby nić rozwijała się w przeciwną stronę do wskazówek zegara, aby uniknąć skręcania nici i w rezultacie ich rwania. A ja proponuję Ci, zrób odwrotnie, jak wcześniej napisałam. )

(Mam nici Coats Epic 5000 m 120 rozwijają się zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara. To tak na marginesie i być może nie ma związku.)

Fides

Witaj koleżanko.
Sprawdziłem dzisiaj zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie, niestety przy takim rozwijaniu nici , skręcenie następuje już po przeszyciu 10 cm tkaniny , także nici pójdą raczej w odstawkę , bo już nie wiem jak mam rozwiązać ten problem. Dziękuje wam wszystkim .

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Witaj kolego,
Przykro czytać, że nici z nici. Szkoda.

Fides
Świeżynek
Rzeczywiście szkoda, bo tez to rozważałam

3 strony: < 1 2 3

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.