Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Stara Gwardia
Czy możecie mi poradzić w kwestii materiału na męskie spodnie?

Chciałabym uszyć mężowi przyodziewek dolny o kroju jeansów, ale nie z jeansu tylko... nie wiem, z czego ;-)
Nie wiem, jak się nazywa, jaki rodzaj i jaki skład, ale wiem, że powinien być sportowy, a nie garniturowy, i taki jak od kilku lat pojawia się na facetach w różnych kolorach* (niebieskie, musztardowe), czy wiecie, o jaki mi chodzi?
Pewnie po prostu gruba, masywna bawełna? Ale czy z domieszką elastanu? Czy męskie spodnie w ogóle szyje się elastyczne? Mąż wyłącznie w jeansach chodzi i one nie są rozciągliwe, ale czy w ogóle szyje się dla facetów elastyczne?
Sama lubię, kiedy portki pracują, a nie stawiają opór, i zastanawiam się, czy nie spróbować uszyć z materiału elastyną dla lepszego komfortu noszenia, ale może męskie portki z jakichś powodów powinny być całkiem sztywne?

A może to po prostu jakiś rodzaj jeansu, tylko nie wygląda jak "prawdziwy" jeans?

* to spodnie bywają w takich kolorach, nie faceci ;-)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Meg, męskie spodnie na pewno się szyje z tkanin lekko elastycznych. Jak już znajdziesz odpowiednią tkaninę, to się podziel, bo też myślę o uszyciu podobnych męskich spodni, ale nie wiem, jaką tkaninę lepiej kupić, żeby była lekko elastyczna, ale żeby kolana się nie wypychały...
Dzięki! Przynajmniej jedna kwestia rozwiązana :-)
Może po prostu poszukam elastycznego kolorowego jeansu bawełnianego...? Pewnie bezpieczniej będzie "na macanego", a nie w internecie.
Meg_Sonata na miarę napisał w dniu 2014-10-23 14:02:26:
Dzięki! Przynajmniej jedna kwestia rozwiązana :-)
Może po prostu poszukam elastycznego kolorowego jeansu bawełnianego...? Pewnie bezpieczniej będzie "na macanego", a nie w internecie.
Dokładnie o tym samym pomyślałam - jeans z dodatkiem czegoś elastycznego :) Tak, to idealny wybór. Spodnie o kroju jeansów fajnie wyglądają też ze sztruksu.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
O, widzisz, sztruks też fajny pomysł :-) To już wiem, czego szukać.

Twill bawełniany to dobra opcja - splot jak jeans, ale materiał nie taki twardy i gruby.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Administrator
Sporo jeansów szyje się z jeansu z lycrą. Wydaje mi się że są przyjemniejsze w noszeniu i w dotyku.

Stara Gwardia
Mój mąż tylko nosi jeans z lycrą, są dla niego o wiele wygodniejsze.
Administrator
Mój Męż też ma różne rodzaje jeansów ale te sztywne bez lycr na ogół leżą nieużywane. Pasek nosi do każdych jeansów.

Stara Gwardia
Aniu, no ale damskie też są elastyczne i się wcale nie tak bardzo rozciągają. Po prostu umiarkowanie, trzeba to mieć na uwadze kupując/szyjąc i to chyba tyle... Dla siebie nigdy nie kupiłabym sztywnych, bo bym się umordowała - przecież takie dopasowane spodnie, które nie pracują, to dramat.

Susanno, no właśnie mam tak samo, jak Twój mąż, że i tak zawsze noszę pasek, a nieelastyczne spodnie poszły do PCK. Gosiu, mój jeszcze nie miał tej sposobności, bo na ten wzrost nie szyją w sklepach, i dlatego chciałam mu zafundować do spróbowania - ze wskazaniem, że ma pokochać ;-) Tylko nie wiedziałam, czy może nie ma jednak jakichś przeciwwskazań. Podpytałam jeszcze znajomych facetów i pomacałam w sklepie - wyszło na Wasze, teraz generalnie większość mężczyzn nosi lekko elastyczne.

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.