36 stron: « < 29 30 31 32 33 34 35 > »
Stara Gwardia
![]() |
|
Korzystam z przepisu, którego skan załączam.
Dodaję takie sery, jakie uda mi się kupić, ale raczej o wyrazistym smaku. Do tego zwykła cebula. Boczek polecam surowy/zwykły, a nie wędzony czy gotowany, bo surowy najlepiej się wytapia i daje tłuszcz, na którym podsmażam cebulę. Śmietanę dodaję 18%-tową. Jeżeli niosę quiche w gości, to proszę gospodarza o krótkie jej podgrzanie, dzięki temu nie jest zimna i pięknie pachnie. --- Ostatnio edytowane 2013-04-30 07:35:55 przez Natalia_ --- |
|
Stara Gwardia
|
|
Suuper ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-04-30 09:27:49 przez Dolores69 --- ________________________________________________________
www.kreatywnapaula.blogspot.com |
|
Stara Gwardia
|
|
Hejo ![]() pozbawiono mnie łącza ![]() ![]() DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKO. Takie spotkania to najlepsza terapia. Jesteście SUPER ![]() Było fantastycznie. Ciasto z oliwkami było moje i już wrzucam przepis. Pozdrawiam i KOBIETY DO MASZYN ![]() KEKES Z OLIWKAMI 25 dag mąki pszennej 4 jajka 10 dag margaryny 20 dag żółtego sera 20 dag boczku wędzonego 1/2 szkl. białego wina - półwytrawnego (lub 1/2 szkl. wody z oliwek) 1 proszek do pieczenia słoiczek oliwek drylowanych pieprz Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy całe jajka, margarynę i wino. Miksujemy. Następnie dodajemy żółty ser pokrojony w kosteczkę lub starty, boczek pokrojony w kosteczkę- mieszamy. Dobrze jest odstawić ciasto na ok. 45 min, by się "przegryzło". Do formy wykładamy połowę ciasta, układamy część oliwek i drugą połowę ciasta i resztę oliwek. Piec ok. 1 godz. w temp. 160'C Smacznego ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Dzięki, też już druknęłam i dołączyłam do mojej opasłej półki kucharskiej ![]() A zdradź Natalio co to za książka, której skan dołączyłaś. Oprócz szycia to mam jeszcze świra na punkcie gotowania i eksperymentuję i gromadzę książki kucharskie- dlatego mam półkę kucharską, która za parę lat zamieni się pewnie w regał kucharski hihi. Tej nie znam, a podoba mi się opis i uwagi na dole ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-04-30 11:20:00 przez Dolores69 --- ________________________________________________________
www.kreatywnapaula.blogspot.com |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Przepis pochodzi z książki "Kuchnie świata. Najlepsze potrawy krok po kroku". Autorka to Judith Ferguson. Wydawnictwo Delta. Roku nie mogę się dopatrzeć, ale kupiłam ją kilka dobrych lat temu.
|
|
Administrator
![]() |
|
O widzę jakieś fajne przepisy - myślę, że warto wypróbować, taki keks jest świetnym dodatkiem do sałatek ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja bym przepis na ratafię Polli chetnie poznała jeśli to nie tajemnica.
W załączniku zdjęcie bransoletki wykonanej dzięki nauce Stefy:] ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Gicio!!!! Piknie!!! Ah dumna jestem ![]() ________________________________________________________
stefcia.pl
www.facebook.com/RobotkiStefci mlecznepodroze.pl |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
oo piękna wyszła ![]() ![]() ![]() ![]() co do ratafii to dziś dopytam Kulę co i jak ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
przepis na Ratafię
Ratafia Tutti-Frutti Potrzebny słoik minimum 15L poziomki-50dkg truskawki-50dkg czerwone lub białe porzeczki -50dkg czarne jagody-50dkg śliwki węgierki-10dkg jabłka – wycisnąć sok - 50dkg gruszki-50dkg morele-50dkg winogrona-50dkg czarne wiśnie-75dkg maliny-25dkg czarne porzeczki-75dkg suszone owoce głogu-10dkg suszone owoce dzikiej róży-10dkg rodzynki sułtanki – wcześniej sparzyć wżątkiem10dkg suszone figi-10dkg suszone daktyle-10dkg łuskane orzechy włoskie-5dkg migdały-5dkg 2 duże pomarańcze 3 mandarynki 2 średnie cytryny Czarny bez – 40 dag Drobne owoce należy oczyścić z szypułek , z większych usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cytrusy obrać ze skórki (skórkę drobno pokroić usuwając białą warstwę tzw. albedo) , pokroić w cienkie plasterki , usunąć pestki. Każdą warstwę owoców posypać cukrem i zalać wódką. Uważa się że na 1 kg owoców należy wziąć ok. 1 litra destylatu 60% i średnio 75 dkg cukru. Bardzo smaczna nalewka, długo się robi, jedna z lepszych. SMACZNEGO ![]() ________________________________________________________
|
36 stron: « < 29 30 31 32 33 34 35 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.