Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Mam pytanie do osób mających wprawę w szyciu torebek, otóż chciałabym się dowiedzieć jak uszyć torebkę tak, by miała ona idealny, opływowy kształt. Na załączonym pliku pokazuję dwie torebki: jedną, którą ja uszyłam i jak widać nie ma ona tych idealnych, ostrych konturów, druga (jakaś ze sklepu) jako przykład idealnych konturów.
Jakie pomysły można tutaj zastosować, aby ulepszyć kształt torebki? ja widzę, że ta ze sklepu ma wszytą jakąś wypustkę w krawędziach, jak myślicie, czy to jest zwykła wypustka, czy jakiś.. drut? jakas specjalna? Dodam tylko, że ja swoją torebkę uszyłam z dość sztywnego materiału bawełnianego, na rogach oczywiście nacięcia, szwy od środka rozprasowałam, usztywniłam kawałkiem plastikowej podkładki z castoramy. Jeśli chodzi o szycie, to trzymałam się nakreślonej ołówkiem linii, więc nie ma mowy, że jest krzywo uszyta, a mimo to nie wygląda równo. --- Ostatnio edytowane 2013-05-29 12:39:18 przez lola --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
wypustka dodaje sztywnosci ale przykladowa torebka jest uszyta zupelnie z innej tkaniny (cos jak na plecaki itp) niz Twoja ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Jest zapewne z cordury, ale chyba akurat to nie jest istotne, bo torebki np. z jakiś bawełnianych sztywnych tkanin czy z dżinsu które są w sklepach, są też takie idealne i opływowe.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To jest chyba biza wszyta i ona mocno usztywnia brzeg i trzyma kształt, ale nie wiem czy to tylko dzięki niej jest tak ładnie równo :P Ale z bizą będziesz mieć pewnie problem na domowej maszynie...
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Nawet nie wiedziałam, że jest cos takiego jak "biza"... Dzięki za info, poszperam w necie co to takiego i gdzie można to kupić
![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Myślę, że gdyby w wypustkę wpuścić bawełniany albo poliestrowy skręcany sznurek - zadziała jak zewnętrzny szkielet ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Wypróbuję
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Moje uwagi.
Twoja torebka nie ma ładnych kształtów ,bo nie jest uszyta dokładnie po liniach.Może linie miałaś źle narysowane.Na zdjęciu widać ,że nie ma precyzji w szwach. Ty szyjąc coś dla siebie musisz zachowywać większa dokładność niż dokładność rzeczy hurtowych.Rzeczy szyte prywatnie,jako sztuki pojedyncze musza przyciagać oko, nie tylko swoją niepowtarzalnością ,ale również dokładnoscią. Jak to zmienić. 1.Linie muszą być równoległe w twojej torebce.Łuki muszą być takie same.Tego w Twojej terebce brakuje.Szwy nie mogą być zmarszczone.Zszywając dwa kawałki materiału,nie możesz jednego naciągnąć.Materiały nie mogą się przesuwać podczas szycia.,Możesz materiły przypiąć szpilkami ,aby się podczas szycia nie przesunęły . 2.Sztywnik...Usztywnić torebkę można wszystkim,w zalężnosci jaką sztywność chcesz.Możesz nawet tekturą.Myślisz o praniu takiej torebki?Możesz zrobić to tak ,że tekturę do prania wyciągasz. Inny sposób usztywnienia,np ze sztywnego materiału.Po sztywniku nie szyjesz.Sztywnik wykrój o 2 mm mniejszy od kształtu torebki(dokładnie musi mieć ładny kształt i łuki).Naszyj ten sztywnik na cienki materiał,np.organtynę,możesz go nawet po organtynie poprzeszywać,popikować.Organtyna musi być większa niż sztywnik.Takie usztywnienie przykładasz do czesci torebki ,którą chcesz usztywnić i przyfastrygowujesz do linii szycia.Szyjesz poza usztywnieniem,szyjesz po organtynie,nie po sztywniku,dlatego sztywnik jest mniejszy o 2mm.Jak będzisz szyła dokładnie dookoła sztywnika,a sztywnik będzie miał ładny kształt,to wyjdzie ci perfekcyjnie,kanty sztywnika będą robiły,po przewróceniu, dokładny kształt torebki jaki chcesz uzyskać. 3.Wypustka sznurkowa.Trochę usztywnia.Robi ostry kant.Ale wypustka też wymaga precyzji.W twoim przypadku wypustka kształtu nie zrobi. --- Ostatnio edytowane 2013-05-30 16:33:24 przez malgosia --- --- Ostatnio edytowane 2013-05-30 16:34:33 przez malgosia --- |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Jak już napisałam szycie jest dokładne, sama szyłam, więc wiem
![]() ![]() Tego, że trzeba szyć dokładnie nie trzeba mi mówić, to chyba oczywiste ![]()
Raczej nie usztywniam tekturą, mam swoje sposoby, dużo lepsze niż tektura która trzeba wyciągać do prania ;p Co masz na myśli pisząc „sztywnik”? Jakąś konkretną klejonkę? Bo jeśli coś ala tekturka czy plastik, to Twój sposób odpada, bo jak potem przewiniesz torebke na prawą stronę? Chyba, że chodzi Ci o cos zupełnie innego. Własnie dla tego ja najpierw szyję torebke, potem przez zostawiony w podszewce otwór wkładam usztywnienie i zaszywam otwór ręcznie. --- Ostatnio edytowane 2013-05-30 17:39:51 przez lola --- --- Ostatnio edytowane 2013-05-30 17:47:51 przez lola --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Moim zdaniem to zdjęcie jest trochę złe, bo patrzyłam na Twoim blogu i na innych zdjęciach widać, że jest równo
![]() Inna sprawa, że przy takim kształcie często też zamek psuje kształt, więc na to też zwróciłabym uwagę żeby nie był bardzo sztywny. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.