Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Celowo dodałam takie zdjęcie gdzie jest najbardziej krzywo, żeby zobrazować o co mi chodzi
![]() Dna bym nie usztywniała, bo ciężko by się taka torebkę otwierało, w sensie rozchylało, jeśli wiecie o co mi chodzi;p Skórzane robią na tekturze, bo się ich i tak nie pierze, materiały co innego;p Myslę, że zamek akurat tutaj nie psuje, bo torebka nie ma z założenia kątów prostych, tylko zaokrąglone, więc zamek układa ja w ładny łuk. |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Przetestowałem kiedyś jako usztywniacz plastikowe okładki od skoroszytów. Usztywniałem nimi daszki do czapek.
Tylko to były takie stare skoroszyty, jeszcze z lat 80-90. Może gdzieś znajdziesz... Nie są tak sztywne, jak tektura, ale za to można je prać. ![]() Zbych ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Wiem o jakie chodzi, znalazłam kiedyś w szufladzie stary zeszyt mojej mamy z czasów szkolnych, miał własnie taką okładkę
![]() |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Ale mi nie chodzi o takie okładki na zeszyty, bo te byłyby za miękkie. Chodzi o skoroszyty A4, takie do wpinania przedziurkowanych dokumentów.
Zbych ________________________________________________________
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Segregatory
![]() |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Też nie ![]() Chodzi o taki rodzaj cienkiej teczki z odginanymi wąsami z blaszki. Podobny, jak w załączniku, tylko plastikowy. Zbych ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie znam Twojego bloga,być może tam zdjęcia są lepsze.
Być może ,że to kwestja szycia.SZyję takie usztywniane rzeczy,różne.Uzywam też często wypustek,lub wpustek dla podkreslenia szwu itp,i nie mam takiego problemu. Jeszcze jedna sprawa.Prasowanie o czym piszesz?Prasować trzeba ,ale nie zawsze.Akurat w Twoim przypadku nie jest konieczne.Po przewróceniu już widać,że jest coś nie tak.Prasowanie pomaga,rzeczy stają się eleganckie,ale prasowaniem szwu nie naprawisz,-na chwilę tak,ale po pewnym czasie i tak wróci na swoje miejsce. Najczęściej w tego typu szwach,szew idzie na bok i jest stębnowany ze względu na trwałość szwu,a jeśli jest rozkładany to jest podszywany przy stebnowaniu czymś co zabezpiecza szew przed rozpruciem. Co do sztywników.Jezeli masz swoje sposoby na usztywnienia to dobrze.Każdy sztywnik jest dobry.Sztywnik wyznacza kształt,więc musi być dokładnie wprowadzony po krawędziach i dokładnie przylegać do powierzchni materiału,zwłaszcza na brzegach.Odstawanie sztywnika,moze powodować zniekształcenia. Jezeli piszesz ,ze jest wszystko dokładnie zrobione,to tego efektu by nie było.Jest coś niedokładnie. JA nie chc Cię krytykować,ja chcę Ci pomóc.Szycie wymaga,CIERPLIWOŚCI,DOKŁADNOŚCI.CZęsto próbuje sie kilka razy i szuka rozwiązania,żeby osiągnąć wymarzony efekt.Życzę Ci żebyś znalazła błąd i nie porzucaj pracy,bo coś nie wychodzi.Sztuką jest osiągnąć cel ,a nie poddać się. --- Ostatnio edytowane 2013-05-31 01:23:31 przez malgosia --- |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
A no to teraz juz wiem
![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
małgosia, a kto mówi, że ja ja się chcę poddać? ;p
|
|
Stara Gwardia
|
|
hej!
do mocnego usztywniania scianek torebek niezastapiona jest specjalna sztywna i stosunkowo gruba flizelina firmy Freudenberg, nazywa sie VLIESELINE S520, moze jest jakis tanszy polski odpowiednik bo ta jest raczej droga ![]() Nakleja sie ja tylko na scianki bez zapasow na szwy i w ten sposob naprawde dobrze sie material uklada i trzyma "fason" pozdrawiam Masza --- Ostatnio edytowane 2013-05-30 20:45:32 przez Masza --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.