Wersja do druku

294 strony: « < 85 86 87 88 89 90 91 > »

Świeżynek
Tak to ta, i nawet w orginalnnym pudełku przyszła, z dodatkowym zestawem nici:D, właściwie nie używana, nawet olej do maszyny prawie pełny. Tylko instrukcja nie była po polsku, ale ją sobie wydrukowałam.
Stara Gwardia
A tu znalazłam link, który może przydać się osobom poszukującym maszyny. Chyba, że ktoś z doświadczonych osób powie, że bzdury napisane, to będę wdzięczna :)
http://www.jakkupowac.pl/artykul/454/jak-kupowac-maszyne-do-szycia.html/strona2
Bzdury to nie są :) Ale jak dla mnie dobór maszyny powinien się troszkę łączyć z tym co dana osoba szyje.
Opis wspomina regulację ściegów ale nie wspomina np. o naciągu nici - który potrafi byćwredny jeśli jest tylko manual albo tylko automat.
Nie mówi też nic o 'drop feed' - czyli usunięciu ząbków transportera jakby ktoś chciał coś pikować :)

Ogólne rady są owszem pomocne, ale można kilka rzeczy przeoczyć, które dla danej jednostki byłyby ważne.. to chyba tyle :)
Stara Gwardia
Opis wspomina regulację ściegów ale nie wspomina np. o naciągu nici - który potrafi byćwredny jeśli jest tylko manual albo tylko automat.

Martynior, czyżby istniały maszyny, które mają jednocześnie automatyczne i ręczne ustawiania naprężenia górnej nici?
Świeżynek
Czyli naciąganie nici lepsze manualne czy automatyczne?
Dziś zwiedziłam kolejne sklepy, ale były same Łucznik. Naczytałam się o tych nowych, że nie za bardzo, no i tak do nich podchodzę, szczególnie, że stać mnie jedynie na te dla początkujących. Ale jestem twarda i jutro szukam dalej. Mam nadzieję, że wrócę do domu z nowym nabytkiem :) I takie informację z blogów etc. naprawdę pomagają, lepiej samemu patrzeć na parametry i wybierać, niż sugerować się jedynie opinią.
Stara Gwardia

Martynior, czyżby istniały maszyny, które mają jednocześnie automatyczne i ręczne ustawiania naprężenia górnej nici?
Erm.. chodziło mi o takie, które mają automatyczne ale jeśli zajdzie taka potrzeba to można jeszcze ręcznie docisnąć lub poluzować... Wydawało mi się, że takie są... Czy tylko to chodziło o docisk stopki :mysli::mysli:

:D

Cośmi się pochrza..plątało chyba :D

--- Ostatnio edytowane 2013-03-21 23:52:29 przez Martynior ---
Stara Gwardia
Czyli naciąganie nici lepsze manualne czy automatyczne?
Automatyczne! (jak dla mnie oczywiście). W mojej maszynie (a jest ona po pięćdziesiątce ;)) jest tylko ręczne ustawienie i przyznam się szczerze, że zajęło mi dłuuugo zanim ustawiłam naprężenie na takie by nic się nie ściągało, plątało itd.. Jeszcze nie bardzo wiedziałam co oznacza jak pląta na dole a co jak na górze... jak już wyrównłam ścieg prosty to okazało się, że jest za 'mocny' bo ściągało materiał przy zyzaku... No kilka dobrych dni walczyłam z samym naprężeniem nici... Teraz jak ustawione, to nie ruszam w ogóle bo znowu będę się denerwować ;)

Ja wręcz marzę o automatycznym naprężeniu! :)
Stara Gwardia
Nie znam zasad działania automatycznego naprężenia górnej nici i będę szukała w sieci odpowiedzi na ten temat. Jeżeli polega to na tym, że maszyna podpowiada, że ścieg nr 59 warto wykonać przy naprężeniu w zakresie od 2 do 4, ale jeśli operator maszyny chce, to może ręcznie, na siłę narzucić inne naprężenie, to dla mnie jest to ok. Jeżeli jednak naprężenie jest przypisane do ściegu na sztywno i nie można tego modyfikować, to uważam, że to wada. Naprężenie górnej nici powinno być dostosowane do ściegu, ale również do cech tkaniny/dzianiny.
Mistrzyni Krawiectwa
Jeżeli jednak naprężenie jest przypisane do ściegu na sztywno i nie można tego modyfikować, to uważam, że to wada. Naprężenie górnej nici powinno być dostosowane do ściegu, ale również do cech tkaniny/dzianiny.
Święta prawda!
Moja maszyna sama ustawia naprężenie, ale mogę je sobie bez problemu zmienić...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Jeżeli jednak naprężenie jest przypisane do ściegu na sztywno i nie można tego modyfikować, to uważam, że to wada. Naprężenie górnej nici powinno być dostosowane do ściegu, ale również do cech tkaniny/dzianiny.
Święta prawda!
Moja maszyna sama ustawia naprężenie, ale mogę je sobie bez problemu zmienić...

Ania

Modyfukujesz proponowane naprężenie na komputerku? Czyli do naprężenia nie masz mechanicznego pokrętła?
Mistrzyni Krawiectwa
Mechanicznego - nie. Zmieniam naprężenie przyciskiem.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

294 strony: « < 85 86 87 88 89 90 91 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.