Wersja do druku

22 strony: « < 16 17 18 19 20 21 22

Stara Gwardia
A ja bym chciała, żeby znieśli celibat - w końcu są też pastorzy i jest OK.
Zresztą wtedy taki ksiądz czy pastor byłby dla mnie jakimś wyznacznikiem, znałby problemy od środka, a nie tylko w teorii. Z takim księdzem/pastorem miałabym z czym rozmawiać. Czy nawet z jego żoną, a tak nie mam. I myślę też, że nie byłoby pedofilii wśród księży, bo nawet jeśli byliby tacy, to ci z rodzinami w pierwszej kolejności by ich zgłaszali, żeby chronić swoje rodziny.

A co do gender - chyba w teorii to miało być zrównywanie szans, a w praktyce - po domieszaniu jeszcze polityków, księży i chcących się wykazać pseudonaukowców - wyszła z tego mieszanka jakaś promująca zboczenia i nadmierną seksualność.
Myślisz ze wśród pastorów nie ma pedofilów, i że to da się szybciej wykryć? Na pewno nie. U nas jest kraj biedny i pastor, czyli ksiądz polski chodziłby w dziurawych spodniach, a żona nie pozwalałaby swemu mężowi-pastorowi rozmawiać z ludźmi, bo chciałaby mieć męża-pastora w domu i też by źle było. Ksiądz musiałby dorabiać na budowie żeby wyżywić rodzinę i nie miałby czasu na rozmowy z wiernymi, bo miałby te same problemy co przeciętny Kowalski. Pastor to nie rozwiązanie, problemy nadal będą, nie ma idealnego rozwiązania. Pastorzy też potrafią być chciwi i wyzyskują:
http://www.youtube.com/watch?v=rsiWOgHrLVw
Nie ma na ziemi człowieka, którego diabeł nie kusiłby błyskotkami, nie ma.

--- Ostatnio edytowane 2014-02-08 12:42:11 przez Niteczka82 ---
Niteczko jestem protestantką i moim duszpasterzem jest pastor ojciec czwórki dzieci. Jego żona jest wspaniałą żoną, matką i kobietą oddaną mężowi, Bogu i ludziom.
Pastor jest w tej chwili na emeryturze bo pracował na kopalni a żona jego pracuje i jest pielęgniarką.
Nie brakuje im czasu dla nikogo. Są życzliwą i bogobojną rodziną.
Temat był o Gender i propagowanych przez tę pseudonaukę wynaturzonych haseł.
Nie zamierzałam już pisać w tym temacie ale jeśli został poruszony temat pastorów dorzuciłam parę słów.
Stara Gwardia
Mamamarto, Ty trafiłaś na fajnego pastora, a ja trafiam na fajnych księży, nasz naród jest narodem narzekającym, chociażby zniesiono celibat, to i tak pewnie dalej by drążył i szukał coby tu jeszcze na księży-pastorów znaleźć.
Ja nie twierdze, że są sami źli pastorzy, nie to miałam na myśli.
Mamamarto, Ty trafiłaś na fajnego pastora, a ja trafiam na fajnych księży, nasz naród jest narodem narzekającym, chociażby zniesiono celibat, to i tak pewnie dalej by drążył i szukał coby tu jeszcze na księży-pastorów znaleźć.
Ja nie twierdze, że są sami źli pastorzy, nie to miałam na myśli.
Wiem, wiem:):)
Stara Gwardia
Ciekawe ujęcie historyczne tematu celibatu z wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Celibat.
W swoim życiu spotkałam różnych księży.Często zastanawiam się czy "powołanie ", to właściwe słowo w przypadku stanu kapłańskiego.Nie osądzam,nie ma ludzi nieomylnych . Nieomylni mylą się częściej niż im to się wydaję:).Nie można jednak uogólniać i wrzucać do jednego worka wszystkich. Patrząc na to z innej strony:jesteśmy ludźmi i tylko od nas zależy jak będziemy wypełniać/spełniać się w wybranej drodze życiowej. Dobry przepis nie istnieje :) On zależy tylko od nas :)
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551)
Stara Gwardia
.

--- Ostatnio edytowane 2014-10-08 19:37:18 przez myszek67 ---
Krawiec-Filozof
Właśnie usłyszałam o nowej ideologii: animalogia.
Słuchajcie, ja też chce stworzyć nową ideologie, nie wiem czego będzie dotyczyć, ale na pewno wywoła sensacje, trzeba mi asystenta, nie martwcie się o kasę, sponsorzy w rządzie się znajdą lub środki unijne :D
Celem będzie- temat zastępczy, żeby naród poróżnić, no i oczywiście musi być antykościelna ideologia. Glizdologia...jeszcze nie wiem...:figielek:
Ja bym proponizował pędraki chrabąszczy majowych - wylęgają się co pięć lat i temat się tak szybko "nie wytrze". :)
A tak poważniej - nie wiem, czy zauważyliście w mediach taką notkę sprzed ok. dwóch lat, że budowa pewnego ronda w Warszawie została wstrzymana z powodu bezdomnych kotów?
Inna sprawa, że to rondo tam akurat było tak potrzebne, jak sęk na dyszlu, ale powaliło mnie informacja o proteście mieszkańców okolicy;
otóż architekt infrastruktury wymyślił sobie, że na gazonie pośrodku tego ronda będzie rosła kocimiętka.
Podniósł się straszliwy raban i harmider, że w tej okolicy egzystuje mnóstwo bezdomnych kotów, które będą stwarzać zagrożenie dla ruchu, przebiegając w zaślepieniu do tego wabiącego krzuna. I ronda nie ma, jest za to wielki dymiący lej, bo budowę zaczęto, ale przerwano.
Nie można było postanowić, że zasiejemy tam pokrzywy?! No wyraźnie nie...
Nic nie robić, tylko pyszczyć - nasza specjalność... :(
A weźcież te koty do domu! I pilnujcie ich!
Przez tych kretynów został zamknięty jedyny skrót do Marek i na Zacisze...
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia

22 strony: « < 16 17 18 19 20 21 22

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.