Wersja do druku

37 stron: « < 14 15 16 17 18 19 20 > »

Stara Gwardia
A niechby ich z tymi kolorami - pomarańczowy kolor naprężacza wygląda jak czerwony, a żółty kolor naprężacza jak pomarańczowy.

Czy dobrze zrozumiałam, że nie ma wiązania pomiędzy nitkami chwytaczy? Jeśli dobrze, coś się z nimi dzieje. Trudno mi tu napisać, czy się któryś wygiął, czy tylko przestawił. Trzeba szukać serwisu.

Fides

--- Ostatnio edytowane 2015-03-02 12:23:18 przez Fides ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
kolory naprężaczy
Zaaklimatyzowany
Tak, też tak myslę,że musiało się coś wygiąć,bo czerwona nitka nie wiąże się z pomarańczową,nitki od igieł przechodzą ale nie wiążą się od spodu z dolnych chwytaczy.Żebym ja widziała gdzieś kiedyś jak wygląda prawidłowa praca chwytaczy,może bym znalazła przyczynę.To jest pierwszy overlock jaki w życiu widziałam, wszystkiego sama się uczę.Jestem uparta,ale nie mam tutaj za bardzo mozliwości i muszę sobie radzić sama.Chyba będę musiała zapytać w serwisie ile by mnie kosztowało ustawienie.Ech.Biednemu to zawsze piach w oczy i szkło w piety.:zmeczony::zmeczony:
Bardzo dziękuję za pomoc i cierpliwość.Miło mi bardzo że ktoś zechciał mi pomóc.Pozdrawiam serdecznie.
Stara Gwardia
Ewo, mam ten owerlok, spróbuję wieczorem dla Ciebie nagrać filmik, jak chwytacze pracują. Nie wiem, czy wyjdzie, bo tel. mam raczej słaby, ale spróbuję.
Dziękuję!Zobaczę może gdzie coś się wygięło! :hejka::hejka:
Stara Gwardia
Takie coś mi się udało nagrać https://www.youtube.com/watch?v=3bzf5Ul3tf4&feature=youtu.be Tak swoją droga, może ktoś przy okazji mi pomoże :) Co to za chrobotanie? Jak szyje szybko, to nie słyszę tego, ale przy ręcznym kręceniu kołem słychać to charakterystyczne chrobotanie, chyba w momencie ześlizgiwania się nitki z dolnego chwytacza...

Przepraszam za te farfocle, mam zamiar odkurzyć maszynę, ale to dopiero w weekend, nie chciało mi się teraz odkurzacza wyciągać...

--- Ostatnio edytowane 2015-03-02 20:41:23 przez matrioszka ---
Dziękuję bardzo.I u mnie to wygląda tak .Twoja zielona i żółta nitka ,obie są z chwytaczy dolnych.I zielon wiąże się z żółtą za każdym razem.U mnie dzieje się tak za drugim razem.Raz nitkę zgarnia, a następnym razem już nie.I teraz jestem pewna,że coś mi się wygięło.A jak to ustawić?To tylko fachowiec potrafi?Ech!Dziękuję Ci bardzo za filmik.Zobaczyłam co chciałam! :papa2:
Pozdrawiam serdecznie:kwiatek:
Stara Gwardia
Ewo, powodzenia!

Matrioszko, zrobiłam zrzut z filmu i wydaje mi się, że igła lewa jest za płytko włożona. W załączniku po lewej Twoje igły, po prawej moje. Podczas ręcznego napędzania też słyszę te odgłosy, zupełnie jak u Ciebie na filmie.

Fides

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
igły owerloka różnica
Stara Gwardia
O, Fides, dziękuję :) Ja lewą igłę wkładam tak, żeby była na równi z prawą, choć ona wchodzi głębiej. Nie wiedziałam, że mają być na różnych poziomach. Włożę ją głębiej. A co do odgłosów, to raz jest to głośniejsze, raz bardziej ciche. Może ta maszyna tak ma, skoro i u Ciebie chrobocze?
Jedną z przyczyn chrobotania/skrzypienia słyszanego tylko przy ręcznym obracaniu kołem maszyny jest pasek napędowy, a właściwie materiał z jakiego jest wykonany. Odgłosy paska choć irytujące, z technicznej strony nie są wadą.
Stara Gwardia
Bogdan, po cichu liczyłam, że się wypowiesz w tym temacie :) Bardzo Ci dziękuję, teraz jestem spokojna.
Oprócz skrzypienia nie ma żadnych innych objawów, maszyna szyje dobrze, wiąże nici, więc zostawiam to, jak jest.

37 stron: « < 14 15 16 17 18 19 20 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.