Wersja do druku

14 stron: « < 7 8 9 10 11 12 13 > »

Stara Gwardia
za sprawą spamera zauważyłam ten wątek, przejrzałam go i... wiedziałam, że z jedwabiem łatwo nie będzie, ale że aż tak? :beczy: mam 1,5 metra pięknego jedwabiu na sukienkę letnią, ale jak ja mam ją uszyć?.. Boję się tknąć tę tkaninę, bo droga była :(
A czego się dokładnie obawiasz i jaki to jedwab?
jedwab jest "żywy", to znaczy, taki lejący. Prawa strona jest trochę błyszcząca i śliska, więc może to jakaś cienka satyna jedwabna. Boję się tego, że nie wykroję z tego żyjącego swoim życiem materiału równo, potem przy zszywaniu też się poprzesuwa :( że igła będzie dziurki zostawiać... jednym słowem, wszystkiego sie boję ;)
Cienka igła przeznaczona do jedwabiu (60 do jedwabiu/mikrofibry schmetza) nie powinna zostawić dziurek, można szyć nićmi normalnymi poliestrowymi, po przeszyciu kawałka skontroluj, czy naprężenie nici jest dobre.

Co do lejącego materiału, to może być problem... jak splot tkaniny na to pozwala i wykrój jest w miarę prosty można sobie pomóc wyciągając 1 nitkę z tkaniny - powstaje wtedy linia prosta, wzdłuż której można przeciąć równo, (a nawet czasem przedrzeć jedwab - zależy od splotu)

Na przesuwanie przy szyciu polecam klej w sztyfcie :P

--- Ostatnio edytowane 2014-02-26 10:16:41 przez moonikat ---
Stara Gwardia
Cienka igła przeznaczona do jedwabiu (60 do jedwabiu/mikrofibry schmetza) nie powinna zostawić dziurek, można szyć nićmi normalnymi poliestrowymi, po przeszyciu kawałka skontroluj, czy naprężenie nici jest dobre.

Co do lejącego materiału, to może być problem... jak splot tkaniny na to pozwala i wykrój jest w miarę prosty można sobie pomóc wyciągając 1 nitkę z tkaniny - powstaje wtedy linia prosta, wzdłuż której można przeciąć równo, (a nawet czasem przedrzeć jedwab - zależy od splotu)

Na przesuwanie przy szyciu polecam klej w sztyfcie :P

--- Ostatnio edytowane 2014-02-26 10:16:41 przez moonikat ---
no wlaśnie musze znaleźć jakiś prosty wykrój, bo tkanina jest i tak bardzo ozdobna.

Pytanie pewnie z serii głupich, ale... co z tym klejem się robi? Co do czego trzeba przykleić? I czy masz na myśli jakiś specjalny klej krawiecki?
Sklejam ze sobą zapasy na szwy :D czekam do wyschnięcia przed szyciem. Ja używam zwykłego do papieru w sztyfcie, takiego co wymywa się letnią wodą (kleje w tubce lub w żelu/płynie mogą być inne, więc ich nie polecam, ale sztyft bic mam wypróbowany). (ale wtedy trzeba sukienkę wyprać potem) Inaczej trzebaby pewnie przefastrygować lub spiąć szpilkami te zapasy, aby się nie przesuwały.
edit: jeszcze używam do podklejania jak podkładam brzegi, lub przyszywam odszycie. ;)

--- Ostatnio edytowane 2014-02-26 10:40:20 przez moonikat ---
Stara Gwardia
Sklejam ze sobą zapasy na szwy :D czekam do wyschnięcia przed szyciem. Ja używam zwykłego do papieru w sztyfcie, takiego co wymywa się letnią wodą (kleje w tubce lub w żelu/płynie mogą być inne, więc ich nie polecam, ale sztyft bic mam wypróbowany). (ale wtedy trzeba sukienkę wyprać potem) Inaczej trzebaby pewnie przefastrygować lub spiąć szpilkami te zapasy, aby się nie przesuwały.

--- Ostatnio edytowane 2014-02-26 10:28:22 przez moonikat ---
ja zakładam, ze będę wszystko fastrygować, jeśli tylko tkanina na to pozwoli (nie będzie dziurek po igle) :D ale patent z klejem też na pewno wypróbuję :)Teraz jestem na etapie wymyślania kroju. Musi być prosty, ale efektowny ;)

--- Ostatnio edytowane 2014-02-26 10:30:18 przez matrioszka ---
Przy pruciu szwu na cienkim jedwabiu dziurki po igle niestety zwykle pozostają, wiec jak fastrygować to w niewidocznym miejscu.

--- Ostatnio edytowane 2014-02-26 10:33:08 przez moonikat ---
Stara Gwardia
:boisie:
Trochę kłopotu z szyciem jedwabiu jest, ale efekt wart jest zachodu :) (ale i tak ułatwiam, sobie jak mogę :P ).
Mistrzyni Krawiectwa
Koniecznie trzeba by sprawdzić, czy jedwab z tych, które można prać - bo wiele z nich trzeba czyścić chemicznie...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Koniecznie trzeba by sprawdzić, czy jedwab z tych, które można prać - bo wiele z nich trzeba czyścić chemicznie...

Ania
koleżanka ma z identycznego jedwabiu sukienkę, więc zapytam ją, jak prała :D
Nie pamiętam, czy czytałam ten wątek, ale byłam wystraszona szyciem jedwabnej bluzki, a poszło całkiem nieźle i prasować się dało. Igła 60 i nici jedwabne, poza tym zwyczajnie.

14 stron: « < 7 8 9 10 11 12 13 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.