14 stron: « < 8 9 10 11 12 13 14 >
Świeżynek
![]() |
|
Spotkałam się z potocznym nazywaniem szantungu surówką, ze względu na to, że jest wykonany z surowej przędzy. Czy termin ten odnosi się do innego rodzaju jedwabiu?
Sama nie wiem jak z tym usztywnieniem, bo na podszewkę chciałam użyć batyst bawełniany. A jest to tkanina cieńsza od surowego jedwabiu i jeśli coś będzie wyglądało gorzej, to chyba właśnie batyst. Ale zobaczę, najpierw zrobię testy na obu tkaninach. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Może kupiłaś jedwab dupioni (zwykle w Polsce błędnie nazywany szantungiem)
![]() http://www.edelweisspatterns.com/blog/wp-content/uploads/2011/11/silk-dupioni-versus-silk-shantung.jpg Faktycznie nie powinno się go prać w wodzie bo gniecie się. Charakterystyczne zgrubienia tej tkaniny powstają podobno kiedy dwa jedwabniki plotą kokon blisko siebie i nitki się sczepiają ze sobą. Pojęcie surówki jedwabnej dla mnie jest nadal zagadką ![]() --- Ostatnio edytowane 2014-03-05 12:38:44 przez moonikat --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Teraz już niczego nie jestem pewna. Wrzucam zdjęcia tego jedwabiu. Przy okazji jest tam też mały kawałek wyprany ręcznie (później farbowany na brzegu), dla porównania z materiałem bez prania. Nie tyle się to gniecie, co wiotczeje, materiał robi się miękki.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Są to piękne dupioni
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Bardzo dziękuję za oświecenie. =) Trochę mi przykro, że tak u nas to funkcjonuje, kupujesz w sklepie prowadzonym przez krawcowe starej daty, więc ufasz im w kwestiach związanych z materiałami, a tu takie coś wychodzi.
Ten "miętowy" jest tak naprawdę soczystym turkusem z pomarańczowym połyskiem, ale jakoś ciężko mi się fotografuje niektóre tkaniny. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To też dupioni. Nie pomyliłabym się pewnie, gdybym powiedziała, że wszystkie 'szantungi' jedwabne w PL to dupioni
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
A technicznie czym się różnią te dwa gatunki od siebie? Bo kiedyś czytałam że w zasadzie tylko tym, że dupioni ma luźniejszy splot od szantungu.
62 zł/metr, strasznie tanio w porównaniu do cen w innych sklepach. Aż kusi. =D |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
a propos sklepów... mnie ostatnio wmawiali, że bawega to na pewno bawełna i że na lato będzie idealna. Ale z takim przekonaniem sprzedawczyni to mówiła, że prawie uwierzyłam. Ale po kryjomu zwinęłam nitkę z tej ich bawełnianej bawegi, podpaliłam i koło bawełny to co najwyżej mogło leżeć :/ ________________________________________________________
www.facebook.com/natabo.retro.design/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Szantung to coś pośredniego między taftą a dupioni. Faktycznie tafta i szantung zdają się mieć gęstszy splot, bo mają regularną grubosć nici, w dupioni nici są bardziej nieregularnej grubości, od cieniutkich do grubych, ale najważniejszą cechą jest ilość zgrubień. Szantung to praktycznie prawie tafta tylko przetykana czasem grubszymi nitkami. Dlatego, że dupioni ma te b. cienkie nici obok b. grubych daje efekt luźniejszego splotu, ale to faktycznie są miejsca cieńsze i mniej wytrzymałe, to dlatego szyje się z niego tak, aby te linie układały się w poprzek tkaniny ( w poprzek sylwetki, choć to optycznie poszerza) nie wzdłuż, ze względu na naprężenia (gdyby ułożyć wzdłuż te cieńsze miejsca byłyby podatne na pękniecia). Np. to jest błędnie uszyte: http://www.ostaszewska.com/wp-content/uploads/2013/11/suknia-wieczorowa-aurora-2.jpg
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Stacjonarnie to czy w necie kupiłaś?
--- Ostatnio edytowane 2014-03-05 14:55:57 przez moonikat --- |
14 stron: « < 8 9 10 11 12 13 14 >
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.