Wersja do druku

294 strony: « < 106 107 108 109 110 111 112 > »

Stara Gwardia
czy sprawdziłaś, czy nić jest nawleczona prawidłowo? skoro masz pętelki po dolnej stronie, zmień naprężenie nitki górnej...
Sama pamiętam, jak klęłam przy moich pierwszych spodenkach dla chłopaków: to były moje najczęstsze błędy :)
Stara Gwardia
U mnie za przygody podobne do Twoich odpowiadało kilka rzeczy (poza naprężeniem dolnej i górnej nici): obie nici były różnych grubości, szpulka w bębenku była odwrotnie założona lub niechcący pominęłam któryś z "zaczepów" na długiej i krętej drodze nici górnej. Sprawdzenie i skorygowanie tych elementów zawsze skutkowało :)
czy sprawdziłaś, czy nić jest nawleczona prawidłowo? skoro masz pętelki po dolnej stronie, zmień naprężenie nitki górnej...
To nawet nie są pętelki, raczej taki zygzakowaty ścieg, który powinien być prosty. Naprężenie górnej nitki regulowałam w nieskończoność - niestety bez poprawy :(

Dziękuję za odzew. Pozdrawiam.
Milena
Świeżynek
U mnie za przygody podobne do Twoich odpowiadało kilka rzeczy (poza naprężeniem dolnej i górnej nici): obie nici były różnych grubości, szpulka w bębenku była odwrotnie założona lub niechcący pominęłam któryś z "zaczepów" na długiej i krętej drodze nici górnej. Sprawdzenie i skorygowanie tych elementów zawsze skutkowało :)
Nić dolna i górna - ta sama. Może dolna powinna być jednak cieńsza-na forum trafiłam na taką informację. Nie zlokalizowałam żadnego z tych błędów, ale może jednak w tym roztargnieniu przeoczyłam. Będę sprawdzać. A może moja maszyna nie poradzi sobie dobrze z połączeniem: gruba tkanina+gruba nić? Wrzucę fotki wieczorem, może będzie łatwiej ocenić, gdzie leży problem.

Dziękuję bardzo. Pozdrowienia.
Milena
Krawiec-Filozof
Według mnie trzeba było popróbować z opuszczeniem igły odrobinkę - dosłownie o 1 mm, najwyżej 2. Bo objawy temu odpowiadają...
Całkiem niepotrzebnie ruszałaś ustawienia bębenka, bo fabryczne przeważnie są uniwersalne, a teraz mogło się tam faktycznie coś rozregulować i będzie bieda...
Docisk stopki też nie powinien tu mieć większego znaczenia, jeśli tylko materiał przesuwa się w miarę swobodnie i równo.
Do grubszych nici trzeba wziąć odpowiednią igłę, najlepiej do jeansu i troszeczkę poluzować napinacz, ale też bez przesady. Przy opuszczonej stopce nitka powinna mieć w napinaczu wyraźny opór przewijania.
A dolna nitka nawet powinna być cieńsza - wtedy się łatwiej szyje. Choć nie cieńsza chyba, niż 120.

Jak wrzucisz wieczorem zdjęcia to będziemy kombinować dalej :)

Zbych
https://www.facebook.com/Zibiasz
Pogromca spamerów
do bebenka cienka nic (wtedy szyjesz po prawej,zeby gruba nic byla na wierzchu) i podkrec naprezenie gornej
Stara Gwardia
Można spróbować tak.
Nawinąć na szpulkę bębenka grubsze nici (te nici które mają być na dobrej stronie materiału),następnie wyregulować docisk sprężynki w bębenku w taki sposób gdy chwycimy za koniec nici ze szpulki która musi byc prawidłowo nawleczona w bębenku i powiesimy bębenek wraz ze szpulka następnie potrząśniemy końcem nici to bębenek wraz ze szpulką powinien opadać lekko do dołu(nie może opadać luźno do dołu).
Po takiej regulacji jeżeli ścieg jest zły regulujemy górnym naprężaczem.
Pogromca spamerów
na grubych niciach nie opadnie
Świeżynek
Według mnie trzeba było popróbować z opuszczeniem igły odrobinkę - dosłownie o 1 mm, najwyżej 2. Bo objawy temu odpowiadają...
Na to bym w życiu nie wpadła. Oczywiście spróbuję.

Całkiem niepotrzebnie ruszałaś ustawienia bębenka, bo fabryczne przeważnie są uniwersalne, a teraz mogło się tam faktycznie coś rozregulować i będzie bieda...
Oj, chyba będzie i to wielka :(

Jak wrzucisz wieczorem zdjęcia to będziemy kombinować dalej :)

No to jeszcze dokumentacja moich zmagań.
Dziękuję za wszystkie uwagi :))
pozdrawiam

--- Ostatnio edytowane 2013-07-04 22:31:54 przez Wisteria ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
moja porażka prawa strona
Krawiec-Filozof
No to jaja jak berety! :D
Bo to nie wygląda wcale na źle zaciągnięty szew, tylko jakiś ścieg ozdobny raczej!
Zrób fotki tej maszynerii i pokaż ją - co to za jedna?
Bo może w ogóle nie tu szukamy, gdzie trzeba :D:D

Zbych
https://www.facebook.com/Zibiasz

294 strony: « < 106 107 108 109 110 111 112 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.