Wersja do druku

294 strony: « < 93 94 95 96 97 98 99 > »

Stara Gwardia
Mileno, ja tu nie rozumiem rachunku ekonomicznego. Nie chcesz dopuścić do ewentualnego uszkodzenia przez Twoją córkę maszyny za 500 zł, a jednocześnie jesteś gotowa kupić jej maszynę za 300 zł. Jeżeli dziewczynka zasmakowała już funcji z Silvera (np. ściegów ozdobnych, obszywania dziurek, ściegów elastycznych), to dlaczego miałaby się ograniczyć do Sew Mini, która nie ma fajnych ściegów?
Czeremcho, za Silvera dałam 325zł, Sew Mini znalazłam za 243zł - 100 różnicy; nie są to jakieś wielkie pieniądze za maszynę, a myślę, że dziecku w zupełności wystarczy na razie 10 ściegów. Poza tym chciałabym, żeby nie zatrzymała się na etapie zabawy ściegami, lecz spróbowała za jakiś czas uszyć jakąś prostą rzecz. Tak naprawdę będziemy się uczyć razem :) Nie zamierzam kupować dla siebie droższej maszyny, więc z racji tego, że jest wyposażona w więcej funkcji niż Mini chciałabym ją jak najdłużej zachować w dobrej kondycji. Poza tym, myślę, że ma to swój urok, kiedy razem spędzamy czas na szyciu - z jedną maszyną jest to niemożliwe.
Pozdrawiam i dzięki za uwagi.

Milena
Mileno, widzę, że jesteś zdecydowana i pewnie kupisz Sew Mini. Ale wg mnie Sew Mini starczy Twojej córce na rok (szybko z niej wyrośnie), a gdybyś kupiła jej Silvera, to ten powinien jej wystarczyć powiedźmy na 5 lat. Wydaje mi się, że moje podejście w dłuższej perspektywie jest mniej kosztowne. Cokolwiek zdecydujesz, życzę Wam dużo radości z szycia ramię w ramię. Na pewno będzie cudownie.

Świeżynek
Wiem, ze ten temat wiele razy się powtarzał, jednak rynek nie śpi i wciąż wypuszczane są nowe modele maszyn do szycia. Bardzo proszę o pomoc w wyborze maszyny do szycia. W mojej rodzinie wszystkie kobiety szyły od pra pra pra i jeszcze dalszej pra babki. Teraz ja dojrzałam do swojej przygody z krawiectwem. Nie chce pytać mamy, babek i ciociek ponieważ mają swoje od lat wysłużone Łuczniki i wypadły z obiegu, dlatego proszę Was, drogie forumowiczki o radę i pomoc:-D. Na tyle ile doczytałam się w postach proponujecie Łucznika i Elnę. Na allegro znalazłam---> http://allegro.pl/maszyna-do-szycia-elna-240ex-3-lata-gwarancji-i3137265578.html ale nie wiem czy to nie za drogi sprzęt na początkującą. Na co mam zwrócić uwagę? Często pojawia się owerlock i materiały elastyczne, wiem że moja mam często narzeka na elastyczne materiały, że jej maszyna ich nie łapie i robią się" fale Dunaju". Czekam na Waszą pomoc by móc jak najszybciej dołączyć do Waszego grona;-)>
Wiadomość skomentowana przez Susanna :
Ta wiadomość została przeniesiona z wątku Jakie maszyny mamy...
Mistrzyni Krawiectwa
Bo dzianinę trzeba umieć szyć ;-) Znać tricki i myki, sama maszyna ma tu średnio dużo do powiedzenia ;-) Są dzianiny, które dają się szyć jak tkaniny, a są takie, do których bez waleriany lepiej nie podchodzić.

Dzianiny. Szyte tą samą maszyną.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Administrator
Bo dzianinę trzeba umieć szyć ;-) Znać tricki i myki, sama maszyna ma tu średnio dużo do powiedzenia ;-) Są dzianiny, które dają się szyć jak tkaniny, a są takie, do których bez waleriany lepiej nie podchodzić.

Dzianiny. Szyte tą samą maszyną.

Ania

Święte słowa.

* Susanna szyje - mój blog :)

Świeżynek
Dopiero chcę zacząć moją przygodę z szyciem i zdecydowałam się na maszynę silvercrest z Lidla. Mam problem na którą się zdecydować, białą czy bordową?
Pogromca spamerów
:yyyy:

tez chcialabym miec takie problemy
Świeżynek
one minimalnie się różnią i oto mi chodziło.
Stara Gwardia
Wydaje mi się, że jest to prawie taka sama maszyna jak Janome 521. A te są (przynajmniej tutaj w UK) bardzo polecane i użytkownicy wypowiadają się na ich temat 100% pozytywnie :)
Z tego co wiem, Elna i Janome mają kilka modeli 'ściąganych' od siebie ale są to bardzo dobre maszyny :)

Wystarczy zapytać Aire o jej 'osiołka' :)

Jeśli taka sama konstrukcja jest w Elnie (a podejrzewam, że jest skoro to ta sama fabryka) to powinnaś być zadowolona :)
Jestem przekonana, że Elna i Janome mają w środku to samo. Swego czasu wybrałam Janome tylko dlatego, że bardziej mi odpowiadała wizualnie.
Mój osiołek ma się dobrze, mam inne bardziej wypasione maszyny, ale co rusz go wyciągam, bo lubię na nim szyć.

Wracam do Was znowu po kolejną poradę. Jakiś czas temu doradziłyście mi zakup pierwszej maszyny do szycia - Silver Crest z Lidla. Jestem b. zadowolona. Okazuje się, że można byłoby jej nie chować do pudełka, gdybym tylko miała w domu więcej miejsca. Moje szycie ogranicza się do "duperelków", ale sprawia mi to wielką frajdę.
A teraz do rzeczy - moja 9-letnia córka bardzo rwie się do szycia. Kilka razy jej pozwoliłam - bawi się ściegami, ale boję się, że jednak na dłuższą metę może to maszynie zaszkodzić :) Co myślicie o maszynie Sew Mini Janome - czytałam pochlebne opinie i wydaje się idealna dla "początkujących małych krawcowych".

Pozdrawiam

Milena Ryszka
Miałam Janome Mini, używała jej jedna osoba z mojej rodziny a teraz mieszka u mojej przyjaciółki. Fajna maszyna, szyje zdecydowanie wolniej niż "dorosłe" maszyny i ma specjalnie wyprofilowaną stopkę, żeby nie przeszyć sobie paluszków. :) Jakość ściegu bardzo dobra. Myślę, że spokojnie można się na niej uczyć szyć, nie sprawi kłopotu.
Wracam do Was znowu po kolejną poradę. Jakiś czas temu doradziłyście mi zakup pierwszej maszyny do szycia - Silver Crest z Lidla. Jestem b. zadowolona. Okazuje się, że można byłoby jej nie chować do pudełka, gdybym tylko miała w domu więcej miejsca. Moje szycie ogranicza się do "duperelków", ale sprawia mi to wielką frajdę.
A teraz do rzeczy - moja 9-letnia córka bardzo rwie się do szycia. Kilka razy jej pozwoliłam - bawi się ściegami, ale boję się, że jednak na dłuższą metę może to maszynie zaszkodzić :) Co myślicie o maszynie Sew Mini Janome - czytałam pochlebne opinie i wydaje się idealna dla "początkujących małych krawcowych".

Pozdrawiam

Milena Ryszka
Miałam Janome Mini, używała jej jedna osoba z mojej rodziny a teraz mieszka u mojej przyjaciółki. Fajna maszyna, szyje zdecydowanie wolniej niż "dorosłe" maszyny i ma specjalnie wyprofilowaną stopkę, żeby nie przeszyć sobie paluszków. :) Jakość ściegu bardzo dobra. Myślę, że spokojnie można się na niej uczyć szyć, nie sprawi kłopotu.
Także myślę, że ta maszyna jest idealna dla kilkuletniej dziewczynki :) I z pewnością długo jej posłuży i rozwinie pasję. Ostatnio wkurzyłam się na kuzynkę, kupiła swojej córce jakaś mini maszynę za bagatela 210 zł na allegro, szajs taki, jak się umęczyłam żeby nitkę w niej założyć (wszystko takie małe i dziadowsko wykonane), wszystko w niej klekotało, przepuszczała ściegi (aż jeden - prosty) - a mogła zapytać mnie o zdanie, na pewno byłaby bardziej zadowolona z Janome skoro tej nie potrafiła nawet ponawlekać :/

* Susanna szyje - mój blog :)

294 strony: « < 93 94 95 96 97 98 99 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.