Wersja do druku

294 strony: « < 96 97 98 99 100 101 102 > »

Stara Gwardia
Tak, mam Janome 525s vel Osiołka :) Co do głośności, to ciężko mi powiedzieć. Na pewno telewizora nie da się przy niej oglądać, zresztą szyłam na kilku maszynach i każda zagłuszała tv. Jednak jest cichsza niż moje Pfaffy i zdecydowanie cichsza niż był swego czasu owerlok Silvercrest. Co mi się podoba generalnie w maszynach Janome to dźwięk pracującego mechanizmu - jest równomierny, nie łupie w uszy jak traktor na kamieniach. Być może nie przeszkadzałby dziecku we śnie. Ja niestety nie mam dzieci i nie mogę sprawdzić osobiście.
Myślę, że Pfaff Hobbby może pracowac podobnie jak Janome. Co do Husqvarny E20... podejrzewam, ale mogę się mylić, że może dość szybko zrobić się głośniejsza. Stare komputerowe husqvarny (takie 20-letnie) pracują jak nóż w maśle. Najciszej ze znanych mi maszyn. Ale były robione w Szwecji, a E20 robi ktoś na zlecenie.
Na pewno wszystkie maszyny będą zdecydowanie cichsze niż stary łucznik :D

Proszę, co znalazłam: Gritzner z IDT za 1299zł. Bardzo dobra cena za maszynę z górnym transportem.
http://www.wiking-serwis.pl/Maszyny/Mechaniczne/Gritzner%201037-359088.html
Rzeczywiscie gdzies trafilam na komentarz o husqvarnie ze z czasem zaczela byc glosniejsza niz na poczatku..
A ten Gritzner wyglada naprawde ciekawie! To mozliwe ze ma az 211 sciegow? Wydawalo mie sie ze w tych ilosciach to tylko komputerowe, natomiast nigdzie nie znalazlam obrazka ze sciegami. A jak nie napisali o regulowanej szerokosci sciegu ani o docisku stopki to znaczy ze nie ma czy ze nie napisali?

To możliwe, że ma 211 ściegów, mój mechaniczny Pfaff ma ponad 80. Chyba faktycznie Gritzner nie ma regulowanej szerokości zygzaka i docisku stopki, ale- o ile jestem fanką docisku stopki, tak w moim pfaffach niezbyt mi go brakuje, bo górny transport naprawdę WIELE ułatwia. Powiem więcej, wybaczyłabym tez tylko 4 szerokości zygzaka, na mój gust wystarczą do wszystkich tkanin a i do aplikacji znajdziesz odpowiednią szerokość (gęstość jest płynna, to to pokrętło obok klawiszy). Gritzner jest kopią starych Pfaffów, które są rewelacyjnymi maszynami, są mocne, wytrzymałe i prześlizgują się po grubych szwach jak po maśle. Mój mechanik polecał mi go, ale kiedy szukałam maszyny z IDT, to ten model był kilkaset złotych droższy. Inaczej bym go kupiła.
Oj kusi mnie ten gorny transport :) mam metlik w glowie, a dodatkowa maz mowi ze jak to maszyna wyprodukowana w Niemczech, a nie w Chinach to mam sie nie zastanawiac. Gdzies przeczytalam ze to maszyna profesjonalna. Mam nadzieje ze nie bedzie dla mnie za trudna..
Stara Gwardia
Oj kusi mnie ten gorny transport :) mam metlik w glowie, a dodatkowa maz mowi ze jak to maszyna wyprodukowana w Niemczech, a nie w Chinach to mam sie nie zastanawiac. Gdzies przeczytalam ze to maszyna profesjonalna. Mam nadzieje ze nie bedzie dla mnie za trudna..
Mąż ma rację :) Niech Cię skusi, ja byłam sceptyczna, czy górny transport jest faktycznie taki fajny, dopóki nie spróbowałam i z każda uszytą rzeczą coraz bardziej go doceniam. I właśnie dla początkującej będzie dużym ułatwieniem.
Nie sądzę, żeby maszyna była dla Ciebie za trudna, nawlekanie nici górnej jest trochę dziwne, ale są filmiki na Youtube. Ściegi wrzuca się naciskając klawisz bądź kombinację klawiszy. Pokrętło na dole jest do regulacji długości ściegu i pewnie też do przełączania maszyny na ściegi elastyczne. Pokrętło na wprost przełącza na satynowe lub inne ściegi. Wszystko będzie w instrukcji :)

Zastanów się dobrze, idź na spacer, prześpij się z tym i wtedy podejmuj decyzję. :)

--- Ostatnio edytowane 2013-04-20 17:34:41 przez Aire ---
No i sie skusilam :D teraz tylko musi do mnie dotrzec... Mysle ze w 2 tyg. maja powinnam ja miec. Podziele sie wrazeniami, obiecuje! Wielkie Wam dzieki za pomoc! Pozdrawiam serdecznie i pewnie do uslyszenia niedlugo! :)
E
Stara Gwardia
No i sie skusilam :D teraz tylko musi do mnie dotrzec... Mysle ze w 2 tyg. maja powinnam ja miec. Podziele sie wrazeniami, obiecuje! Wielkie Wam dzieki za pomoc! Pozdrawiam serdecznie i pewnie do uslyszenia niedlugo! :)
E
Łał, jak czadowo! Gratuluję i oczywiście zazdroszczę :) Pochwal się koniecznie, kiedy już ją odpalisz!

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Hello :)
Zrobiłam dzisiaj listę dobrych i tanich maszyn do szycia dla początkujących. Na liście znalazły się maszyny firm Juki, Janome, Husqvarna, Toyota i Singer. Ceny do 500zł.

Wiem, że wiele dziewczyn zagląda na FORUM przymierzając się do kupna własnej maszyny więc zapewne przyda się Wam ta lista!

Jeśli ktoś ma jeszcze inne typy na dobrą maszynę w przedziale cenowym do 500zł to czekam na sugestie i uzupełnię listę :) http://longredthread.wordpress.com/2013/04/25/dobre-tanie-maszyny-do-szycia-dla-poczatkujacych/

Prosił bym kogoś o pomoc w znalezieniu instrukcji do tej maszyny
lub opisaniu gdzie jest nawijanie dolnej szpulki oraz szycie wsteczne

zdjęcia tej maszyny (dostałem w spadku standardowo obsługuje łucznika)

Od razu poproszę o informację o jej dobrych i słabych stronach

Miałem tu konto ale nie potrafię się do niego dostać nie pomaga nowe hasło
nick fchproduction proszę admina o pomoc.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Pogromca spamerów
szycie wsteczne masz w srodku tego pkkretla po prawej stronie (z zawinieta strzalka)
a nawijanie nitki tez po prawej obok kola zamachowego-taki metalowy bolczyk
Mistrzyni Krawiectwa
Obsługa maszyn do szycia jest w zasadzie niemal jednakowa w każdej grupie maszyn.

Do tej maszyny na pewno można zastosować na przykład tą instrukcję:

http://ekrawiectwo.net/board/thread/22426/lucznik-zofia-2015-maszyna-do-szycia/?page=1#post-22426

Może mieć nieco inne ściegi i pokrętła w innym miejscu, ale technicznie jest taka sama.

Słabe strony... Bez urazy i nie biorąc nic personalnie - statystycznie biorąc maszyny mają ich znacznie mniej, niż siedzące przy nich osoby ;-) Czyli - kłopoty wynikają częściej z braku doświadczenia, niż z winy maszyn ;-)

Ania

--- Ostatnio edytowane 2013-04-29 11:06:41 przez czeremcha ---

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

294 strony: « < 96 97 98 99 100 101 102 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.