Wersja do druku

4 strony: < 1 2 3 4

Stara Gwardia
Dowiem się u siebie na uczelni o ten flausz, jeśli jest taka potrzeba. Moim zdaniem każda tkanina może być zrobiona z jakiegokolwiek włókna; to, że jakaś jest kojarzona z konkretnym surowcem, to wynika z tradycji (jeśli można tak powiedzieć). Dla mnie flausz była zawsze wełniany bądź akrylowy.
Trzeba po prostu rozdzielić technikę przeplatania nici (czyli budowę tkaniny) od tworzywa tych nitek (czyli budowy nitek - czy są bawełniane, wełniane, czy poliamidowe, itp.).
Dziękuję. Cierpliwie poczekam na wiadomości o flauszu.

Fides
Stara Gwardia
(...)Jeżeli jednak chcesz naprawdę wiarygodnych informacji - szukaj raczej w książkach z lat 60-70. Później rzetelność i - co za tym idzie - wiarygodność znacznie spadła.
Pisali przypadkowi ludzie, nie mający zbytniego pojęcia, aby tylko charapnąć "wierszówkę"..:(
(...)
Od tego jest forum, żeby korygować między sobą pozyskane informacje. :)
Sprawdzone i rzetelne.
Zibiaszu,
Mam ogromny sentyment do starych książek, zwłaszcza o szyciu, i, w związku z tym, parę egzemplarzy na półce. Na pewno skorzystam z rady i poszukam, ale bez presji, tak przy okazji, wtedy lepiej moje stare komórki przyswajają nową wiedzę. (Poza tym, ciekawi mnie, co znajdzie Aire o flauszu!)

Fides
Krawiec-Filozof
Poza tym, ciekawi mnie, co znajdzie Aire o flauszu!)

Fides
Szczerze mówiąc - mnie też, bo Aire zawsze wynajduje jakieś ciekawe "wykopaliska"... :)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
Dajcie mi troszkę czasu, bo może będę musiała pochodzić trochę za konkretnym doktorem :wnerw: Specjalistów u nas od groma, ale ekspert od metod uszlachetniania włókien sztucznych nie będzie nic wiedział o tkaninach, a dziewiarz to raczej będzie wolał gadać o szydełkarkach :D
Donoszę uprzejmie, że flausz to generalnie tkanina wełniana obustronnie drapana, poddana procesowi folowania (czyli ogólnie mówiąc lekkiego spilśniania). I właśnie to folowanie sprawia, że bawełna moim zdaniem nie jest najlepszym włóknem na flausz - to kwestia budowy włókna, zdolność do spilśniania jest charakterystyczna dla wełny. Pewnie jest jakiś inny sposób, żeby ten efekt imitować w przypadku włókien niewełnianych, może tkanina jest gęściej tkana lub mocniej drapana.

No i to w zasadzie tyle. :)

Może kiedyś Pani Bawełna wyjaśni, jak wplatała się w tę hecę z flauszem? Może ktoś ją wrobił?
:)

Fides

--- Ostatnio edytowane 2014-01-09 23:08:53 przez Fides ---

--- Ostatnio edytowane 2014-01-09 23:41:33 przez Fides ---

4 strony: < 1 2 3 4

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.