Stara Gwardia
|
|
Dowiem się u siebie na uczelni o ten flausz, jeśli jest taka potrzeba. Moim zdaniem każda tkanina może być zrobiona z jakiegokolwiek włókna; to, że jakaś jest kojarzona z konkretnym surowcem, to wynika z tradycji (jeśli można tak powiedzieć). Dla mnie flausz była zawsze wełniany bądź akrylowy.
Trzeba po prostu rozdzielić technikę przeplatania nici (czyli budowę tkaniny) od tworzywa tych nitek (czyli budowy nitek - czy są bawełniane, wełniane, czy poliamidowe, itp.). ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Aire,
Dziękuję. Cierpliwie poczekam na wiadomości o flauszu. Fides |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zibiaszu,
Mam ogromny sentyment do starych książek, zwłaszcza o szyciu, i, w związku z tym, parę egzemplarzy na półce. Na pewno skorzystam z rady i poszukam, ale bez presji, tak przy okazji, wtedy lepiej moje stare komórki przyswajają nową wiedzę. (Poza tym, ciekawi mnie, co znajdzie Aire o flauszu!) Fides |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Szczerze mówiąc - mnie też, bo Aire zawsze wynajduje jakieś ciekawe "wykopaliska"... ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
|
|
Dajcie mi troszkę czasu, bo może będę musiała pochodzić trochę za konkretnym doktorem ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Donoszę uprzejmie, że flausz to generalnie tkanina wełniana obustronnie drapana, poddana procesowi folowania (czyli ogólnie mówiąc lekkiego spilśniania). I właśnie to folowanie sprawia, że bawełna moim zdaniem nie jest najlepszym włóknem na flausz - to kwestia budowy włókna, zdolność do spilśniania jest charakterystyczna dla wełny. Pewnie jest jakiś inny sposób, żeby ten efekt imitować w przypadku włókien niewełnianych, może tkanina jest gęściej tkana lub mocniej drapana.
No i to w zasadzie tyle. ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Aire, dziękuję za słowność. Porządna z Ciebie firma.
Może kiedyś Pani Bawełna wyjaśni, jak wplatała się w tę hecę z flauszem? Może ktoś ją wrobił? ![]() Fides --- Ostatnio edytowane 2014-01-09 23:08:53 przez Fides --- --- Ostatnio edytowane 2014-01-09 23:41:33 przez Fides --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.