294 strony: « < 101 102 103 104 105 106 107 > »
Świeżynek
![]() |
|
Z overlockiem miałem na myśli to, żeby maszyna posiadała tę funkcję, choć jak się zorientowałem to większość ją ma.
Być może źle to określiłem, obecny Łucznik 466 ma tryb szycia do tyłu polegający na trzymaniu przycisku (tak jakby dzwoniło się komuś dzwonkiem do drzwi), a mnie chodzi o opcję, gdzie przycisk się wciska/przełącza i funkcja działa tak długo, aż się jej nie "nieodwciśnie"/przełączy : )
Natomiast z łączeniem, to myślałem, że jest tak, iż jest to w dużej mierze zależne od stopki, że chyba można regulować jej docisk. T. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tomaszu, w starych maszynach można znaleźć rozwiązanie dot. szycia wstecz w taki sposób, że przestawia się wajchę i maszyna szyje do tyłu dopóki jej tej wajchy nie przestawi z powrotem. We współczesnych maszynach trzeba trzymać naciśnięty przycisk. Ale szybko się do tego przyzwyczaisz i nie będzie Ci to przeszkadzało. To nie jest istotna funkcja maszyny. Generalnie szycie do tyłu służy do zakańczania ściegu tzw. ryglowania i trwa jakieś 2 sekundy.
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Tomasz żadna maszyna do szycia nie ma funkcji, którą można określić jako kombinację maszyny i owerlocka - taka konstrukcja jeszcze nie powstała. Maszyna do szycia może posiadać ścieg nazwany umownie overlockowym, czyli coś co ma zastąpić overlock, ale do overlocka nawet się nie zbliża, są to całkowicie odrębne konstrukcje. Żadna maszyna do szycia bez względu na cenę nie jest w stanie wykonać ściegu porównywalnego z overlockiem. Hasła typu maszyna z overlockiem to tylko reklama nieuczciwych lub niedouczonych sprzedawców.
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
Bogdan
bo jak powiedza ze z overlockiem,to inaczej brzmi,ze innej maszyny nie trzeba kupowac ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Tomaszu ten ścieg w kółeczku to jest ten niby overlockowy -> KLIK
Nie da się ukryć ze z prawdziwym ściegiem overlockowym KLIK niewiele ma wspólnego ale ułatwia szycie dzianin. Nie warto nim natomiast obszywać strzępiących s ię brzegów tkanin bo raz że bardzo długo to trwa a dwa to nie jest to ekonomiczne (zużywa się sporo nici). ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Poza tym, owerlok zszywa, obszywa i odcina za jednym razem (jednym ściegiem). Natomiast maszyna, która posiada taki ścieg obszywa i zszywa, ale nie odcina. No i jak już zostało wcześniej powiedziane, te ściegi niewiele mają wspólnego z prawdziwym owerlokiem. Mogą tylko pomóc w szyciu. A ... no i samym tylko owerlokiem nie da się uszyć jakiejś odzieży.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Jak niemal wszyscy proszę o poradę w sprawie pierwszej maszyny. Po długich poszukiwaniach i przejrzeniu całego imponująco długiego wątku, najbardziej odpowiednia wydaje mi się Juki HZL-27Z. Mam jednak kilka wątpliwości:
- podobno maszyna jest niewielka, czy to rzeczywiście utrudnia pracę? - brak regulacji docisku stopki (to podobno utrudnia szycie grubszych i cienkich tkanin, jednak w maszynie występuje siedmiopunktowy układ ząbków transportowych, który z tego co rozumiem niweluje ten brak?) - czy do tej maszyny będą pasowały uniwersalne stopki (chwytacz rotacyjny) Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą Juki HZL-27Z? Może lepiej zrobię wybierając jednak inny model? Moim celem będzie głównie szycie własnej garderoby, choć zacznę od prostszych rzeczy, mam duże ambicje ![]() ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Moje starsze maszyny nie miały regulacji docisku stopki i szyłam nimi przeróżne rzeczy z przeróżnych materiałów ![]() Czyli to nie taka znów wielki brak ![]() Samej maszyny nie widziałam na własne oczy, ale są na forum użytkowniczki, może się wypowiedzą ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
no więc tak: witam Was wszystkie!
w sobotę jest impreza urodzinowa mojego syna i zaczęłam szukać narzuty na łóżko. na fotach były piękne patchworki.no to sobie pomyślałam dla chcącego nic trudnego. pół nocy siedziałam w necie właśnie w tym wątku- w życiu bym nie przypuszczała jak dużo osób szyje i ma z tego radość. przeczytałam wszystko. i dzisiaj rano kupiłam taką oto maszynę:http://www.lidl.de/de/Naehmaschinen/W6-WERTARBEIT-W6-N-1235/61-Freiarm-Super-Nutzstich-Naehmaschine?searchTrackingQuery=*&searchTrackingId=Product.42724&searchTrackingPos=2&searchTrackingOrigPos=2&searchTrackingPage=1&searchTrackingPageSize=12&searchTrackingOrigPageSize=12 ta maszyna wygrała porównanie sprzętu niedrogiego i do domowego użytku poza tym zdążyłam wysłać zgłoszenie na kurs patchworka,gdzie z ręką na sercu napisałam prawdę ,że nigdy nic nie szyłam,ale uczyć się chcę-no może mnie wezmą. dziękuję Wam za inspirację do tego szaleństwa. cała rodzina nawet nie jest zaskoczona,bo już się przyzwyczaili do dziwnych pomysłów,z których większość ląduje w zapomnieniu. trochę mało wiary mają :> a ja już szukam materiałów w necie,chociaż powinnam sprzątać,bo te urodziny... |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Skoro to syna impreza - to niech on sprząta! ![]() A mama niech sobie siedzi w swoim kątku i bawi się nową zabawką. A nuż zaskoczy trybik? Daj młodemu się wykazać! Tak to widzę. ![]() Zbych ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
294 strony: « < 101 102 103 104 105 106 107 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.