294 strony: « < 102 103 104 105 106 107 108 > »
Świeżynek
![]() |
|
hej
dzięki za Wasze wcześniejsze odpowiedzi. Chciałbym Was w dalszym ciągu zapytać o szycie do tyłu, ponieważ tego co mnie interesuje cały czas nie wiem. Uzyskałem odpowiedź z Łucznika, że tylko ich elektroniczne maszyny szyją wstecz przy wciśniętym przycisku/włączonym trybie szycia wstecz, natomiast zwykłe maszyny szycie do tyłu mają uaktywniane poprzez przesunięcie i trzymanie przycisku/wajchy. Czy ktoś z Was zna modele maszyn nieelektrycznych, które szycie wstecz mają włączane poprzez wciśnięcie przycisku, a nie poprzez przytrzymywanie go? pozdrawiam T. |
|
Stara Gwardia
|
|
Mój stary łucznik 451 szył do tyłu po przesunięciu wajhy. Wszelkie nowsze mechaniczne maszyny, jakie poznałam, wymagają trzymania przycisku/przełącznika. ________________________________________________________
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Tomasz wątpię, abyś znalazł interesujące cię rozwiązanie w nowych maszynach. Pozostaje przyzwyczaić się do nowych rozwiązań, lub poszukać starej maszyny, a bywają wśród nich dobrej jakości i piękne.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
A czy ze starszych modeli jesteście w stanie coś zaproponować, uwzględniając wymóg ww szycia wstecz? : )
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Przecież szycie do tyłu zajmuje ułamek czasu przeznaczonego na szycie - w ogóle. Poza tym - w większości przypadków można zostawić igłę wbitą w materiał i obrócić go o 180 stopni - i szyć dalej do przodu, tyle że w przeciwnym kierunku ![]() Poza tym - natknęłam się na interesujący artykuł w necie mówiący o tym, że maszyny do szycia - ogólnie i wszystkie - są zaprojektowane jak do użycia przez osoby... leworęczne właśnie. I kiedy tak się zastanowić - to tak właśnie jest. Wolny dostęp do maszyny - od lewej strony. Osobie praworęcznej trudniej jest nawlec igłę, wymienić szpulkę w bębenku, w ogóle - manewrować przy maszynie. Górną nitkę też zakłada się od prawej do lewej - w sposób nienaturalny dla osoby praworęcznej. Kiedy jeszcze pomyśleć, że w starszych typach maszyn igłę wkładało się do igielnicy inaczej - i nawlekało się ją od lewej do prawej, a nie od przodu... A to wszystko dlatego, że wynalazcy maszyn do szycia, Elias Howe i Isaac Singer, byli - mańkutami właśnie! Oto artykuł Obecne maszyny są tylko przystosowywane dla praworęcznych - wszelkie przyciski umieszcza się po prawej stronie - ale to dlatego, że jest tam więcej miejsca, co z kolei jest efektem tego, że maszyna jest ogólnie dla leworęcznych... Zatem - zamiast utrudniać sobie życie szukaniem maszyny ze stałym przyciskiem do szycia wstecz - czy nie jest lepiej uświadomić sobie, że będąc osoba leworęczną jest się już z założenia uprzywilejowanym? ![]() Ania --- Ostatnio edytowane 2013-06-07 14:41:34 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
O nie! Należę do wystrychniętej na dudka, pokrzywdzonej większości. Jakim cudem dominujący praworęczni mogli pozwolić mańkutom na taki numer? Od dzisiaj ilekroć usiądę do maszyny westchnę ciężko i pokiwam głową z ubolewaniem.
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Tak sobie myślałem o tym leworęcznym, któremu ciężko się dostosować i wymyśliłem prosty sposób - całe dostosowanie polega na innym ustawieniu maszyny na stole! ![]() Warunek - to musi być maszyna domowa, którą ustawia się na stole, a nie cały warsztat szwalniczy ze stolikem, w którym przeważnie z lewej strony jest duży blat. Schemat w załączniku. Zrobiłem testy i przeszły pomyślnie, tzn. można tak pracować. To kwestia przyzwyczajenia. Ja już mam swoje szyciowe nawyki i pewnie byłoby mi strasznie trudno tak się przestawić, ale dla kogoś bez naleciałości to chyba dobre rozwiązanie ![]() Moja matula też jest leworęczna i zawsze w domu wszytko miałem poustawiane odwrotnie ![]() ![]() Ja z kolei miałem kiedyś zapalenie śródręcza prawej dłoni i przez dwa tygodnie byłem skazany na lewą, dzięki czemu nauczyłem się operować myszą lewą ręką. Czyli - można ![]() Udanych prób wszystkim mańkutom życzy Zbych! ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Uwielbiam wszelkie artykuły demonizujące trudności życiowe osób leworęcznych
![]() ![]() ![]() Mała ciekawostka z mojego życia zawodowego...wielu zdolnych chirurgów to właśnie osoby leworęczne ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Ale to właśnie WAM jest przy maszynie łatwiej ![]() Kiedyś mi się zdarzyło szyć maszyną z igłą "w poprzek" i nawleczenie jej to był lekki horror - drżąca ręka plus zez w oku ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Arkę Radom 296 możecie polecić, używał ktoś z Was jej?
ma m.in. takie opcje: - 1-stopniowy system obszycia dziurek - Długość ściegu: 5.0 mm - Szerokość ściegu: 7.0 mm Może mi ktoś to wytłumaczyć ? ![]() |
294 strony: « < 102 103 104 105 106 107 108 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.