Stara Gwardia
![]() |
|
Susanna, jak obiecałam już się nie produkuję w nieodpowiednim wątku, tylko zakładam nowy.
Przykro mi strasznie, ale mam wrażenie, że nasz młody kolega nie rozumie co się pisze i mówi (czy to tylko on, czy to przypadłość tego pokolenia?). Mam nadzieję, że to nie jest przejaw arogancji u, jak się wydawało, dobrze wychowanego młodego człowieka. Piotrze, moje (nasze) uwagi, mają jedynie na celu zwrócenie Twojej uwagi na błędy, które nie wynikają z pośpiechu, czy problemów technicznych ale z braku wiedzy. Jesteś bardzo młody i masz prawo nie wiedzieć wielu rzeczy, wszyscy się uczymy całe życie, ale jeśli ktoś zwraca Ci uwagę to najpierw się zastanów czy ma rację a potem ewentualnie się odszczekuj i obrażaj.
Ja tylko zwróciłam Ci uwagę, że zgodnie z zasadami znaki interpunkcyjne w języku polskim nie są poprzedzane spacją. Nie piszemy: „przykład ,przykład”, tylko: „przykład, przykład”. Spacja jest w obu przypadkach, tylko w tym pierwszym jest w złym miejscu i taki tekst bardzo ciężko się czyta.
Nikt Ci nie wytyka błędów tylko zwraca uwagę, żebyś WIEDZIAŁ na przyszłość i już nie robił takich błędów. A tak na marginesie to znam fora, na których tak napisane posty zostałyby wysłane do kosza przez adminów, ze względu na niechlujstwo językowe – i żeby nie było – uważam coś takiego za kompletny idiotyzm.
Cóż, pozostaje mi napisać, nie przepraszaj ciągle tylko zacznij myśleć. Jak byłam w Twoim wieku to bardzo często obcy ludzie zwracali uwagę mnie czy moim koleżankom i nigdy żadnej z nas nie wpadło do głowy żeby się obruszyć. Wiem, że to się zmieniło, szczególnie w Polsce.
Wszystkim zdarzają się takie błędy wynikające z pośpiechu, technologii której w danym momencie używamy, i innych przeciwności losu, ale pisząc cokolwiek, gdziekolwiek, staraj się zawsze mieć na uwadze osobę, która to będzie czytać – odrobinę szacunku dla innych. Mnie też nie jest łatwo używać polskich znaków, ale się staram, chociażby po to, żeby osoby czytające moje posty miały łatwiejsze życie i żeby nie musiały się domyślać, czy „bezowy” to beżowy czy może bezowy od ciacha ![]()
Jakby takie rzeczy mnie denerwowały to bym już dawno w wariatkowie wylądowała ![]() ![]() I czekam na pierwsze uszytki na nowej maszynie!!! Ale się rozpisałam, a tak w ogóle to mam pytanie do Was moi drodzy: Czy jest Wam znane miejsce w sieci gdzie mogłabym sprawdzić odmianę przez przypadki w naszym, jakże pięknym języku, ewentualnie inne kruczki gramatyczne? Coraz częściej łapię się na tym, że nie jestem pewna czy dobrze odmieniam i miewamy z Małżem dyskusje bez konkluzji, bo nie mamy jak sprawdzić kto ma rację. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
http://filolozka.brood.pl/
http://www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=285&id_art=1260 Może te strony na coś się zdadzą? ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Kochane moje Panie Polonistki ,w wątpliwych przypadkach doradzały dodanie czasownika:
1. (M.) mianownik - Kto( kto to jest)? Co(co to jest)? - żółw, żółwie 2. (D.) dopełniacz - Kogo(nie ma)? Czego(nie ma)? (Czyj?) - żółwia, żółwi 3. (C.) celownik - Komu(się przypatruję)? Czemu(się przypatruję)? - żółwiowi, żółwiom 4. (B.) biernik - Kogo(widzę/nie widzę)? Co(widzę/nie widzę)? - żółwia, żółwi(e) 5. (N.) narzędnik - Kim(z kim idę)? Czym(z czym idę)? - żółwiem, żółwiami 6. (Ms.) miejscownik - O kim(mówię)? O czym(mówię)? - żółwiu, żółwiach 7. (W) wołacz - (O!)(o,jest!) - żółw, żółwie Do tej pory stosuje i ..nie narzekam ![]() ![]() ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nowamyszkimama, strony mogą się przydać. Tą pierwszą kiedyś już widziałam, ale mi uciekła ![]() magnez33, ja mam nawet podobną tabelkę wydrukowaną w pracy, ale czasem wciąż mam wątpliwości ![]() ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Myślałem,że ten temat już zamknięty...Nie ma sensu,jak dla mnie,powielania tych samych rzeczy.Rozumiem,że robię błędy,ale nie lubię jak ktoś mówi mi o tym bez ustanku.Rozumiem również,że chcecie mojego dobra,ale myślę,iż zasygnalizowanie mi już dostatecznie dużo razy,że popełniam błędy wystarczyło.Poprawie się z pisownią.Będę nad tym pracować.
Nawet teraz próbowałem pisać najlepiej jak potrafię i np.wstawiłem przecinek przed "ale".Przeprosiłem wszystkich i jeszcze raz przepraszam ,i bardzo liczę na to,że puścicie mi to w niepamięć,a nie tak jak teraz ciągłe mi o tym przypominanie,przez co czuję się coraz to bardziej znienawidzony na tym forum. --- Ostatnio edytowane 2014-01-09 17:36:56 przez piotrm210 --- ________________________________________________________
"Świat jest dobry ,ludzie w większości nie"
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Nie wstydzę się przyznać - też miewam zatory umysłowe i czasem mam zaniki ![]() ![]() ![]() http://sjp.pwn.pl/ Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zaczynasz "się fochać" jak moja dziewięcioletnia córeczka. Nikt nikogo nie nienawidzi, więc daj spokój. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Piotrze -nie ma o co się obrażać ![]() Ten wątek może być pomocny ale jako koleżeńska wymiana informacji ,np: - przypomnienie poprawnej polszczyzny(mowa ,akcent ![]() - przypomnienie zasad poprawnego pisania, - najczęściej popełniane błędy, - słowa/skróty nadużywane i używane niewłaściwie. Narody zapożyczają wzajemnie od siebie różne słowa - związane jest to min z migracją. Są one niekoniecznie używane właściwie. Wg .mnie ważne ,żeby słowa- skróty zapisywane były stosownie do obowiązujących dla danego języka norm ortograficznych, przyjętych zwyczajowo konwencji pisowni dla konkretnych skrótów (różne znaczenia, wyjątki) lub w sposób swoisty dla skrótów nazw własnych ,np. podmiotów gospodarczych i instytucji. Jestem zwolenniczką puryzmu umiarkowanego ![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/Puryzm_(j%C4%99zykoznawstwo) ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wiem czym jest puryzm ![]() ![]() ________________________________________________________
"Świat jest dobry ,ludzie w większości nie"
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
ale się uczepiliście
przeprosił i postanowił poprawę,więc dajcie już spokój Piotrek lepiej pokaż jak ta Twoja maszyna szyje ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.