Wersja do druku

10 stron: « < 4 5 6 7 8 9 10

Krawiec-Filozof
Otóż, Aneczko, jest to próba wprowadzenia do polskiego czasów z języka angielskiego;
z formy "dzieje się" w czasie teraźniejszym (present perfect) utworzyła się poniekąd samoistnie forma czasu przeszłego dokonanego (past perfect) - "zadziało się".
Przecież forma "działo się" jest nam całkiem familiarna.
Zatem nie rozumiem akurat w tym przypadku obruszenia, że język żyje i ewoluuje.
Oby tylko takie próby modyfikacji spotykały nasz język... :)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
A mi się wydaje, że "odszycie" nie dotyczy skrojenia.

Odszycie jest rodzajem slangowego określenia fachowego - przemysłowego raczej niż rzemieślniczego. Określa pracę wykonaną przez szwaczkę. Czyli pozszywanie "do kupy" odzieży skrojonej przez kogoś innego. Zszycie, ponaszywanie, ostębnowanie elementów.

Jeśli ktoś poszukuje kogoś, kto "uszyje sukienki" - to znaczy, że szuka osoby, która skroi, dopasuje, uszyje i wykończy sukienkę od podstaw - od projektu.

Jeśli ktoś poszukuje kogoś, kto "odszyje sukienki" - to znaczy, że szuka osoby, która uszyje i wykończy sukienki z dostarczonych, skrojonych i przygotowanych elementów.

I o ile mogę się pogodzić z "odszyciem" w tej drugiej wersji - co rozjaśnia sytuację od samego początku i określa oczekiwania zleceniodawcy, to np. gratulowanie komuś ładnego "odszycia" sukienki własnoręcznie uszytej - razi mnie bardzo.

W słowniku języka polskiego "odszycie" funkcjonuje tylko jako "wykończenie brzegu materiałem".

Ania

Nie będę się upierać, nie jestem ani ekspertem krawiectwa, ani tym bardziej językoznawcą. Opisane przeze mnie znaczenie wyrazu "odszycie" funkcjonuje zarówno w mojej rodzinie (nieżyjący tata - wyuczony krawiec odzieży ciężkiej, ciocia - szyjąca - tzw. krawiectwo miarowe - od ponad pięćdziesięciu lat, kuzynka - technik odzieżowy), jak również wśród koleżanek - nauczycielek przedmiotów zawodowych (krawieckich, odzieżowych) teoretycznych i praktycznych, w zasadniczej i średniej szkole zawodowej.
W tym znaczeniu odszycie dotyczy również skrojenia - równego, tak, aby zszywane części do siebie pasowały, a nie były wyrównane szwami.
Przyznam, że byłam bardzo zadowolona, gdy pokazując jakiś mój "uszytek" słyszałam od taty lub koleżanki, że "jest ładny i dobrze odszyty". Nie budziło to we mnie żadnych niemiłych skojarzeń, wręcz przeciwnie - oznaczało to dobrze wykonaną pracę.
To forum jest dowodem na to, że ludzie szukający kogoś do pracy lub do wykonania zlecenia nie zawsze wiedzą kogo szukają, albo kogo powinni szukać. Szwaczka to dla nich to samo co krawcowa.
Wiadomo, że słownik języka polskiego w pewnym stopniu jest słownikiem popularnych znaczeń, szczególnie dotyczy to terminów branżowych. Objaśnienia wielu wyrazów nie ma, np. renderka.:oczko:
Mistrzyni Krawiectwa
Zibiasz - nie, to nie jest próba wprowadzenia czegokolwiek. Dlaczego nie użyć w takim przypadku "zdarzyło się"?

Ania

--- Ostatnio edytowane 2014-01-18 20:10:20 przez czeremcha ---

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Pofilozujmy:
Zadziało się - zagubiło w odmętach historii.
G.

10 stron: « < 4 5 6 7 8 9 10

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.