Stara Gwardia
![]() |
|
To jest próba obrócenia wszystkiego w żart, żeby każdy mógł wyjść z twarzą.
Przestań doszukiwać się dziury w całym i Ty róznież zakończ odpisywanie. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja zaprzestaje.Najlepiej będzie,gdy Susanna usunie ten wątek oraz "silvercrest" i założymy go od nowa ![]() ________________________________________________________
"Świat jest dobry ,ludzie w większości nie"
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ponawiam swoja propozycję : t u t a j możemy toczyć batalie ze swoimi problemami związanymi z poprawna polszczyzną tylko i wyłącznie bez wskazywania "winnych " palcem..Wówczas taki wątek ma sens.
"Błądzenie jest koniecznym instrumentem prawdy".(Novalis) Do Piotr: Czekam na Twoje robótki ![]() --- Ostatnio edytowane 2014-01-09 21:05:42 przez magnez33 --- ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mów mi Grześ ![]() ________________________________________________________
Panie Boże! A mogłeś z tego żebra, taką fajną kolejkę elektryczną zrobić! |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No nareszcie wątek, gdzie można bezkarnie się pomądrzyć ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
www.facebook.com/natabo.retro.design/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Matrioszka, takich kwiatków w "telewizorni" jest mnóstwo, a najlepszy jest pan (bo nie nazwę go dziennikarzem ani reporterem), który akcentuje zdania tak, że nigdy nie wiem czy to zdanie twierdzące, pytające czy nie wiadomo co jeszcze? No i uwielbiam stwierdzenie: 5 marzec ??????????????
Prośba, czy możesz zajrzeć do swego przepastnego słownika i powiedzieć mi, jak powinno się mówić: wyniosę śmieci, czy wyniosę śmiecie - to drugie brzmi dla mnie okropnie, ale może coś ze mną jest nie tak ![]() Aniu, dzięki za link - już dodałam do ulubionych i mam nadzieje korzystać częściej ![]() Zibi, dzięki za wsparcie i zrozumienie o co chodzi ![]() ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie, no kwiatków jest zdecydowanie więcej. Ubierać coś w znaczeniu zakładać, akcentowanie końcówek osobowych (choć to już jest tak powszechne, że nie jestem pewna, czy nie jest już dopuszczalne), zła odmiana zaimka ta (w bierniku używanie formy narzędnika - czytam tą książkę zamiast tĘ), w cudzysłowiu zamiast w cudzysłowie, nadużywanie słowa przysłowiowy, a o używaniu słowa bynajmniej zamiast przynajmniej już nie wspomnę... mogłabym tak chyba w nieskończoność ![]() a co do śmieci, to tutaj profesor Bralczyk fajnie to tłumaczy http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=3966 --- Ostatnio edytowane 2014-01-10 09:52:42 przez matrioszka --- ________________________________________________________
www.facebook.com/natabo.retro.design/ |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Tak, z tymi datami to jest ciągła wojna z wiatrakami...
Nie ma takie cóś, jak piąty marzec, gdyż z powodu że albowiem marzec jest trzeci! Ludzie zwyczajnie nie ogarniają skrótu myślowego "piąty dzień miesiąca marca". Ale to jest nagminne i szczególnie często spotykane w kolorowych pisemkach, albo w internetowych wiadomościach, do redagowania których są zatrudniani gimnazjaliści z powodu ich taniości. Tyle, że powinien czuwać nad tym bałaganem jakiś redaktor, korygujący takie wpadki. ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
O tak, moja historyczka w liceum bardzo zwracała na to uwagę. "Marzec jest tylko jeden" mawiała. Historyczka, nie polonistka. Takie uwagi się pamięta. Ale skoro teraz polonistki nie zwracają uwagi na interpunkcję...
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jest " piąty marzec ". Np: piąty marzec mija a ja ciągle gruba ....
Znaczy się , postanowienie noworoczne w marcu zostało podjęte - 5 lat temu ... ![]() Pozdrawiam. Marta --- Ostatnio edytowane 2014-01-10 20:53:53 przez PaniRudyKot --- ________________________________________________________
Zapraszam na blog moich kotów : www.puszkowewidzimisie.blog.pl |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.